KADIN

Kuzu göbeği mantarının faydaları

Kuzugöbeği mantarının faydaları inanılmaz ancak fiyatı el yakıyor. Bahar döneminde mayıs-haziran aylarında yetişen, zor şartlar altında toplanan kuzugöbeği mantarının kilosu 600 lira. Ülkemizde gereken değeri görmeyen kuzugöbeği mantarı bakın hangi protein ve mineralleri içinde bulunduruyor. İşte kuzugöbeği mantarının faydaları...

Kuzu göbeği mantarının faydaları

Ülkemizde gereken değeri görmeyen protein yüklü kuzu göbeği mantarı fiyatıyla el yakıyor. Yurtdışına gönderilen kuzu göbeği mantarı özellikle Fransız mutfağının ayrılmaz bir parçası haline gelmiş bulunuyor. Kilosu 500 - 600 lira arasında değişen kuzu göbeği mantarı çam, meşe, gürgen, elma ve ceviz ağaçları dibinde tek tek ya da gruplar halinde bulunur. Genellikle Ege Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişen bu mantarlar Konya – Beyşehir – Göynem,Derebucak,Izmir-Bergama Muğla Kastamonu Aydın Denizli Çanakkale Uşak Balıkesir Sinop illeri ve çevresinde yaygın olarak tanınmakta ve toplanmaktadır.

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Mescitli, Düzmeşe, Sulu Dere ve Keklik Deresi bölgelerindeki ormanlık alanlarda yetişen kuzu göbeği mantarı, vatandaşlarca toplanıyor ve toptancıya yaş halde 50, kuru halde 550-600 liradan satılıyor. Kuzugöbeği toplayan yöre halkı, aile bütçesine katkı sağlıyor. Köylere gelen mantar toptancıları, satın aldıkları mantarları İstanbul'daki büyük firmalara satıyor. Kuzugöbeği mantarları, ihracatçı firmalar aracılığıyla kurutulmuş halde Fransa'ya gönderiliyor. Mantar toptancılarından Abdulkadir Aygün, yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ve haziran aylarında ormanlık alanda yetişen mantarları, yöre halkından satın aldıklarını söyledi. Bu mantarın, halkın önemli geçim kaynaklarından biri olduğuna dikkati çeken Aygün, "Yöre halkı, kuzugöbeğini yoğun emek harcayarak topluyor, ben de bundan dolayı pahalı alıyorum. Yaşını 50 liradan satın alıyoruz. On kilo yaş mantardan, bir kilo kuru mantar çıkıyor. Kuzu göbeği mantarının kurusunu 550-600 liraya alıyorum" diye konuştu. Kuzugöbeği mantarının, lezzet ve protein açısından önemli bir besin maddesi olduğunu belirten Aygün, "Kuzugöbeği mantarı 9 yıldır İstanbul'daki firmalar aracılığıyla yurtdışına ihraç ediliyor. Bu yıl uzun süren kış mevsiminden dolayı toplama işi biraz geç başladı ancak ilk toplanan mantarlar çok kaliteli, inşallah bereketli olursa vatandaşlar da para kazanmış olur" ifadelerini kullandı. Ailesiyle mantar toplayan Tacettin Alp de günde ortalama 1-2 kilogram kuzu göbeği mantarı toplayabildiklerini, iki aylık toplama sonucunda geçimlerini mantardan sağladıklarını söyledi. Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ise Sarıkamış'ta yetişen kuzu göbeği mantarının tadının ve kalitesinin çok iyi olduğunu belirterek, "Kuzugöbeği mantarı çok kıymetli olduğu için fiyatı da pahalı. Ülkemizde çok tüketilmiyor. Genelde mantar toptancıları tarafından yurtdışına gönderiliyor. Kısa süreli de olsa bu mantar, bölge insanına ekonomik katkı sağlıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kuzugöbeği mantarının faydaları

Bileşiminde 8 adet amino asit bulunur ve bunlara proteinle vitamin desteği de eklenince lezzet ustası olarak besin dünyasında bir yıldız gibi parlar.
Kuzugöbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da büyük fayda sağlar.

Vücudun direncini artırır ve dinç kalmasını sağlar.

Protein değeri oldukça yüksek bir mantar olan kuzugöbeği kansere karşı etkilidir.

Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür.

Gözler için oldukça yararlıdır. Gözlere parlaklık verir.

Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Beyne de oldukça faydalıdır, zihnin iyi çalışmasını sağlar.

Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık kullanılan mantar; B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.

Kuzugöbeği

Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemelidir. Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzu göbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.

Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan ve ülkemizde Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yani çoğunlukla kıyı kesimlerde yetiştirilir. Bu mantar türü, kurutularak ipe dizilir ve bu şekilde satılır.

En Çok Aranan Haberler