HABER

KYB'nin, Kuzey Irak'ta 40 bin kişilik gücü var

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i devirmeye yönelik muhtemel ABD operasyonuyla ilgili yeni senaryolar üretilirken, Bağdat yönetimine muhalif gruplar da bu süreçte aktif rol oynayabilecekleri sinyali veriyorlar. Muhalefetin en büyük hareketlerinden Kürdistan Demokratik Partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin, Kuzey Irak'ta en az 40 bin kişilik güçleri olduğu belirtiliyor. İki grubun hüküm sürdüğü bölge, ABD ve İngiltere tarafından korunuyor.

KYB'nin, Kuzey Irak'ta 40 bin kişilik gücü var

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Saddam Hüseyin yönetimine karşı mücadele eden belli başlı gruplar şunlar:

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP): 1946 yılında Mustafa Barzani tarafından kurulan KDP, en eski Iraklı muhalif gruplardan biri. Grup, Iraklı 4 milyon Kürt için daha fazla özgürlük sağlanması amacıyla yola çıktı. Mustafa Barzani'nin oğlu Mesut Barzani, 1979 yılında liderliğe geldi. Kürdistan Demokratik Partisi, 1991 Körfez Savaşı'ndan beri Kuzey Irak'ın kontrolünü Kürdistan Yurtseverler Birliği ile paylaşıyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren örgüt, 1975 yılında, şu anda liderliği yürütmekte olan Celal Talabani tarafından kuruldu. Kürdistan Yurtseverler Birliği, amacını, 'demokratik bir Irak içinde Kürt halkının kendi geleceğini belirleme hakkını kazanması' olarak tarif ediyor. İran ve Suudi Arabistan'la sıcak ilişkiler içindeki Talabani, ABD'li ve Türk yetkililerle sık sık görüşüyor.

Irak Ulusal Kongresi (INC): ABD'nin finanse ettiği Irak Ulusal Kongresi, Saddam Hüseyin muhalifi Iraklı grupları çatısı altında birleştiriyor. 1992 yılında sürgün edilen 300 Iraklı politikacı, memur ve din adamının kurduğu örgüt, çeşitli görüşteki 30 siyasi grubu bünyesinde barındırıyor. 1996 yılında, Irak ordu güçlerini Kürtlerin kontrolündeki Kuzey Irak'a gönderen Saddam, Irak Ulusal Kongresi'ni bölgedeki ofislerini kapatmaya zorladı.

ABD Başkanı George W. Bush, göreve geldikten sonra, Irak Ulusal Kongresi'ne 97 milyon dolar yardım yaptı. Fakat Washington daha sonra, 'hesaplarının şeffaf olmadığı' gerekçesiyle yardımı askıya aldı. Irak Ulusal Kongresi'ni, Pentagon ve ABD Kongresi'yle güçlü bağlantıları bulunan Ahmet Çelebi yönetiyor.

Irak Ulusal Koalisyonu: Tümgeneral Tevfik Yassiri başkanlığında pek çok küçük muhalif grubu bünyesinde birleştiriyor. Yassiri, Körfez Savaşı'nın ardından güney Irak'ta Şiilerin Saddam'a karşı başlattığı ayaklanmada önemli rol üstlendi. Yaralanarak batıya kaçtı. Irak Ulusal Koalisyonu, sürgündeki pek çok eski Irak ordusu mensubuyla bağlantı içinde. Irak Ordusu'nun eski genelkurmay başkanlarından Orgeneral Nizar Hazraci'nin de bu grupla bağlantısı olduğu biliniyor.

Irak'ta İslam Devrimi için Yüksek Konsey (SCIRI): SCIRI, Ayetullah Muhammed Bakır el-Hakim tarafından yönetiliyor. Irak Ulusal Kongresi'yle ilişkilerini donduran SCIRI, altı grup ve Irak'taki Şii toplumunun temsil edildiği bir örgüt. SCIRI'nin, sayıları birkaç bin olduğu belirtilen askerleri, Irak sınırının İran tarafında faaliyet gösteriyor.
Irak Ulusal Mutabakatı (INA): İngiltere'de tıp eğitimi gören Eyad Allawi, 1970'te Irak'ta iktidarı elinde bulunduran Baas Partisi'nden ayrılarak, 1990 yılında, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in desteğiyle INA'yı kurdu. Washington'la iyi ilişkiler içinde bulunan Allawi, Londra'ya yerleşti. INA'nın üyelerinin çoğunluğunu, Irak ordusundan ve istihbarat örgütlerinden ayrılan kişiler oluşturuyor.

En Çok Aranan Haberler