İstanbul (AA)- Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinin ardından İstanbul'a getirilen ve Topkapı Sarayı'nda korunan Kutsal Emanetler, sergilendikleri bölümlerde yapılacak yeni düzenlemelerden sonra daha modern şartlarda ziyarete açılacak.
Kutsal Emanetler Dairesi olarak bilinen "Has Oda"daki çalışmalar kapsamında, çini onarımları başlatılan Şadırvanlı Sofa ile Destimal Odası, ziyarete kapatıldı.
Proje kapsamında, şu anda yaklaşık 700 metre kare olan toplam kullanım alanı, Silahtar Hazinesi olarak bilinen bölümün de eklenmesiyle 900 metre kareye çıkacak.
Mevcut vitrinlerin elverişsizliği nedeniyle, Kutsal Emanetler koleksiyonuna ait 35 eserin karışık bir düzende sergilendiği belirtilirken, yeni düzenleme ile bu kapasite 60 esere çıkartılacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca görevlendirilen ve burada sürekli Kur'an-ı Kerim okuyan hafızlara, yeni eklenecek olan bölümden bir yer ayrılacak.
Hafızların okuduğu ayetlerin farklı dillerdeki tercümeleri de, buraya kurulacak LCD ekrana yansıtılarak, dünyanın farklı bölgelerinden gelen ziyaretçiler bilgilendirilecek.
Dairenin farklı yerlerine yerleştirilecek LCD ekranlardan ayrıca, Kutsal Emanetler ile ilgili kısa tanıtım filmleri gösterilecek.
Kutsal Emanetler Dairesi, Eylül ayının ortalarında yerli ve yabancı ziyaretçilere yeniden açılacak.
Kutsal Emanetler Dairesi'nde 16. yüzyıldan bu yana korunan Hazreti Muhammed'in kılıçları, yayı ve değerli bir kutu içerisinde muhafaza edilen hırkası, koleksiyonun en önemli parçalarını oluşturuyor.
Kutsal Emanetler arasında ayrıca, Hazreti Muhammed'in Mührü, Sakal-ı Şerifi, mektup ve ayak izleri ile ilk el yazması Kur'an-ı Kerim'lerden biri olarak kabul edilen bir eser, Kabe'nin kapısı, anahtarları ve örtüsü de yer alıyor.