HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lagendıjk: "Komisyonun kararı türkiye için olumlu"

Lagendıjk: "Komisyonun kararı türkiye için olumlu"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamenterler Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Joost Lagendijk, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin kısmen durdurulması kararının, Türkiye'nin lehinde bir karar olduğunu söyledi.

AB Komisyonu'nun tavsiyesine uyarak Türkiye'nin üyelik müzakerelerini kısmen durduran AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan KPK Eş Başkanı Lagendijk, kararın Türkiye'nin lehine olduğunu savundu. Lagendjik, "Türkiye, Ankara Protokolü'nü yerine getirmedi. Bundan dolayı komisyon, 8 faslın durdurulmasını tavsiye ediyor. Önümüzdeki ay bu karar AB bakanlarına sunulacak. Diğer yandan 26 başlıkla devam edileceği tavsiye ediliyor. Şimdiye kadar bilimle ilgili olan ilk fasıl bitti. Kıbrıs'ın vetosu nedeniyle diğer başlıklar adeta durmuş gibiydi. Şimdi alınan bu kararla 26 faslın müzakeresine devam edilecek" dedi.

Kıbrıs'ın alınan bu kararı veto etmesinin söz konusu olmadığını belirten Lagendjik, "Bu oldukça önemli bir karar ve 26 fasıl yerine getirilene kadar yıllar geçecek. Bu süre içinde Kıbrıs'la ilgili çok şeyin değişeceğini sanıyorum. Türkiye'nin bu duruma tepki göstermesi anlamsız, Türkiye için olumlu bir karar. Bütün olay Kıbrıs'tan ibaret değil, Kıbrıs şimdilik bir kenara bırakıldı. Finlandiya'da gördü ki; Kıbrıs meselesi sanıldığından daha karmaşık, zor bir durum. Sorunun AB içinde değil, BM içinde çözülmesi gereken bir durum olduğunu anladılar. Bundan dolayı da Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn, BM çerçevesinde toptan bir çözüm önerdi. Bu da oldukça olumlu" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu'nun bu kararı almasında Papa'nın Türkiye ziyareti ve AB üyeliğiyle ilgili olumlu sözlerinin etkisinin olup olmadığına ilişkin soruya Lagendjik, "Papanın görüşleri olumlu, her şeyden önce Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olanların ellerindeki bir koz daha ortadan kalktı. Amerika'da AB liderleriyle telefon görüşmeleri yapmış olabilir. AB dışından gelen faktörler değil, içinden gelenler önemli. Fransızlar 17 başlığın durdurulmasını, İngilizler ise 3 başlığın durdurulmasını istiyordu. Komisyonda oldukça iyi bir çalışma yapıldı ve orta yol bulunarak 8 başlığın durdurulması kararlaştırıldı" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler