HABER

Kutlu doğum haftası kutlamaları erkene alındı

ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına denk gelen ve geçtiğimiz sene Genelkurmay Başkanlığı'nın e-muhtırasında 'alternatif kutlama' olarak gösterilen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini öne çekti.

İl ve ilçe müftülüklerine gönderilen genelgede, "Milli Bayramımız olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na alternatif kutlama olarak gösterilmesi gibi hiç de doğru olmayan bazı değerlendirmelere yol açması veya böyle algılanmayı besleyen bazı tedahüllerin bulunduğunun görülmesi üzerine Kutlu Doğum Haftası kutlamaları 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır" denildi.

Diyanet, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yayınladığı e-muhtırada Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde 23 Nisan'da yapılan Kuran-ı Kerim okuma yarışması ve kız çocuklarının çarşafı andıran kıyafetlerle ilahiler okumasını '23 Nisan Bayramı'na alternatif etkinlikler' değerlendirmesi ve bu gelişmelerin AK Parti hakkındaki kapatma davası iddianamesinde yer verilmesi üzerine harekete geçti. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yılki etkinlikleri yanlış anlaşılmalara yol açmaması amacıyla erkene aldı. İl ve ilçe müftülüklerine gönderilen genelgede, "Bu haftanın önceki yıllarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapılmasının, milli bayramımız olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na alternatif kutlama olarak gösterilmesi gibi hiç de doğru olmayan bazı değerlendirmelere yol açması veya böyle algılanmayı besleyen bazı tedahüllerin bulunduğunun görülmesi üzerine, başkanlığımızca etkinliklerin il ve ilçelerde mülki amirlerin onayı dahilinde, müftülerin başkanlık ettiği komitelerin yönetiminde ve başkanlığın ilgili genelgelerine uygun olarak 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılması ve bu tarihlerin dışına taşınmaması karar altına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Diyanet genelgede, bu yılki Kutlu Doğum Haftası kutlamalarının genel çerçevesini de belirledi. İl ve ilçe müftülüklerini uymaları gereken kurallar konusunda uyaran Diyanet genelgesinde, şu ilkeler hatırlatıldı:

"Etkinliklerin toplumun her kesimini kucaklayıcı nitelikte olması, amacına uygun olarak düzenlemesi ve önceden ilan edilen konu dışına taşmaması, siyasi malzeme konusu yapılmamasına azami hassasiyet gösterilmesi, toplumu rahatsız edecek söylem ve davranışlardan kaçınılması, istismar edilme ihtimali bulunan faaliyetlerin yapılmaması gerekir."

Kutlu Doğum Haftası'nın 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanmasını isteyen Diyanet, bu tarihlerin dışında kutlama programı yapılmaması konusunda uyardı. Kutlama programlarını il ve ilçelerde müftülerin başkanlığında oluşturulacak 'Kutlama Komiteleri' aracılığıyla denetleyecek olan Diyanet, kutlamalara vatandaşların mali destek vermesine imkan tanınmasını ancak bu kurum, kuruluş ve şahısların isimlerinin öne çıkmasına ve tanıtımlarının yapılmasına fırsat verilmemesi talimatını verdi. Diyanet, yurt genelinde 'milli ve manevi değerlerimiz, birlik ve beraberlik, sevgi ve kardeşlik, barış ve hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışma, insanın değeri, affedici olma, farklı din ve kültürlerle bir arada yaşama' konularında konferanslar düzenlenmesini de istedi. Hafta boyunca Kuran-ı Kerim ve başkanlık tarafından uygun görülen eserler halka dağıtılacak. Kutlu Doğum Haftası'nın bu yılki resmi açılış programı 14 Nisan Pazartesi günü Trabzon'da gerçekleştirilecek.

En Çok Aranan Haberler