Lagendijk, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) "Türkiye-AB İlişkileri Gündemi" konulu konferans verdi.
Konferansı sırasında Lagendijk, AK Parti'nin Irak'ın kuzeyindeki askeri operasyonun yanı sıra bir reform paketi de hazırlaması gerektiğini savundu.
AK Parti'nin, üniversitelerde türban yasağının kaldırılması konusunu "MHP'nin tuzağına düşerek" Meclis'te tartışmadan geçirdiğini iddia eden Lagendijk, tüm bunların Avrupa'da AK Parti'nin "genel bir reformla değil, sadece kendi gündemiyle" ilgilendiği izlenimini oluşturduğunu öne sürdü.
Yapılan yanlışların "bir partiyi kapatmak için yeterli olmadığını" belirten Lagendijk, "Avrupa'da kimse yüzde 47 oy alan bir partinin kapatılmasını anlamıyor. Laiklik konusu seçim kampanyalarında da kullanıldı, ama AK Parti yüzde 47 oy aldı. Seçimlerde yapılmak istenen, davayla başka şekilde yapılmaya çalışılıyor. Bunun için de anayasa ve hukuk kullanılıyor. Bir partiyi kapatmaya çalışmak hukuki değil, politik bir prosedürdür" dedi.
AK Parti'nin kapatılacağına ilişkin güçlü işaretler bulunduğunu öne süren Lagendijk, "AK Parti'nin kapatılacağını, üst düzey yöneticilerin ortadan kalkacağını ve Avrupa'dakilerin bunu asla kabul etmeyeceğini" söyledi.
AK Parti'nin kapatılmasından sonra Avrupa'dan Türkiye'ye "Lütfen anayasanızı değiştirin" ya da "Müzakereleri askıya alırız" denilebileceğini belirten Lagendijk, "Türkiye'nin de bizim de kafamız karışık. Ancak hala iyimseriz. Türkiye ve AB'nin uzun vadeli menfaatleri uyumlu. Türkiye bölge için önemli bir oyuncu. Türkiye'nin AB'ye girmesi çok önemli. AK Parti kapatılsa bile uzun vadede müzakereler durdurulmayacak" dedi.
Joost Lagendijk, AK Parti'nin kapatılması durumunda da aynı ideolojide yeni bir partinin kurulacağını, o partinin de "sempati toplayacağı" için gelecek seçimleri mutlaka kazanacağını savundu.
"CHP tam bir felaket"
Türkiye'de AB taraftarı tek partinin AK Parti olduğunu söyleyen Lagendijk, CHP ve MHP'nin hiçbir zaman Avrupa taraftarı bir politika yapmayacağını ve muhalefetin AB konusunda hükümete zorluk çıkardığını, bunun da bir "trajedi" olduğunu öne sürdü.
AK Parti ile "mecburi bir evlilik" içinde oldukları ifadesini kullanan Lagendijk, "Keşke AB taraftarı liberal, sosyal demokrat bir parti olsaydı ama yok. Burada yaşasaydım AK Parti'ye oy vermezdim ama AB olarak AK Parti taraftarı başka parti yok" dedi.
Lagendijk ayrıca bu konuda "CHP'nin tam bir felaket olduğunu" ve "Avrupa'daki sosyal demokratların CHP'den utanç duyduğunu" iddia etti.
Joost Lagendijk, "DTP'nin kapatılmasının Kürt probleminin çözülmesine katkıda bulunacağına inanmak hayaldir" dedi. Lagendijk, DTP'nin kapatılmasından terör örgütü PKK'nın çok memnun olacağını ileri sürdü.
"Türban yasağı kaldırılmalı"
Avrupa'da 27 Nisan'ın, "askerin elektronik darbe yapması" olarak algılandığını savunan Lagendijk, Avrupa'dakilerin o dönemde "Türkiye'de ya şeriat ya darbe olacağını düşündüğünü" söyledi.
Türban konusunda hükümetin konuyu dikkatli ele almadığını ve laikler ve İslami kesim arasında tartışma çıktığını ifade eden Lagendijk, Türkiye'de katı bir laiklik tartışmasının olmaması gerektiğini belirtti.
Laik olduğunu, ancak türban yasağının kaldırılmasından yana bulunduğunu kaydeden Joost Lagendijk, AK Parti'nin, şüphecilere, laik olduğu yönünde kendini kanıtlaması gerektiğini ifade etti.
301'inci madde
TCK'nın 301'inci maddesine ilişkin düzenleme hakkında da konuşan Lagendijk, bir daha Orhan Pamuk davası gibi davalar görmeyeceklerini söyledi.
Lagendijk, AK Parti'nin gizli bir gündemi olduğuna inanmadığını da belirtti.
Öğrencilerden gelen soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ailelerin 3 çocuğunun olmasına ilişkin sözlerini değerlendiren Lagendijk, "Türkiye'nin 70 milyon için çok enerjiye ve paraya ihtiyacı var. Bir ülke ne kadar zenginse doğum oranı o kadar düşer ve ekonomi o kadar başarılı olur. Başbakanın '2-3 çocuk yapın' ifadesi o kadar doğru değil" dedi.
Lagendijk, Türkiye'nin reformları gerçekleştirmesi halinde 8-10 yıl içinde AB'ye gireceğine inandığını da dile getirdi.
"Sendikalara neden bu kadar sert müdahale edildi?"
Konuşmasında 1 Mayıs olaylarına da değinen Joost Lagendijk, "Demokratik bir devlette en demokratik haklarını kullanma yönünde irade gösteren işçi sendikalarına neden bu kadar sert bir şekilde müdahale edildiğini anlayamadım" dedi.
1 Mayıs'ta Taksim yakınında bir otelde bulunduğunu belirten Lagendijk, "Demokratik bir devlette en demokratik haklarını kullanma yönünde irade gösteren işçi sendikalarına neden bu kadar sert bir şekilde müdahale edildiğini anlayamadım. Gelecek seneden itibaren 1 Mayıs kutlamalarının Türkiye'de, AB'nin diğer ülkelerinde olduğu gibi, demokratik ülkelerdeolduğu gibi yaşanmasını diliyoruz" diye konuştu.
Hükümetin 1 Mayıs'ı da yanlış ele aldığını öne süren Lagendijk, sendikaların Taksim'e gitmesine izin verilmesi gerektiğini savundu.
AB'deki insanların 1 Mayıs'ta yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğunu ve olayların "hükümetin hatası" olduğunu iddia eden Lagendijk, "İşgücüne saygı duymadılar ama bu AB'ye karşı oldukları anlamına gelmez" dedi.
CİHAN