HABER

Kuzu: AİHM'in verdiği karar yanlıştır

Ankara - AA- TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) milletvekili dokunulmazlığı konusundaki kararının yanlış olduğunu belirterek, karar kesinleşmediği için TBMM'yi bağlayan bir yönü olmadığını söyledi.

Kuzu, AİHM'in, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, "Adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığı" iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı davada haklı bulmasına ilişkin kararını AA muhabirine değerlendirdi.

Kuzu, dokunulmazlığı her zaman savunduğunu bildirerek, bunun milletvekilliği için önemli bir güvence olduğunu ve milletvekilinin şahsına değil, yaptığı iş için verilen bir teminat olduğunu kaydetti. Kuzu, "Üniversitelerde özerklik neyse, mahkemelerde bağımsızlık neyse, burada dokunulmazlığın fonksiyonu da aynıdır" dedi. AİHM'de açılan davanın Meclis'teki bir uygulama üzerine açıldığını, başkanlığını yaptığı Anayasa-Adalet Karma Komisyonunun 22. Dönemde 100'den fazla milletvekiliyle ilgili 277 dosya hakkında, "Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi" kararını verdiğini hatırlatan Kuzu, şöyle konuştu:

"Buradaki itiraz; 'Dokunulmazlığının kaldırılmasını talep edenlerin dokunulmazlığını kaldırın" şeklindeydi. 277 dosyanın tamamı için istisnasız, yazılı veya sözlü olarak, 'Dokunulmazlığımı kaldırın' dilekçesi var. O zaman eğer isteyenin dokunulmazlığını kaldıracaksak, Karma Komisyona gerek yok. Asıl itirazım; dokunulmazlık ilgili kişinin şahsına verilmediği için böyle bir talep hakkı olamaz."Kuzu, isteyen milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının, "Uygulamada dokunulmazlığın çalışmasının imkansız hale getireceğini" savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletvekili üzerinde kamuoyu ve basının korkunç bir baskısı olur. Dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyenler kahraman, istemeyenler ise yargıdan korkan durumuna düşer. O durumda bir gruplaşma başlayacak. Dehşet bir yol, tehlikeli bir yol. O zaman dokunulmazlığın hiçbir anlamı kalmıyor, külliyen kaldırın. Benim bu görüşümü doğrulayan iki gerekçemiz var; Biri TBMM İçtüzüğü, 'Milletvekilinin istemesi, dokunulmazlığı kaldırmak için yetmez' diyor. İkinci hususta ise Anayasa Mahkemesine
dava yolu açıktır."AİHM kararının ardından TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonunun dokunulmazlık konusundaki tavrıyla ilgili herhangi bir görüş
belirtemeyeceğini ifade eden Kuzu, takdir hakkının Komisyonda olduğunu vurguladı.

Öte yandan, TBMM'ye gelen dokunulmazlık dosyası toplam 208'e ulaştı. Bunların 75'i hakkında, "Dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi" kararı verilirken, 76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu henüz çalışmalarını tamamlamadı.

En Çok Aranan Haberler