HABER

Kuzey Irak'ta "ortak komuta merkezi" kuruluyor

Kuzey Irak'ta "ortak komuta merkezi" kuruluyor

ANKARA (ANKA) – Türkiye ile Irak arasında PKK'ya karşı işbirliğinde yeni adımlar atılıyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla Türkiye, Irak ve ABD tarafından Kuzey Irak'ta "ortak bir komuta merkezi"nin kurulacağını, bunun da "sahada bir merkez" olacağını açıkladı. Dışişleri Bakanları Babacan ve Zebari, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ali Babacan, "Biz Irak'ın siyasi birliği için, toprak bütünlüğü için baştan beri güçlü bir destek verdik" dedi. Babacan, Irak'taki tüm gruplarla temas içerisinde olduklarını da ifade etti ve 2009 yılını Irak için önemli bir yıl olarak gördüklerini söyledi.

-"STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ" İSTANBUL'DA TOPLANACAK-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıldaki Bağdat ziyareti sırasında "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi"nin oluşturulduğunu anımsatan Babacan, "Bu Konseyin bakanlar düzeyindeki toplantısını, bundan 4-5 haftadan sonra İstanbul'da gerçekleştirmeye bu toplantımızda karar verdik" dedi.

Her iki ülkeden ilgili bakanlar, özellikle yoğun gündemi olan bakanların, Türk ve Iraklı bakanlarının İstanbul'da biraraya geleceğini de ifade eden Babacan, Konsey'in çalışmalarının koordinasyonundan iki Dışişleri Bakanın sorumlu olduğunu anımsattı. Zebari ise, görüşmelerde özellikle ilişkilerin çok sayıda alanda geliştirilmesini amaçlayan "Stratejik İşbirliği Konseyi" üzerinde durduklarını ifade ederken de, "Bu Konseyin hayata geçirilmesi zamanı geldi" şeklinde konuştu.Babacan, Zebari ile görüşmelerde ayrıca ekonomik ilişkileri ve enerji işbirliği ile Gazze sorununun da ele alındığını da söyledi.

-TERÖRLE MÜCADELE-

Dışişleri Bakanı Babacan, görüşmelerde ayrıca, "zaman zaman iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen"terörle mücadele işbirliğinin de ele aldıklarını kaydederken de terörizmle mücadele konusunda hem Irak merkez hükümeti, hem de Irak'ın Kuzeyindeki yerel yönetim ile sürdürülen bir "diyaloğun" olduğunu belirtirken Türkiye, Irak ve ABD'nin yer aldığı bir üçlü mekanizmanın oluşturulduğuna işaret etti.

Bu toplantılara hem askeri kanattan, hem de Dışişleri Bakanlıklarından hem de ilgili diğer birimlerden yetkililerin katıldığını ifade eden Babacan, bu üçlü mekanizmasının çerçevesinde şimdiye kadar teknik seviyede birkaç kez toplantı yapıldığını, son toplantının bir hafta önce Bağdat'ta gerçekleştiğini anlattı. Babacan, "Ve burada sonuç almaya yönelik, hedefe yönelik çalışmaları hep birlikte yürütüyoruz" dedi.

-ORTAK KOMUTA MERKEZİ-

Irak Dışişleri Bakanı Zebari ise, terörizmin yarattığı zorluklar ile ilgili işbirliğine işaret ederken de, Türkiye, Irak ile ABD arasındaki "üçlü mekanizma"nın kapsamında çalışmalar yapıldığını, bu çerçevede Erbil'de bir "Ortak Komuta Merkezi"nin kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Hoşyar Zebari, "Ortak Komuta Merkezi"ne ilişkin bilgi verirken de "Bu sahada bir merkez olacak. Bu nedenle önemli olacak" ifadesini kullandı. Diğer bir soru üzerine Türkiye ile Irak ve Kuzey Irak arasında yeni bir "ortam, yeni bir anlayış ve işbirliği atmosferi" oluştuğunu ifade eden Zebari, üçlü mekanizmaların aktif hale getirmenin önemine dikkat çekti. "Bir dizi siyasi, ekonomik, askeri ve istihbarat ile ilgili tedbirler alınacaktır" diyen Zebari, PKK'ya karşı daha iyi sonuçların alınacağını da ifade etti.

Ali Babacan da PKK'nın binlerce insanın ölümüne neden olduğuna işaret ederek terör örgütünün bertaraf edilmesinin Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesi için "olmazsa olmaz" şart olduğunu vurguladı. Irak merkez hükümetinin "siyasi duruşu"nun güçlü ve somut olduğunu ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

"Şimdi Irak'ın Kuzeyi'ndeki yerel yönetim ile başlatmış olduğumuz diyalog ve kurmuş olduğumuz üçlü mekanizma çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların somut sonuçların elde edecek şekilde devam etmesi bu çalışmaların yoğunlaşması büyük önem taşıyor. Burada niyetlerine, ifadelerine baktığımız zaman genel anlamda eskiye oranla daha olumlu bir tabloyu görüyoruz."

-"YAKIN TAKİP MADDESİ DEVRE DIŞI DEĞİL"-

Türkiye ile Irak arasında imzalanan Terörle Mücadele Anlaşması'nda boş bırakılan "Yakın Takip" ile ilgili maddesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Babacan, bu konu ile ilgili olarak başta iki ülkenin İçişleri Bakanlıkları olmak üzere ilgili birimlerin çalışmalar yaptığını, en son İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Bağdat ziyareti sırasında ele alındığını ancak o günlerdeki SOFA anlaşması nedeniyle Irak'ta tartışmaların yaşandığını belirterek şunları söyledi:

"Bu en kısa zamanda tekrar gündeme gelecek. Burada önemli olan netice almaktır. Anlaşma olsun veya olmasın. Şu anda bizim Irak ile beraber yürüttüğümüz işbirliği önemlidir. Biz, buna önem veriyoruz ve işbirliğinin somut sonuçlar getirecek biçimde ilerlemesi için her türlü gayreti göstereceğiz."

Irak Dışişleri Bakanı Zebari ise, aynı konuya ilişkin olarak görüş alışverişinde bulunulduğunu belirterek, "Hassas bir konu olduğu için, her iki ülke arasında karşılıklı olarak net bir anlayış olması lazım ve emim ki doğru dili burada bulacağız ama bu madde ölü değil, devre dışı bırakılmış değil. Irak'taki taraflar arasında tartışılıyor" şeklinde konuştu.ABD ile güvenlik anlaşmasının (SOFA) yürürlüğe girmesi ile TSK'nın sınır ötesi operasyonlarına yaklaşımının ne olacağının sorulması üzerine Zebari, Türkiye, Irak ve ABD'nin katılımıyla ortak merkezin olacağını yineleyerek bu merkezin birlikte çalışmak için önemli olacağını ifade etti.

Merkezin, Türkiye ve Irak'ın sınır güvenliğini daha iyi korumasını sağlayacağını, sınırın üzerinden saldırıların olmasını önleyeceğini söyledi. Zebari, bu merkez kuruluncaya kadar önlemlerin alınması gerekeceğini, Irak merkez hükümeti ve bölge yönetiminin önlemler aldığını vurguladı.

-"KÜRTÇE TV DOĞRU ADIM"-

Irak Dışişleri Bakanı Zebari TRT'nın Kürtçe kanalına ilişkin bir soru üzerine de kanalı olumlu karşıladıklarını belirterek "Doğru bir karar bizce. Biraz geç kaldı beki ama doğru bir adım. Bu bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Birçok kişinin izlediğinden eminim" dedi. Zabari, "Bu adımla herkes mutabık olmayabilir ama bundan üç yıl önce böyle bir şey olacağını kim düşünebilirdi. Bu yüzden önemli bir adım diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

-GÜL'ÜN IRAK ZİYARETİ EN YAKIN ZAMANDA-

Bu arada, Ali Babacan, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün rahatsızlığı nedeniyle Aralık ayında ertelenen Irak ziyaretine değinirken uzun bir süreden beri Cumhurbaşkanı düzeyinde Bağdat'ta yapılacak ilk ziyaret niteliğindeki ziyarete ilişkin karşılıklı temasların sürdüğünü belirterek "En kısa zamanda bu ziyaretin gerçekleşeceğini bekliyoruz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler