HABER

Kuzey Kore görüşmeleri başladı

PEKİN (İHA) - Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin altılı müzakerelerin Çin'in başkenti Pekin'de başladığı bildirildi.

Kuzey ve Güney Kore, Çin, ABD, Japonya ve Rusya'nın dahil olduğu görüşmelerin TSİ 03.30'da Diaoyutai Devlet Konukevi'nde başladığı belirtildi.

Güney Kore heyetinden bir yetkili yaptığı açıklamada, görüşmeler için herhangi bir takvim tespit edilmediğini ve ilerleyen saatlerde ikili ve çoklu görüşmelerin yapılacağını kaydetti.

Kuzey Kore'nin 9 Ekim'de gerçekleştirdiği ilk nükleer testin ardından yapılan bu ilk görüşmelerde Kuzey Kore'nin nükleer programına son vermesi amaçlanıyor.
ABD heyetine başkanlık eden Christopher Hill yaptığı açıklamada, "DPRK'nın (Kuzey Kore) yapması gereken şey, nükleer silahlardan arınmayı ciddiye almasıdır. Eğer bu olursa, birçok olumlu gelişme yaşanabilir" diye konuştu.

Hill, Kuzey Kore'nin güvenlik garantisi, enerji ve diğer yardımlar karşılığında nükleer programından vazgeçmeyi kabul ettiği 2005 Eylül ayındaki anlaşmayı yeniden taahhüt etmesini istediğini söyledi.

Ancak Kuzey Kore heyeti başkanı Kim Kye-Gwan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Pyongyang yönetimine karşı "hasmane" bir politika izlediğini belirterek, "Nükleer mesele ABD, işbirliğine yönelik bir politika gütmediği sürece çözülemez" demişti.

Bu arada altılı görüşmeleri çok yakından takip eden analistler, Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl'in, ülkesinin yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığı nükleer programı terk etmek gibi bir niyetinin bulunmadığını ifade ediyor.

Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası İlişkiler Merkezi direktörlerinden John Feffer yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesi asla olmayacak birşey" diye konuştu. Feffer ABD'nin de Kuzey Kore'nin konuya yaklaşımını değiştirebilecek bir pozisyonda olmadığını kaydetti.

Kuzey Kore'nin görüşmelerdeki amaçlarından biri, ABD'nin yolsuzluk ve kara para aklama nedeniyle geçtiğimiz yıl uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımları kaldırtmak. ABD daha önce, bu konunun altılı görüşmelerde gündeme getirilmemesi gerektiğini savunuyordu. Ancak Kuzey Kore'nin Eylül ayındaki nükleer denemesinin ardından konunun görüşmelerde gündeme alınmasını kabul etmişti.

En Çok Aranan Haberler