YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kütahya’da Çifte Bayram

Kütahya’nın fethinin 939. yıldönümü, ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen Hıdırellez’le birlikte kutlandı. Regülatör mesire alanında...

Kütahya’nın fethinin 939. yıldönümü, ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen Hıdırellez’le birlikte kutlandı. Regülatör mesire alanında yapılan kutlamalar da piknik havasında geçti.

Kütahya’nın fethinin 939. Yıldönümü ve bahar bayramı bu yıl ilk defa mesire alanında kutlandı. Kütahya merkeze bağlı Ağaçköy Mahallesi Regülatör Mesire alanında kutlanan çifte bayram kutlamaları saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Kütahya’nın tarihi ve Hıdırellez konulu konuşmayı Araştırmacı Yazar Mustafa Kalyon tarafından yapılırken günün anlamına ilişkin konuşmayı da İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez tarafından yapıldı.

Kütahya’nın Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmış oğlu Süleyman Şah döneminde bundan 939 yıl önce bir Hıdırellez günü fethedildiğini anımsatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, “1097 yılında tekrar Haçlıların istilasına uğrayan bölge 1233 yılında Selçuklu hükümdarı I. Alaeddin Keykubat döneminde Kütahya fatihi olarak bilinen İmadettin Hezar Dinari tarafından yeniden fethedilmiş ve ebedi Türk yurdu olarak Selçuklu hakimiyetine girmiştir” dedi.

Kütahya’nın tarihçesini anlatmaya devam eden Yeldemez, kentin 130 yıl Germiyanoğlu Beyliğine başkentlik yaptığını, şehrin 400 yıl da Anadolu beylerbeyliğinin merkezi olduğunu kaydetti. Kütahya’nın Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra il olduğunu ve kadim bir medeniyetin müstesna bir şehri olduğunu da anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü, “Bu toprakları bizlere bırakan ecdadımızı bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” diye konuştu.

Hıdırellezin ülkemizde her yıl 6 Mayıs tarihinde kutlanan ve bolluk ve bereketin simgesi olduğuna dikkat çeken Zülkarni Yeldemez, “Bu gün Hızır ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinmektedir. Hızır, özellikle bahar aylarında halkın arasında dolaşarak zor durumda kalanlara yardım eden, bolluk ve bereket dağıtan Allah katında ermiş bir kişi ya da peygamberdir” dedi.

Hızır’ın kimliğinin, yaşadığı yer ve zamanın belli olmadığını da anlatan Yeldemez, “Hızır, baharın baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür” ifadelerini kullandı.

Yeldemez son olarak da Kütahya’da Hıdırellez günü evlerin ve bedenlerin temizliğinin yapıldığını, güzel kokular ve güzel elbiselerin giyildiğini, temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağına inanıldığını da sözlerine ekledi.

İl kültür ve turizm Müdürü Zülkarni Yeledemez’in konuşmalarının ardından törenlere katılan Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ve Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de sırasıyla birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından kutlamalar halk oyunları gösterileri, mehter takımı gösterileri ile devam ederken Kütahya Belediyesi tarafından vatandaşlara pilav, helva ve ayran ikramında bulunuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler