Kuzey Kore artık ABD'yi vurabilir! İlk fotoğraflar geldi... Resmi haber ajansı ise, Kim Jong-un'un bizzat katıldığı törenden ilk fotoğrafları dünyaya servis etti.
G20 ZİRVESİNE GÜNLER KALA YENİ BİR DENEME
Son dönemde füze testlerini artıran Kuzey Kore, G20 zirvesine günler kala yeni bir denemeye daha imza attı. Türkiye saatiyle 02.40'ta fırlatılan orta menzilli balistik füze, 37 dakika havada kaldı ve 930 kilometre katederek Japonya kara sularına düştü. Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin 2 bin 500 kilometre yüksekliği aştığını duyurdu. Bu Kuzey Kore'nin şimdiye kadar ulaştığı en yüksek seviye ve yeni bir rekor.
ANINDA DÜNYADA İLK HABER OLDU
Füze testi anında dünyada ilk haber oldu, tüm büyük medya kuruluşları gelişmeyi manşetten verdi. Kuzey Koreli yetkililer, artık ABD'nin batısındaki Alaska eyaletini vurabilecek füzeye sahip olduklarını söylüyor.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, öğle saatlerinde füzenin ilk fotoğraflarını dünyaya geçti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un emri imzalamasıyla başlayan seri fotoğraflar, platformda bizzat Kim'in bulunduğu karelerle devam ediyor. Sonunda ise füze gökyüzüne doğru tırmanırken, Kim ellerini güneşe siper ederek devasa füzeye bakıyor.
ABD Pasifik Komutanlığı'na göre, füze başkent Pyongyang'ın 100 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Panghyon'dan ateşlendi.
KUZEY KORE RESMEN DUYURDU! 2 BİN 802 KİLOMETRE
Denemeden sonra kısa bir süre içinde büyük bir duyuru yapacağını ilan eden Pyongyang yönetimi, kıtalararası balistik füzenin başarıyla test edildiğini açıkladı. Kuzey Kore resmi televizyonu, Hwasong-14 füzesinin 2 bin 800 kilometreyi aştığını ve 39 dakika havada kaldığını duyurdu. Açıklamada, füzenin dünyanın herhangi bir yerini vurabileceği belirtildi.
Güney Kore lideri Moon Jae-in, güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. Mayısta iktidara gelen Moon Jae-in, iki aylık sürede Kuzey Kore'nin dört füze testine tanıklık etti.
Japonya ise provokatif olarak nitelediği hamlenin Birleşmiş Milletler kararlarını açık bir şekilde ihlal ettiğini belirterek kınadı.
Almanya'nın Hamburg kentinde toplanacak G20 zirvesinde, Kuzey Kore'ye karşı atılacak adımlar ve muhtemel yaptırımlar ele alınacak. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Çin ve Rusya liderlerinden sorunun çözümüze yönelik daha somut adımlar atılmasını ivedilikle isteyeceğim" dedi.
TRUMP: BU ADAMIN BAŞKA İŞİ GÜCÜ YOK MU?
ABD Başkanı Donald Trump ise, Twitter'dan "Kuzey Kore bir füze daha fırlattı. Bu adamın hayatıyla ilgili yapacağı daha iyi bir şeyi yok mu? Güney Kore ve Japonya'nın buna bu kadar uzun bir süredir katlandığına inanmak zor. Belki Çin Kuzey Kore'ye ağırlığını hissettirir de bu saçmalığı hepimiz için sona erdirir!" mesajını paylaştı.
ABD ve Kuzey Kore arasındaki tansiyon Nisan ayında doruk noktasına çıkmış, Washington'ın bölgeye uçak gemileri göndermesiyle başlayan gerilimde taraflar nükleer savaşın eşiğine gelmişti.
Kuzey Kore, son füze testini 8 Haziran'da gerçekleştirmişti.
EN UZUN MENZİLLİ FÜZESİ, ABD ÜSSÜNÜ VURABİLİYORDU
Kuzey Kore, Mayıs ayının ortasında en uzun menzilli füzesini denemişti. Hwasong-12 isimli füze, nükleer başlık taşıyabiliyor. 2 bin 100 kilometre yüksekliğe ulaşan ve 787 kilometre kateden Hwasong-12, Japonya'nın batı kıyılarına düşmüştü.
Füze, ABD'nin Pasifik Okyanusu'nda yer alan Guam Adası'ndaki üssünü vurabiliyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un döneminde, babası ve dedesinin ülkeyi yönettiği yıllara nazaran füze denemeleri büyük artış göstermiş durumda. Bu yıl içinde fırlatılan füzelerin sayısı şimdiden 10'u çoktan geçti, ateşlenen yeni füzelerin menzilleri giderek artıyor.
Pyongyang yönetimi, Hwasong-12'yi geçen ay Güneşin Günü kutlamalarındaki geçit töreninde ilk kez göstermişti. Savunma uzmanı Melissa Hanham'a göre, yayımlanan fotoğraflar Hwasong-12'nin tek aşamalı, sıvı yakıtlı bir roketle fırlatıldığını gösteriyor. Söz konusu yöntem, bu tür uzun menzil için yakıt, oksitleyici ve taşıyıcı kasa açısından fazla ağır olduğuna işaret ediyor.
ÜRKÜTEN HARİTA
Amerikan özel istihbarat kuruluşu Stratfor, Kuzey Kore'nin fırlattığı füzelerin hangi ülkeleri tehdit ettiğini gösteren yeni bir haritayı bu hafta içinde yayınladı. Gölge CIA olarak bilinen Stratfor'un haritasına göre, 8 bin kilometre menzili bulunan Taepodong 2 füzesi Türkiye, Almanya, İngiltere ile birlikte ABD'nin batı eyaletlerini de vurabilir. Füze henüz tamamlanmadı, Kuzey Koreli mühendisler proje üstünde çalışıyor.