Kuzey kelimesi Türkçe bir kelimedir. Eski Türkçede "güneş almayan yer, dağın gölge yanı" anlamına gelen "kuz" kelimesinden türetilmiştir. Türk Dil Kurumuna göre kuzey, dört ana yönden biridir. Sağını doğuya, solunu batıya ve bir kimsenin tam karşısına düşen yön olarak ifade edilir. Ayrıca kuzey özel isim olarak da kullanılır. Türk Dil Kurumuna göre kuzey kelimesinin anlamları şu şekildedir:
Dilimizde eş anlamlı kelimeler cümle içinde birbirleri yerine kullanılabilir. Örneğin kuzeyin eş anlamlısı olan kelimeler cümle içinde kuzey kelimesi yerine kullanılabilir. Kullanılan bu eş anlamlı kelimeler cümlenin anlamını değişmez ya da bozmaz. Birbirleri yerine kullanılan bu kelimeler günlük konuşma dilinde tekrara düşmeye engel olur.
Kuzey kelimesinin eş anlamlıları da cümle içinde aynı anlamı ifade eder. Yazılış ve okunuş bakımından kuzey kelimesi ile ayrı olsalar da anlam olarak kuzey ile aynıdır. Kuzey kelimesinin eş anlamı olan sözcükler:
Bu kelimeler cümle içinde kuzey kelimesi yerine kullanılabilir. Yazılış ve okunuş bakımından birbirlerinden ve kuzeyden farklı olsalar da cümlede birbirleri ve kuzey ile aynı anlamı ifade ederler.
Eş anlamlı kelimeler birbirleri yerine kullanıldıklarından konuşma ve yazı dilinde kullanmak tekrara düşmeye engel olur. Kuzey eş anlamlısı kelimelerle kurulan bazı örnek cümleler: