HABER

Kuzey Kore'den gerçek mermilerle gövde gösterisi

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

ABD ve Güney Kore'nin sınırdaki gövde gösterisine, Kuzey Kore resmi televizyondan yayınladığı görüntülerle hemen karşılık verdi. Sahilde sıralanan yüzlerce tank, aynı anda gökyüzünü alev topuna çevirdi. Tatbikat bölgesine yabancı gazetecilerin girişi yasak. Sınırdaki ABD-Güney Kore tatbikatında da benzer sahneler var. Savaş uçakları bombardıman yaptı, helikopterler havalandı, füzeler fırlatıldı ve tankların seri atışlar yaptı.

Dünyanın gözü kulağı Kore Yarımadası'nda. Düşman kardeşlerin askeri tatbikatlarından ürpertici fotoğraflar geliyor. Sınırdaki ABD-Güney Kore tatbikatının görüntülerinden dakikalar sonra bu kez Kuzey Kore televizyonu eşine az rastlanır sahneleri ekrana getirdi. Gerçek mermilerin kullanıldığı gövde gösterisinin fotoğrafları, anında dünya çapında ses getirdi. Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Wonsan'da sıralanan yüzlerce Kuzey Kore tankı, aynı anda ateş açtı. Gökyüzünü alev topuna çeviren tatbikatın fotoğraflarını Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı servis etti.

YÜZLERCE GÜNEY KORELİ PROTESTO İÇİN SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Yüzlerce Güney Koreli, ABD'nin ülkenin güneyine yerleştirdiği THAAD füze sistemini protesto için sokağa döküldü. Göstericiler polisle çatıştı, en az 10 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Resmi televizyon KRT'nin ekrana getirdiği görüntülerden birinde, ülke lideri Kim Jong-un orduyu selamlıyor.

Kuzey Kore, ordunun kuruluşunun 85'inci yılını kutluyor ve 'Birleşik Atış Gösterisi' isimli dev tatbikatla Seul ve Washington yönetimlerine gözdağı veriyor.

Sınırın hemen güneyinde ise, Kore Yarımadası kıyılarına nükleer denizaltı gönderen ABD ile müttefiki Güney Kore askeri tatbikata başladı.

Savaş uçaklarının bombardıman yaptığı, helikopterlerin havalandığı, füzelerin fırlatıldığı ve tankların seri atışlar yaptığı gövde gösterisinde, gerçek mermiler kullanıldı. Tatbikat, iki ülke arasındaki tarafsız bölgede yapılıyor.

ABD'nin nükleer denizaltısı USS Michigan, dün Güney Kore'nin Busan limanına demirlemişti. Denizaltı nükleer füzelerin yanında 154 Tomahawk füzesi ve 60 adet özel kuvvetler askeri taşıyor.

Pentagon'un bölgeye gönderdiği USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerinin de kısa süre içinde Kore açıklarına ulaşması bekleniyor.

Uluslararası haber ajanslarının Güney Kore'den dün geçtiği fotoğraflarda, ABD'ye ait casus uçaklarının Kuzey Kore'ye doğru havalandığı görülüyordu.

FÜZE SİSTEMİNE PROTESTO

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un peş peşe balistik füze denemelerine girişmesiyle ABD'nin Güney Kore'ye yolladığı füze savunma sistemi ise, protestoların hedefinde. Yüzlerce Güney Koreli, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) sisteminin Seongju kasabasına varışı sırasında ellerinde 'THAAD'a hayır, savaşa hayır' pankartları taşıdı.

Ülkenin güneyindeki kasabada polisle çatışan göstericiler, sokakta araçlara sert cisimler fırlattı. En az 10 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Çin ise, Güney Kore'ye konuşlandırılan füze sisteminin iptali için ısrarcı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, bugünkü basın toplantısında Pekin yönetiminin ciddi endişeleri bulunduğunu söyledi.

DÜNYAYLA ADETA DALGA GEÇTİLER

ABD Başkanı Donald Trump, birkaç hafta önce başını USS Carl Vinson uçak gemisinin çektiği taarruz filosunun Kore açıklarına gönderildiğini söyleyince kıyamet kopmuştu. Pyongyang yönetimi, savaş gemilerine nükleer karşılık vereceğini duyurmuş, bütün dünya diken üstünde günler geçirmişti. Ancak daha sonra ABD gemilerinin aslında Kore Yarımadası'na yollanmadığı ortaya çıktı. Taraflar birbirilerine tehditler savururken, gemiler aslında tam ters bir rotada ilerliyordu. Avustralya açıklarında tatbikata katılan filo, şimdi Kore açıklarına gidiyor.

Trump yönetimi, ABD'nin Kuzey Kore'ye karşı stratejik sabrının sonuna geldiğini birçok kez duyurdu, savaşın masada olduğunu açıkça ilan etti. Kim Jong-un ise, Washington'dan gelen her açıklamaya daha sert yanıt verdi, ülkesinin bir savaşa hazır olduğunu söyledi.

ÇİN, PRONYANG YÖNETİMİNİ UYARDI

Tansiyonun zirve yaptığı dönemde sonuncusu dün olmak üzere ABD ve Çin arasında birçok görüşme gerçekleşti. Washington, Pekin yönetiminden müttefiki Kuzey Kore üstünde baskı kurmasını istiyor. Geçen haftalarda Çin'in resmi gazetelerinde açık bir şekilde Pyongyang'ı uyaran haberler yer aldı, bir hata yapılmamasını isteyen Pekin nükleer faaliyetlerin durdurulmasını talep etti.

Çin ayrıca doğu komşusunun sınırına 150 bin asker gönderdi. Rusya'nın da bölgeye asker sevk ettiği görüntüler yayınlandı ancak Moskova yönetimi bu haberleri yalanladı.

Pyongyang yönetimi, son aylarda peş peşe füze denemeleri gerçekleştirdi ve füzelerden bazıları Japon Denizi'ne düştü. 6 Mart'ta aynı anda fırlatılan dört balistik füze denize düşmeden önce yaklaşık bin kilometre uçmuştu. Söz konusu denemeden saatler sonra ABD Güney Kore'ye füze savunma sistemi THAAD'ı yerleştirmişti.

Kuzey Kore, son nükleer denemesini geçtiğimiz yıl 9 Eylül tarihinde yaptı. Birleşmiş Milletler kararları, Pyongyang yönetiminin füze ya da nükleer test gerçekleştirmesini yasaklıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler