HABER

Kuzey Irak'ın değişen yüzü

Körfez Savaşı'nın ardından zor dönem geçiren Kuzey Iraklılar, şimdi değişime yüzünü döndü. Savaş ve çatışmaların üzerinden geçen 11 yılda Kuzey Irak, yiyecek ekmeğin, içilebilir suyun zor bulunduğu dönemi geride bırakmış. Kuzey Irak'a girdikten ilk andan itibaren yaşanan değişim hemen hissediliyor. Yeni yapılan otoyollar, köprüler, üst geçitler, camiler, yeşil alanlar ve yol tabelaları, Kuzey Irak'ın değişen yüzünü gösteriyor.

Kuzey Irak'ın değişen yüzü

İHA muhabirinin gözlemlerine göre, KDP (Kürdistan Demokrat Partisi)'nin denetiminde olan Selahaddin, Erbil ve Dohuk'u birbirine bağlayan yollar, otoyollara dönüştürülmüş, Erbil - Musul karayolunda ise otoyol çalışmaları devam ediyor. Bölge hissedilir bir istikrara kavuşmuş, yeni yeni yatırımlar yapılıyor, yatırımcıyı özendirmek için her türlü imkan sağlanıyor. Örneğin, Körfez Savaşı'nda tahrip edilen ve kurşun izlerini hala üzerinde taşıyan Sheraton Oteli, 6 milyon dolar harcanarak, 21 Mart 2003'te yeniden hizmete açılacak. Selahaddin - Erbil karayolu üzerinde iki kral daireli, 18 suit ve 104 odalı 5 yıldızlı Khanzad Otel Resort de kısa süre içinde tamamlanıyor.

TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ GELİŞİYOR

Kuzey Irak'ta hızla gelişen sektörlerden bir diğeri ise telekomünikasyon alanında yaşanıyor. İki yıl içinde Kuzey Irak'ta kullanılmaya başlanan internet, yoğun ilgi görüyor. Kuzey Irak'ın telefon alt yapı şebekeleri de hummalı çalışmayla yenileniyor, Kanallar kazılıyor, kablolar döşeniyor, uydu telefonlarının yerini yeni postaneler alıyor. İnternete ilgi ise oldukça yoğun. İki GSM cep telefonu şebekesi kullanıldığı Kuzey Irak'ta Korek ve Troya GSM firmaları, Kuzey Irak'ın yüzde 60'lık bölgesinde kesintisiz görüşme imkanı sağlıyor.

EKONOMİK DURUM

Irak Kürtleri, Avrupa'daki ekonomik birikimlerini Kuzey Irak'ta değerlendiriyor. Yakın geçmişe kadar eski araçların kullanıldığı, adeta hurda mezarlığına benzeyen Kuzey Irak'ta otomobiller de değişime ayak uydurmuş. Caddelerde son model lüks araç ve jeeplerin çokluğu hemen göze çarpıyor.

Kurulan Kürdistan bölgesi, Merkez Bankası 20 şubesiyle yurtiçi ve yurtdışı tüm bankacılık faaliyetlerini yürütüyor. Para basma faaliyetlerini şimdi yapamıyor. Kuzey Irak ile Irak hükümeti farklı paralar kullanıyor. Kürt bölgelerinde eski Irak Dinarı kullanılırken, Saddam kontrolündeki bölgelerde yeni Irak Dinarı kullanılıyor. 1 Dolar 13 Kürt Dinarı, yine 1 dolar 1900 yeni Irak Dinarı'nı buluyor. 1 Kuzey Irak Dinarı ise 250 bin Türk Lirası'na eşit.

ARTIK SİLAHSIZLAR

Yakın geçmişe kadar silahsız erkeklere rastlamanın hemen hemen imkansız olduğu bölgede, şimdi kimse silah taşımıyor. Polis bile mümkün olduğunca şehir içinde silahsız dolaşmaya özen gösteriyor. Kürt polislerinin şapkalarında Irak bayrağı, göğüslerinde taşıdıkları Kürdistan bayrağıyla Irak Federasyonu için adeta mesaj veriyor.

Peşmergeler, yerini üniformalı polislere bırakmış, zabıtalar bile üniformalı. Trafik akışını yine üniformalı ve motorize polis ekipleri kontrol ediyor. Sadece az sayıdaki önemli kişilerin korumaları peşmerge kıyafetli ve silahlı olabiliyor. Kuzey Irak Kürt bölgesinde cuma günleri tatil.

KDP'NİN KADIN BAKANI

Kuzey Irak'ta inşaat sektörü de gelişmiş ve beyaz eşyalara yoğun talep var. Yapılan yol, köprü, cami ve otel inşaatlarının büyük bölümü Türk inşaat firmalarınca inşa ediliyor. Erbil sokaklarında modern kıyafetli kadınlar da dikkat çekiyor. Kadınlar, Kuzey Irak siyasetinde de söz sahibi olmaya başladılar. KDP'nin İmar Bakanı Nesrin Bervari bunun en açık örneği.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler