Kütahya'da daha önce doğlagaz firması Çinigaz’ın 'sayaç değişimi' adı altında aldığı usulsüz, haksız bedeli tespit eden ve dava açarak kazanan DPÜ Öğretim Görevlisi Salih Aytemur’un açtığı diğer bir dava sonucu mahkeme, Çinigaz’ın, abonelerin izni olmadan sayaçları değiştiremeyeceğine, zorlamada bulunamayacağına karar verdi.
Kütahya Doğalgaz dağıtım firması Çinigaz’ın sayaç değiştirme bedeli altında usulsüzlüğü belgeleyen ve açtığı davayı kazanan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç MYO Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, bu kez de zorla sayaç değiştirme nedeniyle ile doğalgaz firmasına karşı açtığı davayı da kazandı.
Tüketici Hareketi Birliği Derneğinde Dernek Başkanı Ali İhsan Nazlı ile birlikte basın toplantısı yapan Salih Aytemur, izni, talebi olmadan kendisine sayaç değiştirme baskısı yapan ve binasının gazını kesen doğl gaz firması Çinigaz’a karşı Kütahya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunduğunu ve haklı bulunduğunu, Kütahya Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin, Çinigaz’ın aboneleri mevzuat gereği sayaç değiştirmeye zorlayamayacağına karar verdiğini, daha sonra Çinigaz’ın, karara itiraz ederek mahkemenin götürdüğünü, kendisinin de aynı zamanda mahkemeye dava açtığını mahkemenin de kendisini haklı bulduğunu söyledi.
"DOĞLAGAZ FİRMALARI İZİNSİZ SAYAÇ DEĞİŞTİREMEYECEK"
Tüketici Hareketi Birliği Derneği Derneğine ve Başkanı Ali İhsan Nazlı’ya desteklerin dolayı teşekkür eden Salih Aytemur şu açıklamalarda bulundu:” Türk Milleti adına karar veren Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla), 2012/373 Karar, 18.10.2012 Tarihli kararıyla, Kütahya Doğalgaz dağıtım firması Çinigaz’ın dolayısıyla emsal olarak tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinin, Doğal Gaz Dağıtımı ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğini 40-3 maddesi gereği aboneleri sayaç değiştirmeye zorlayamayacağına, abonenin izni ve talebi olmadan sayaçları söküp değiştiremeyeceğine karar verdi. Mahkeme ayrıca kararında, usulsüz gaz kullanımı nedeniyle sayaç değiştirilemeyeceğine, sadece doğalgazın kesileceğine, usulsüz kullanım için mevzuatta belirtilen 21 TL’nin alınabileceğine kararında yer verdi. Kararda, usulsüz gaz kullanımda ilgili yönetmeliğin 53. maddesine göre işlem yapılması gerektiği hatırlatılarak yapılacak işlemin sayacın sökülmesi işlemi olmadığı ifade edilerek; “buradan anlaşılması gereken şey ön ödemeli sayaçların yerinde kalması, mekanik sayaçla davacının talebi olmaksızın değiştirilmemesi anlaşılmalıdır.” denildi ve davanın hükmünde, “Asıl dava dosyasında davacı Tüketicinin Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 40-3 fıkrası gereğince sayaç değişimi hususunda zorlamada bulunamayacağından davalı tarafından (Çinigaz tarafından) çıkartılan çekişmenin önlenmesine, sayaç değişimine ilişkin davalının yapmış olduğu müdahalenin men’ine” karar verildiği belirtildi.
Salih Aytemur, Çinigaz’ın usulsüz uygulamasını tespit ettirerek kendisinden alınan usulsüz ve haksız parayı iade aldığını, binlerce tüketicinin de usulsüz ve haksız alınan sayaç değişim bedellerini geri alınabileceğini açıkladığını hatırlatarak, Çinigaz’ın MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın soru önergesine verdiği cevapta usulsüz ve haksız olarak 1.3 milyon TL dolayında aldığını kabul ettiğini söyledi ve belgesini gösterdi.
Salih Aytemur, basına yaptığı açıklama sonrası Çinigaz’dan kendilerinden haksız alınan abone başı yaklaşık 130 TL’yi talep eden aboneler, paralarını geri alırlarsa “Ön Ödemeli Sayaçlarının Mekanik Sayaçla Değiştirileceği ve 357 TL Güvence bedeli ödeyecekleri tehdidi ile karşılaştıklarını, paralarını alan abonelerin sayaçları abonenin izni, talebi olmadan habersiz söküldüğünü, kendisinin ikamet ettiği evin de aynı şekilde habersizce sayaçların sökülerek değiştirildiğini, kendine ait bir diğer mülkünde ise sayaçlar içeride olduğundan içeri girilemediğini, ancak her gün iki üç ekip göndererek psikolojik baskı yaptıklarını, yapmak istedikleri işlemin hukuksuz olduğunu söylediğini ve sayaçların sökülmesine izin vermediği halde sayaçları sökemeyen Çinigaz’ın geçen sene eksi 20 derece soğukların olduğu, Kütahya’nın kar altında ve soğuktan kavrulduğu bir zamanda binada ikamet edenlerin sağlığını dikkate almadan dışarıda yer alan Regülatör denilen cihazın sökülerek dört katlı binasının gazının tümden kesildiğini, bunun üzerine ikinci kez dava açtığını ve davaları kazandığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Salih Aytemur, ”Hiçbir kurum, kuruluş ve kuruluş başındakiler hukuktan üstün değildir. Herkes mevzuata göre hareket etmek zorundadır ve mahkeme kararlarını uygulamaları gerekir” şeklinde konuştu.
Mahkeme kararına göre Yargıtay yolunun açık olduğunu kaydeden Aytemur, Çinigaz şirketi hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını da sözlerine ekledi.
Tüketici Hareketi Derneğinde Dernek Genel Başkanı Ali İhsan Nazlı da, doğalgaz firmasının uygulamasını eleştirerek, dernek olarak kamuoyunu bilgilendirme görevi yaptıklarını ifade etti.
Nazlı, ayrıca mücadelesinden dolayı Salih Aytemur'u tebrik etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz