Trabzon'un olmazsa olmaz yöresel yemeği hangisidir?
— Mynet Yemek (@MynetYemek) May 10, 2016
Karalahana yemeği olarak da bilinen karalahana çorbası içinde; mısır unu, karalahana parçaları, barbunya ve kurutulmuş acı biberi barındırıyor. Özellikle yaz aylarında tüketilen bu çorba mısır ekmeği ile yeniliyor.
Özellikle Trabzonlular tarafından baş harfi G olmasına rağmen 'ğuliya' olarak okunan bu yemek yine karalahanadan yapılıyor. Karadeniz Bölgesi'nde sıklıkla sevilen karalahanayı birçok yemeğin içinde bulmanız mümkün. İçeriğinde barbunya ve patates olan tarifin sırrı iç yağı ve çırpılmamış karalahana kullanılıyor olması.
Trabzon denilince akıllara ilk gelen yemeklerden birisi şüphesiz Kuymak, diğer adı ise mıhlamadır. Ancak Kuymak sadece Trabzon'da değil tüm Karadeniz'de oldukça ünlü bir lezzet. Tereyağı ve Trabzon peyniri, yani kolot ile yapılanı en fazla beğenilen kuymak tariflerindendir.
Özellikle vejeteryanların ayıla bayıla yiyeceği bir yöresel lezzettir. Trabzon zaten genel olarak mutfağıyla vejeteryanların damak zevkine hitap ediyor diyebiliriz. Sarambulanın içinde pazı, pırasa, mısır yarması, pirinç ve isteğe göre hamsi kullanılıyor.
Mayalı hamurdan güzelce peynirli pide yapılır ve üzerine tereyağı sürülür. Eğer isterseniz bir adet yumurtayı kırılmış olarak üzerinde bırakabilirsiniz. Eğer pide yiyecekseniz, mutlaka peynirli Trabzon pidesinin tadına bakın
Karadeniz ve Trabzon mutfağının vazgeçilmez bir diğer lezzeti ise pazıdır. Özellikle Trabzon'da sıkça yapılan pazı kaygana yemeğinin içine; mısır un ve kuru nane de giriyor.
Karalahana dolmasına her ne kadar benzese de gongoş sarma daha farklı bir yöresel lezzettir. Görünüşü zeytinyağlı yaprak sarmasına benzeyen gongoş sarmasının yapımında; karalahana, mısır yarması, dana eti ve yağlı kaburga kemiği kullanılıyor. Ayrıca bu yemek Trabzon yöresinin en ağır yemeklerinden biri.
Hadi artık balıklara geç diye söylendiğinizi duyar gibiyim... Trabzon, Karadeniz'e kıyısı olan şehrimiz olduğundan deniz ürünlerinin yemekleri de bir hayli ünlü ve lezzetli oluyor. Bunlardan biri de Palamut Dolması. İçi çam fıstığı, ceviz içi, kuş üzümü ve yeni baharla doldurulduktan sonra kavrulmaya bırakılan palamut dolmasını, piştikten sonra soğan ve limonla süsleyerek yiyebilirsiniz.
Daire şeklinde kesilen kefalller, tepsinin dibine dizilip soğan, domates, biber ve maydanozun eklenmesiyle fırına sürülür. Ekşili denmesinin tek sebebi de kefalin üzerine bir adet limon sıkılmasından kaynaklanıyor.
Hamsinin sadece Trabzon'da değil Karadeniz'in birçok yöresinde tüm yemek çeşitleri yapılıyor. Hepsini tek tek yazmak yerine tek bir maddeye listeledik.Yolunuz Trabzon'a düşerse hamsinin her türlüsünü yiyebilir ve bundan pişman olmazsınız.
Bir ilçe düşünün, o ilçenin ismini sadece yemeği sayesinde biliyoruz... Trabzon'un Akçaabat ilçesi bu tanımlamaya oldukça uyuyor. Kıyma, peksimet ve sarımsağın birleşimiyle ortaya çıkan Akçaabat köfte ülkemizin en ünlü köftelerinden birisi.
Trabzon'da uzun yıllar yaşayan Rumlar'ın, Trabzon mutfağına bir armağanı olan pepeçura, siyah üzüm, fındık, Antep fıstığı ve mısır unuyla yapılan oldukça ünlü bir tatlıdır.
Hemen 'adamlar hamsiden sütlaç bile yapmışlar' diye düşünmeyin, ismi Arapça'da 5 anlamına gelen 'hams'dan geliyor. Hamsiköy sütlacı diğer sütlaçlar gibi nişasta, süt, vanilya ve pirinçle yapılıyor.
Artvin yazımızdan belki Laz böreğini görmüş olabilirsiniz ancak Karadeniz'in her yöresinde oldukça güzel yapılan bu tatlının memleketi Trabzon olarak biliniyor. Laz böreği, baklava yufkası, şerbet, muhallebi ve tereyağının birleştirilmesiyle yapılıyor. Eğer Trabzon'a giderseniz denemeden sakın dönmeyin.
Kütüğü Trabzon olan bir başka tatlı da kukucadır. Balkabağının mısırla birlikte ezilip üzerine şeker ve süt ilave edilerek yapılan tatlısıdır. Sıcak sıcak servis edilir isteğe göre üzerine ceviz de konulabilir.