KYK yurt başvuruları başladı. Zorlu ve stresli bir süreçten geçerek üniversite sınavlarına giren öğrenciler sınavların açıklanmasının aldıkları puanlara göre tercih işlemlerini gerçekleştirdiler. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen koşullar göz önünde bulundurularak tercih yaptıkları listede yer alan üniversitelere yerleştirilen adaylar şimdi bambaşka bir telaş içerisindeler. Yerleştirmeler sonrasında aileleriyle yaşadıkları şehirlerden ayrılarak farklı bölgelere giden öğrenciler eğitim-öğretim yılının başlamasından önce kalacak yer sorununu çözmek istiyor. Bunun için ilk akla gelen yöntem ise KYK yurt başvuruları sürecini takip etmek oluyor. KYK yurt başvuruları dönemini kaçırmak istemeyen öğrenciler, "KYK yurt başvuruları ne zaman?" sorusuna yanıt bulmaya çalışırken, bu soru yanıt buldu. KYK yurtları pek çok bakımdan öğrencilerin ilgisini çekiyor. Bunların başında da KYK yurt ücretleri bakımından özel yurtlara göre oldukça uygun durumda olması ve devlet güvencesinin olması geliyor. KYK yurt ödemeleri, özel yurtlara göre daha bütçe dostu görünüyor. Belirli aralıklarla yapılan düşük miktardaki ödemeler hem öğrencilerin hem de ailelerin bütçelerini sarsmıyor. KYK yurt başvuruları yapan öğrenciler bu sürecin devamında KYK yurt sonuçlarını beklemeye başlayacaklar ve bu sonuçlara göre farklı alternatiflere yönelecekler. Başvuran sayısı oldukça yüksek olacağı için öğrencilerin KYK yurt yedekleri arasında kalma olasılığı da bulunuyor. Böyle durumlarda öğrenciler KYK yedek sorgulama ile durumlarını takip edebiliyorlar.
KYK yurt başvurusu yapmak için tıklayın
KYK YURT BAŞVURULARI BAŞLADI
KYK yurt başvuruları ne zaman merak ediliyordu. Meraklı bekleyiş başvuru işlemlerinin başlaması ile sona erdi. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalmak isteyenler KYK yurt başvurularını kurumun resmi internet (www.kyk.gov.tr) sayfasından yapabilecekler. ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girerek ilk kez bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf ve yurt dışı değişim programlarına katılan öğrenciler başvurularını üniversiteye yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yapabilecekler. Diğer yandan ek kontenjanlardan bir programa yerleştirilenler ise bu sonuçların açıklanmasının ardından yine kurumun sayfasından başvuru yapabilecekler. Özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisanüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri, Başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde www.kyk.gov.tr adresinden yapacaklardır.
KYK yurt başvurularının ardından adaylar sonuçların açıklanmasını beklemeye başlayacaklar. Sonuçlar yine kurumun internet sitesinden adayların erişimine açılacak. KYK yurt başvuruları sonucunda asil listede yer alarak yurda girme hakkı kazanan öğrencilere yurdun adı, asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sıraları verilecek.
KYK BAŞVURULARINDA GEREKLİ BELGELER
KYK başvurularında şu belgelerin bulundurulması gerekmektedir:
1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)
Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
% 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)
Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)
2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
3. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)
4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu
5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi
6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.
7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.
KYK YURTLARINDA SİVİL ŞEHİT VE GAZİ ÇOCUKLARINA ÖNCELİK VERİLECEK
15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine vatandaşların tepkileri engel olmuştu. Demokrasiye sahip çıkmak adına sokağa çıkan vatandaşlarımızdan bazıları şehit olurken, bazıları ise gazi oldu. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde bu vatandaşlarımızın çocukları için KYK düzenleme yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikte KYK yurtlarına başvurma ve barınma şartları yeniden düzenlendi. Buna göre herhangi bir öğrencinin yurtlarda barınabilmesi için en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması şartı aranırken, zorunlu staj hariç asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmaması şartı da getirildi. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gazi olan ailelerin çocukları yeni düzenleme ile sivil şehit ve gazilerin çocuklarına öncelik verilecek. Yine köy korucularının çocukları da öncelikli olarak yurtlara yerleştirilecek.
KYK YURT ÜCRETLERİ NE KADAR?
KYK yurt ücretleri merak edilen bir diğer konu. KYK yurtlarında ücret ödenerek kalınmaktadır. KYK yurt ücretleri ise yurdun fiziki yapısı ve barınma durumuna göre değişiklik göstermektedir. KYK yurt ödemesi aylık olarak yapılır. Bu ücretleri yurtlarda barınanların en geç ayın son günü 21.00'a kadar banka aracılığıyla ödemesi gerekmektedir. Öğrenciler, kayıt tarihine göre ödeyeceği yurt ücretini ve depozito miktarını, yayınlanması halinde Kurum internet sitesinden veya kaydolacağı yurt müdürlüğünden öğrenirler. Yaz okulu, staj gibi nedenlerle yaz aylarında nöbetçi yurtlarda kalan öğrenciler, asıl kayıtlı bulunduğu yurdun ücretini ödemeye devam eder. Yurtta barınmakta iken kendi isteği ile kaydını sildiren öğrencilerin tekrar başvurmaları ve yurtta boş yer olması halinde, o öğretim yılı için iki kat yurt ücreti alınarak yeniden yurda kayıtları yapılır. Öte yandan artık yıl öğrencileri ise %50 daha fazla yurt ücreti ödeyerek yurtlarda kalabilirler.