ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda alınan kararla Kuzeyden Keşif Harekatı'nın süresinin 6 ay daha uzatılmasına karar verildi.
TBMM Genel Kurulu bugün saat 15.00'te TBMM Başkanvekili Sadık Yakut Başkanlığı'nda toplandı. Gündemdeki işlerin tamamlanmasının ardından Kuzeyden Keşif Harekatı'nın süresini 31 Aralık 2002 tarihinden itibaren 6 ay daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin müzakerelerine geçildi.
AK Parti Grubu adına söz alan Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya Kuzeyden Keşif Harekatı'nın ilk defa kamuoyunda da bilinen adıyla 'Çekiç Güç' olarak 1991 yılında bölgeye yerleştiğini belirtti. Kuzeyden Keşif Harekatı'nın bir süre daha devam etmesi gerektiğini belirten Çetinkaya, "Bizim bütün milli politikamız, her şeyden önce Kuzey Irak'tır. 36. paralelin güneyinde mutlaka ve mutlaka bir otorite boşluğunun giderilmesi, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması, orada ulusal bütünlüğün, değişik ırklara mensup insanların bir arada barış içinde yaşamalarının sağlanmasına yönelik bir politikadır. Ve bu BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu kararın altında tamamen bu yatmaktadır. Yapılacak en akılcı hareket, Irak'ın BM'nin almış olduğu 1441 sayılı kararına uygun olarak hareket etmesidir. Kesinlikle insan hayatını tehlikeye düşürecek bu tür silahların kimyasal silahların ne mevcudiyetini koruma ne de bunun bir daha yapılmasına tevessül edecek tavırlar içinde olmamasıdır. Biz her zaman bu hususu komşularımıza telkin etmişizdir" dedi.
CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise konuşmasında, Kuzeyden Keşif Harekatı'nın 1991 yılında 'Huzur Harekatı' olarak oluştuğunu, ancak bugün kanserli bir yapı halini aldığını ve Türkiye'yi de rahatsız ettiğini belirtti.
Elekdağ, bugüne kadar bu harekata muhalefet partileri gibi kendilerinin de karşı olduklarını belirterek, "Özellikle Amerika'nın Irak'a operasyon hazırlığı içinde bulunduğu şu dönemde, bölgedeki bu durumda gereğinde ulusal çıkarlarını korumak için bölgesinde hareket serbestisine sahip olmak, Türkiye için hayati bir önem taşımaktadır. Bundan dolayı bugünün koşullarında istisnai olarak Kuzeyden Keşif Harekatı'nın süresinin uzatılması makul olacaktır" dedi.
"IRAK'IN KUZEY BÖLGESİNDE SÜKUNET VE İSTİKRAR ORTAMI SAMİMİ ARZUMUZ" Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ise konuşmasında, Kuzeyden Keşif Harekatı'nın sadece Amerika ve İngiltere hava unsurlarının katılımıyla sürdürülmekte olan keşif ve önleme unsurlarıyla sınırlı bir hava harekatı niteliği taşıdığını, Türkiye tarafından bunun ilke ve kurallarının belirlendiğini ve uçuşlarda sadece nefsi müdafaa halinde silah kullanıldığını ifade etti. Yakış, ayrıca bölgede henüz özellikle göç harekatı konusunda şartların oluşmadığı için bu harekatın görev süresinin sürdüğünü belirtti.
Irak'a yapılacak bir harekatın uluslararası yasal ve uluslararası uzlaşma ile gerçekleşebileceğini belirten Yakış, "Gerginlik ve belirsizliklerin hüküm sürdüğü bu ortamda, harekatın devamı dış politikamızın dengesi açısından da uygun ve yerinde mütalaa edilmektedir" dedi.
"PKK ve KADEK'in bölgeye yerleşmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasına devam edeceğiz" ifadelerini kullanan Yakış, "Türkiye'nin samimi arzusunun Irak'ın kuzey bölgesinde sükunet ve istikrar ortamının en kısa zamanda tesis edilmesi, tüm Irak'ta olduğu gibi bu bölgede de Irak, Arap, Türk, Kürt Süryani tüm Irak vatandaşlarının güven ve özgürlük ortamında hayatlarını sürdürmelerine önem veriyoruz. Irak'ın siyasal yapısı gelecekte yeniden şekillenecekse bunun zamanı geldiğinde tüm Irak halkının katılımıyla normal bir süreç sonrasında kararlaştırılabileceği görüşünü muhafaza ediyoruz. Bu görüşümüz ABD ve İngiltere tarafından da paylaşılmaktadır. Son gelişmeler çerçevesinde görüşlerimizi ilgili ülkelere anlatmaya devam etmekteyiz" diye konuştu.
Yakış, Irak sorununun BM'de biran önce halledilmesinin samimi arzuları olduğunu vurgulayarak, silah denetçilerinin Irak'a kabul edilmesinin akılcı bir adım olduğunu belirtti.
Yakış'ın konuşmasının ardından yapılan oylamada Kuzey'den Keşif Harekatı'nın görev süresinin 31 Aralık 2002 tarihinden itibaren 6 ay daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi oylandı. Bazı CHP milletvekillerinin 'Red' oyuna rağmen tezkere kabul edildi.
Genel Kurul çalışmaları sürüyor.