HABER

Kuzey ışıkları nedir, nasıl oluşur?

Kuzey ışıkları, diğer adıyla aurora borealis, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen doğal ışık gösterileridir. Güney yarımkürede bu olaya "aurora australis" denir. Kuzey ışıkları, doğanın en etkileyici gösterilerinden biri olup, büyüleyici manzaralar sunar. Peki kuzey ışıkları nasıl oluşur?

Kuzey ışıkları nedir, nasıl oluşur?

Kuzey ışıkları, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen doğal ışık gösterileridir. Bu ışıklar pek çok soru sorulmasına neden olur ve milyonlarca kişi de kuzey Işıkları nerede ve nasıl oluşuyor sorularının yanıtlarını araştırır.

Kuzey ışıkları nedir?

Kuzey ya da Güney Kutbu bölgelerinde ortaya çıkan doğal ışık yansımalarının fotoğrafları mutlaka herkes tarafından görülmüştür. Kutup Işıkları, genellikle Kuzey ya da Güney Kutbu bölgelerinde ortaya çıkan, izlemesi oldukça keyifli ışık gösterileridir. Aurora olarak da bilinen kutup ışıklarının Kuzey Kutbu'nda meydana gelmesine 'Aurora Borealis' veya daha bilinen adıyla kuzey ışıkları, Güney kutbunda oluşanlarına ise 'Aurora Australis' denmektedir.

Kutup Işıkları, adını Roma mitolojisinde Şafak Tanrıçası olarak bilinen Aurora'dan alır. Gökyüzünde meydana geldiğinde bulut, yay, çizgi veya dairesel biçimli oluşumlardır. Eski çağlarda yaşayan insanlar tarafından kuzey ışıklarının, tanrıdan gelen bir işaret olarak algılandığı da söylenmektedir.

Kuzey ışıklarının bilimsel olarak değerlendirilmesi ise şöyledir:

Kuzey ışıkları (Aurora Borealis), kutup yakınlarında gökyüzünde oluşan doğal ışımalardır. Güneş'ten gelen yüklü parçacıklar ile Dünya’nın manyetik alanı etkileşime girerek kuzey ışıklarını meydana getirir. Dolayısıyla bu ışıkları meydana getiren ana etken Güneş'tir.

Kuzey ışıkları nasıl oluşur?

Güneş'te oluşan patlamalar, uzaya oldukça yüklü miktarda enerji ve madde yayar. Ayrıca bu patlamalar, parçacıkları yüksek ivme bir hızla hareket ettiren Güneş rüzgarlarını da meydana getirir. Son derece hızlı bir şekilde hareket eden güçlü parçacıklar, Dünya'ya ulaştığında, Dünya’nın manyetik alanı tarafından geri savrulur. Ancak, bazı elektron ve protonlar, Dünya’nın manyetik alanını aşarak atmosfere ulaşırlar.

Atmosfere girmeyi başaran parçacıklar, atmosferdeki azot ve oksijen gazları ile etkileşime girer. Etkileşim sonrasında ise gaz molekülleri enerji yüklenir ve enerjilerini fotonlar şeklinde yaymaya başlar. Bu fotonlar, yeryüzünden görüldüğünde ise ışık gösterisi olarak görünür.

En Çok Aranan Haberler