HABER

Kuyruklu yıldıza tarihi yolculuk başladı

'Rosetta' uzay aracının kuyrukluyıldıza 'Philae' adlı bir keşif robotu indirmesiyle, bugün insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir gün yaşıyor.

Kuyruklu yıldıza tarihi yolculuk başladı

Rosetta'nın yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. İnsanlık tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldız üzerine araç indiriliyor... Ayrılma işlemi 11.08'de başladı, 18.00 sularında iniş gerçekleşecek

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) projesi "Rosetta" Uzay Aracının, kuyrukluyıldız üzerine "Philae" adlı bir keşif robotu indirmesiyle, bu sabah 11.00 sularından itibaren, insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir süreç yaşanmaya başlanacak. (Keşif robotunun uzay aracından ayrılma işlemi 10.35'te başlayacaktı ama 33 dakikalık bir gecikmeyle 11.08'de başladı) Philae'nin inişinin 18.00'de gerçekleşmesi planlanıyor.

Rosetta Uzay Aracı, Kuyrukluyıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine "Philae" adlı bir robot indirecek. Böylece bilim insanları, ilk kez bir kuyrukluyıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek. 11.08'de ayrılma işleminden sonra başlayan inişin sürecinin 7 saat sonra tamamlanması ve Philae'nin kuyrukluyıldız üzerine inmesi planlanıyor.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, insanlığın uzayı ve uzayda yakın çevresindeki gök cisimlerini anlaması açısından bugün tarihi bir gün olacak. Rossetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos’ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturdu. Başlangıçta "Site J" adıyla adlandırılan iniş bölgesi, ESA tarafından düzenlenen bir yarışma sonucunda "Agilkia" olarak isimlendirildi.

EKİPLE BİRLİKTE TAKİP EDECEK

Yarışma sonunda önerdiği isim seçilen Fransa’dan Alexandre Brouste adlı şanslı gökbilim meraklısı, inişi Darmstadt’taki ESA ekibiyle birlikte takip ediyor. Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda Rossetta, "Philae" keşif robotunu bu sabah kuyrukluyıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bıraktı. Philae’nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek.

500 MİLYON KM'DEN UZAKTA

Bu sırada Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya’ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 18.00 sularında gerçekleşecek inişten yarım saat sonra Rosetta’dan ilk haber alınabilecek. Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayıyor.

"10 YILDAN FAZLA BİR SÜRE VE 7 MİLYAR KM'DEN DAHA UZUN SÜRE"

İnsanlığın uzay serüveni açısından bir kilometre taşı olacak bu önemli olayla ilk kez bir kuyrukluyıldız, çok yakından tanınma imkanına kavuşacak. Rossetta’nın Dünya’dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. Yarın akşam, Rossetta Philae kondusunu 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine indirdiğinde insanlık ilk kez bizden bu kadar uzaklıktaki bir uzay görevini başarıya ulaştırmış olacak.

"Rosetta", Güneş Sistemi’ndeki 10 yıllık yolculuğun sonunda, 6 Ağustos’ta kuyrukluyıldıza ulaştı.

(AJANSLAR)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler