Fethiye’nin Yeşil Üzümlü beldesinde düzenlenen “5. Kuzugöbeği Mantar Festivali” yağmura rağmen renkli görüntülerle başladı.
Üzümlü beldesi ormanlık alanlarında köylüler tarafından toplanan ve kilosu 60 ile 100 TL arasında satılan daha çok Japonya’ya ihraç edilen kuzugöbeği mantarı ile yöredeki şarapçılık ve dastar dokuma ürünlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen festival, kazanlarda pişirilen mantar çorbası ikramlarıyla start aldı.
Yağmura rağmen yörede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların da ilgi gösterdiği festivalde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi halk oyunları ekibi gösteriler sunarken, festivalde paneller, mantar avı, atölye çalışmaları, yöresel yemek ve şarap yarışmaları yapılacağı bildirildi. 3 gün sürecek Yeşil Üzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali nedeniyle belde esnafı beldenin ekonomisinde hareketlilik bekliyor. Kuzugöbeği ve kayın mantarının da satıldığı festivalde sandal odunundan biblo ve hediyelik eşyalar yapan Ramazan Ergür hem satış yaptı, hem de maharetini sergiledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, “2009 yılında başlatılan bu festival Türkiye’de ilk olup Dünya’da birkaç festivalden biridir” diyerek, “Biyolojik zenginliğimiz olan Kuzugöbeği Mantarının korunması, kırsalda yaşayanların bilinçli toplama yapabilmesi için bilgilendirme yapıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Işıloğlu, “Önemli ihraç ürünlerimizden olan bu mantarıyla ilgili olarak üniversitemizde araştırma merkezi kuruldu. Bölgemizde 100 adet değişik Mantardan 10'u tam öldürücüdür. Halkı bu mantarlara karşı, yenilmemesi için uyarıyoruz” dedi.
ÇEVRESEL DEĞERLERİN KORUNMASI TALEBİ
Festivalin açılış konuşmalarında Fethiye’nin çevresel değerlerinin tahrip edilmemesi istendi. Festivalin açılışında konuşan festival komitesinden Ali Kışlak kimyasalların toprağı tahrip ettiğini, tohumun doğurganlığını yitirdiğini genleriyle oynandığını, sakin şehir isterken büyükşehirle karşılaştıklarını söyledi.
Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu çevresel değerlerin korunmasına dikkat çekerlerken Üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç, “Festivali yapmamızın amacı, Kuzugöbeği mantarıyla dastar ve şarapçılığı tanıtıp pazarlamaktır” dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Göcek, Ölüdeniz, Fethiye Üzümlü olarak biz burada çevresel değerlere sahip çıkıyoruz. Olur olmaz HES’ler meydana getiriyorlar. Bu HES’lere karşı çıkıyoruz. Binlerce mermer ve taş ocaklarıyla bölgemizdeki ormanlar tahrip ediliyor. 5 Bin yıl sonra burada olabilmek için bu gün bu doğayı korumalıyız” dedi.
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da üretim ve tanıtımın önemine değinerek kuzugöbeği mantarını ve bölgedeki değerlerin tanıtımı açısından düzenlenen bu tür etkinlikleri önemsediğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz