HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuyruklu yıldıza tarihi yolculuk başladı

Philae adlı uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı'na ait Rosetta uydusundan ayrıldı. Aracın TSİ 18.00 sularında, Dünya'dan 510 milyon kilometre uzaklıktaki "67P" olarak bilinen "buz dağına" inmesi bekleniyor. Geçmişte bu yöndeki girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Kuyruklu yıldıza tarihi yolculuk başladı

Avrupa Uzay Ajansı, 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza inecek Philae adlı uzay aracının Rosetta uydusundan TSİ 10.35'te başarıyla ayrıldığını açıkladı.

Philae'nin yaklaşık yedi saat sürecek bir yolculuğun ardından TSİ 18.00 sularında, "67P" olarak bilinen "buz dağına" inmesi bekleniyor.

Misyonun başarıyla tamamlanması halinde tarihte ilk kez bir uzay aracı bir kuyruklu yıldıza inecek.

Ancak Dünya'dan 510 milyon kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldızın baş kısmına yapılacak iniş son derece zorlu bir sınav olacak. Zira iniş alanı düz değil. Bölgede uçurumlar, kayalar ve bazı sarp eğimli noktalar var.

100 kilogram ağırlığındaki Philae'nin saniyede 1 metre hızla yere inmesi hedefleniyor.

Ayaklarındaki vidaların uzay aracını yüzeye kilitlemesi umuluyor. Bu mekanizmanın işleyebilmesi için de Philae küçük bir gaz iticiyle yüzeyde tutulacak.

2004'te fırlatıldı

Kuyruklu yıldıza yolculuk ilk kez 1980'li yıllarda planlandı. Rosetta ise 2004'te uzaya gönderildi.

Projenin maliyeti 1 milyar dolardan fazla.

67P'nin yaşının dört milyardan fazla olduğu düşünülüyor.

İnişin başarıyla tamamlanması halinde, kuyruklu yıldızdaki buz ve toz doğrudan incelenecek. Bilim adamları bu incelemenin, Güneş Sistemi'nin ve Evren'in nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı olmasını umuyor.

Philae'in inişi başarısız olsa bile, Rosetta gelecek yıl boyunca uzaktan 67P'yi izlemeye devam edecek.

En Çok Aranan Haberler