YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Gondvana Petrol Potansiyeli Çalıştayı Kayseri’de Düzenlendi

Kuzey Gondvana Petrol Potansiyeli Çalıştayı Kayseri’de Düzenlendi. Çalışma kapsamında Sarız ve Pınarbaşı’daki paleozoik kayalar incelenecek.Türkiye...

Kuzey Gondvana Petrol Potansiyeli Çalıştayı Kayseri’de Düzenlendi

Kuzey Gondvana Petrol Potansiyeli Çalıştayı Kayseri’de Düzenlendi. Çalışma kapsamında Sarız ve Pınarbaşı’daki paleozoik kayalar incelenecek.

Türkiye Petrol Jeologları Derneği tarafından Hilton Otel’de düzenlenen ve 1 hafta sürecek olan çalıştaya, yerli ve yabancı 150 araştırmacı katıldı. Çalıştayın açılışında konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, enerjinin dünya ve insanlık için önemine atıfta bulundu ve nüfusa paralel olarak enerjiye olan ihtiyacın da arttığını söyledi. Dünya ülkeleri arasında enerji tüketiminde farklılıklar olduğunu belirten Çimen, “Bugün dünyanın önemli bir kısmı oldukça müreffeh şartlarda yaşıyor. Bir tarafta enerji tüketimi birey bazında 25-30 bin kw saate çıkmış gelişmiş ülkeler var, diğer tarafta insanlığın önemli bir bölümü, 1 milyarın üzerinde bir nüfus henüz ticari enerji kaynağına erişebilmiş değil. 2 milyarın üzerindeki nüfus elektriğe henüz kavuşabilmiş değil, dolayısıyla tüm bu faktörler, özellikle de artan nüfus, dünya nüfusunun enerji talebini her geçen gün artırıyor. Değişik senaryolara göre, önümüzdeki 20-25 yılda dünya nüfusunun enerji talebi yaklaşık yüzde 40, eğer mevcut durum devam ederse yüzde 50 oranında daha fazla olacağını görüyoruz. Yine mevcut senaryolara bakıldığında dünyadaki bu artan enerji talebini karşılamak için fosil yakıtların, doğalgazın, petrolün ve kömürün çok önemli bir yer işgal edeceğini görüyoruz. Tabi bunlar çok önemli yatırımların yapılmasını gerektirecek. Önümüzdeki dönemde 35-40 Trilyon Dolarlık yatırım yapılması gerekecek.” diye konuştu.

Çimen, Türkiye’de de birincil enerjide artışının yüzde 5, 5 buçuk civarında, elektrikte ise yüzde 8'ler civarında olduğunu, bu talebin bir şekilde karşılandığını ifade etti. Türkiye’deki söz konusu artışın, enerji ithalatında artış meydana getirdiğini dile getiren Çimen, Türkiye’nin, bu artışın ortaya çıkardığı riski aza indirgemek için kendi yakıtlarına yönelecek politikalara eğilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin son 10 yıldır söz konusu politikalara yönelik görünür çalışmaları olduğunu kaydeden Çimen, enerji verimliliği yasasının bile 2006 yılında çıkarıldığını belirtti. Çimen, yine son 10 yıldan bu yana, petrol ve doğalgaz bütçelerinin artırıldığını da sözlerine ekledi.

Çalıştay Genel Sekreteri Ömer Aksu ise, çalıştayın amacının, çok yaşlı, paleozoik kayaçlardaki petrol potansiyelini ortaya koyabilmek olduğunu ifade etti. Kayseri ve civarında, özellikle Sarız ve Pınarbaşı’nda söz konusu kayaçların bulunduğunu ve çalıştay kapsamında inceleneceğini belirten Aksu, “Kayseri'yi tercih etmemizin nedeni Kayserinin bu çalıştayda konuşulacak konulara yakın arazi gezilerinin olması. Aynı zamanda Kayseri'yi de ilerleyen dönemlerde zamanla bir merkez haline getirmek amaçlı. Paleozoik kayaçların istifini ve sıralamasını daha komple bir şekilde görebildiğimiz için Kayseri bölgesi bu açıdan Türkiye'de tip-lokalite dediğimiz özelliklere sahip bir yer. Dolayısıyla Kayseri civarında yapacağımız gezilerle Kayseri merkez haline gelecek.” ifadelerini kullandı.

Üç gün sürecek konferans ve turistik gezilerin, katılımcı ekip Sarız ve Pınarbaşı’nda söz konusu kayaçların yapısına dair incelemelerde bulunacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler