HABER

Kuzey Kore'den adam kaçırma

Bir film senaryosu bile olamayacak kadar inanılmaz görünüyor: Ünlü bir yönetmen ile film yıldızı eşi, Kuzey Kore'nin sinema meraklısı lideri Kim Jong-İl'e film yapmaları için kaçırılmış.

Kuzey Kore'den adam kaçırma

Bir film senaryosu bile olamayacak kadar inanılmaz görünüyor: Ünlü bir yönetmen ile film yıldızı eşi, Kuzey Kore'nin sinema meraklısı lideri Kim Jong-İl'e film yapmaları için kaçırılmış.


Kuzey Kore'nin bazı konularda yetişmiş elemanı yoktu, diğer ülkelerin ise vardı. O halde çözüm basitti: O insanları kaçırmak.


Bütün bu ayrıntılar, Paul Fischer'in yazdığı "Bir Kim Jong-İl Yapımı" adlı kitapta yer alıyor.


Kuzey Kore bazı işleri yapmaları için dışarıdan adam kaçırdığını genelde reddediyor ancak geçen yıl 1970 ve 80'lerde 13 Japon vatandaşını kaçırdığını kabul edince, Tokyo ile Pyongyang arasında görüşmeler yapıldı. 1977'de ünlü bir Güney Koreli piyanist, esrarengiz biri tarafından Zagreb dışındaki bir villada konser vermesi için tutuldu. Ancak oraya gidince havaalanında bir Kuzey Kore uçağı görüp, eve yaklaşırken de Kuzey Kore aksanıyla konuşmalar duyunca kaçtı.


Güney Kore'nin en tanınmış yönetmenlerinden Shin Sang-ok ile eşi Choi Eun-hee ise bu kadar şanslı değildi. Piyaniste yapılan önerinin bir benzeriyle Hong Kong'da ıssız bir eve çağırılan çift, Kuzey Kore'ye kaçırılarak sekiz yıl esir tutuldu ve zorla film yaptırıldı.


Kaçırma planı, lider olan babası Kim İl Sung'un yerine geçmeden önce ülkenin film sanayisinden sorumlu olan Kim Jong-İl'e aitti. Kim Jong-İl, şimdiki lider Kim Jong-un'un babası.


Batılı ülkelerdeki Kuzey Kore diplomatları, Hollywood filmlerine bayılan, Elizabeth Taylor ve James Bond filmlerinin hayranı olan Kim Jong-İl'e sürekli bulundukları yerlerden aldıkları filmleri gönderiyorlardı. Ama bu Kim'e yetmedi. Kuzey Kore filmlerinin uluslararası festivallerde yarışmasını istiyor, ödül kazanan filmlerin yapımcısı olmayı arzu ediyordu.


Bunun üzerine Güney Kore'nin en ünlü film yönetmeni ile eşi, Kim'in sevdiği James Bond filmlerine taş çıkaracak bir senaryoyla kaçırıldı.


Önce film yıldızı Choi Eun-hee, 1977'de kendine işadamı süsü veren biri tarafından bir yapım şirketi kurması için Hong Kong'a çağrıldı. Yanındaki sözde işadamıyla bir toplantıya gittiğini sanan film yıldızı, yollarını kesenler tarafından araçtan çıkarılıp kaçırıldı.


Daha sonra uyutulduğunu, birileri tarafından taşındığını, kendine iğne yapıldığını ve gözünü açtığında tepesinde Kim Jong-İl'in portresini gördüğünü hatırlıyor.


Boşanmış olmalarına rağmen eski eşi ile görüşmeyi sürdüren yönetmen Shin Sang-ok ise Hong Kong'a onu aramaya gittiğinde kafasına çuval geçirilerek kaçırıldı.


Shin Sang-ok Kuzey Kore'de film yapmayı reddettiği için dört yıl hapis yattı. Ancak sonunda pes edip, eski eşi ile filmler yaptı.


Kim Jong-İl'in güvenini kazanıp Viyana'ya gitmek için izin aldıklarında kaçarak oradaki ABD elçiliğine sığındılar.


Güney Kore'deki Kookmin Üniversitesi'nden Prof. Andre Lankov da bugüne dek yaklaşık 500 Güney Koreli'nin kaçırıldığını söylüyor.


Lankov'a göre bunların çoğu Kuzey Kore kıyılarına fazla yaklaşan balıkçılarmış. Ancak aralarında gizli operasyonlarla kaçırılan kişilerin de bulunduğu belirtiliyor.


Kuzey Kore'nin kaçırdığı Japon vatandaşlarını, kendi istihbarat servisi görevlilerine Japonca öğretmeleri ve bu görevlilere kendilerine Japon süsü verme konusunda eğitmenlik yapmaları için kaçırdığı bildirilmişti.




Business Insider Kuzey Kore hakkında daha önce duymadığınız 17 şaşırtıcı gerçeği derledi.


Başkent Pyongyang

Başkent Pyongyang, ABD'de bulunsaydı en kalabalık 4'üncü şehir olabilirdi. Pyongyang'ın popülasyonu 2,8 milyon. ABD'nin en kalabalık 4'üncü kenti Houston'ın ise popülasyonu 2,1 milyon.


Yüzde 100 okuma-yazma oranı

CIA okuma-yazma oranını "15 yaş ve üstü" için tanımlıyor. Bu tanıma göre Kuzey Kore'de okuma-yazma oranı yüzde 100.


Devlet onaylı 28 saç kesimi

Time'a göre kadınlar bu kesimlerden 14'ünü seçebiliyor. Evli kadınlara saçlarını kısa tutmaları talimatı verilirken bekar kadınların saçlarını uzatmalarına izin veriliyor. Erkeklerin ise 5 cm'den uzun saça sahip olmaları yasak. Sadece yaşlı erkekler en fazla 7 cm uzatabiliyorlar.


Yıllık gelir

Lider Kim Jong-un'un babası Kim Jong-il'in yıllık konyak masrafı Kuzey Kore'nin ortalama yıllık gelirinin 800 katı. Kim Jong-il her yıl Hennessy konyakları için 1,2 milyon dolar harcama yapıyor. Ülkenin ortalama yıllık geliri ise 1500 dolar.


20 bin video kaset

Kim Jong-il'in film tutkunu olduğu ve 20 bin video kasete sahip olduğu biliniyor. Favorileri ise Godzilla, Friday the 13th, The Eternal Bosom of Hot Love ve Rambo.


Brezilya'ya gol attılar

Kuzey Kore 2010 Dünya Kupa'sında Brezilya'ya 1 gol atmıştı. Maç 2 - 1 mağlubiyetle sonuçlanmıştı.


Pensilvanya büyüklüğünde

Pensilvanya 119 bin 283 kilometre kare. Kuzey Kore ise 120 bin 538 kilometre kare.


Yüzde 20 ekilebilir alan

Kuzey Kore'nin ekilebilir alanı sadece yüzde 20'sinden oluşuyor.


Ortalama Güney Korelilerden 5 cm kısalar

Kore Savaşı'ndan sonra doğan Kuzey Koreliler Güney Korelilerden ortalama 5 cm daha kısa. Bu boy farkı 6 milyon Kuzey Korelinin üçte birini oluşturan çocukların yetersiz beslenmesine bağlanıyor.


En büyük 4'üncü ordu

Kuzey Kore'nin tahmini 1.19 milyon nüfuslu dünyanın en büyük 4'üncü ordusuna sahip olduğu biliniyor. ABD'nin ordusundaki kişi sayısıysa 1,3 milyon.


6,5 milyon erkek ve 6,4 milyon kadın

Askeri hizmete uygun 6,5 milyon erkek ve 6,4 milyon kadın toplamda 13,3 milyon nüfuslu Senegal'in popülasyonuna yakın.


Yolların yüzde 2.83'ü döşeli

25 bin 554 kilometre yola sahip ülkenin sadece 724 kilometre döşeli yolu bulunuyor.


Merkür'ün çevresinin 1 buçuk katı

Ülkenin 25 bin 554 kilometre olan yolları Merkür'ü 1 buçuk kez turlayabiliyor.


Çocuk nüfusunun yüzde 33'ü yetersiz besleniyor

CIA'in raporuna göre ülkenin GSYH'sının yüzde 23.4'ünü tarım oluşturuyor. Buna rağmen WFP'ye göre 6 milyon insanın gıdaya ihtiyacı var.


Carlos Slim'in kişisel servetinin sadece yarısı

Dünyanın en zengin adamı Carlos Slim'in kişisel serveti 79.9 milyar dolar. Kuzey Kore'nin GSYH'sı ise sadece 40 milyar dolar.


57'ye katlıyor

Kişi başına düşen milli geliri 102 bin dolar olan Katar, bu sayının 1800 dolar olduğu Kuzey Kore'yi 57'ye katlıyor.


Yolsuzlukta en üst sırada

2013'te Kuzey Kore, Somali ve Afganistan yolsuzluğun en çok yaşandığı ülkeler olarak belirlenmişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler