HABER

Lahananın faydaları nelerdir? Nasıl pişirilir? Hangi vitaminleri içerir?

Lahana içeriğinde bol miktarda vitamin bulunduran bir sebzedir.

Lahananın faydaları nelerdir? Nasıl pişirilir? Hangi vitaminleri içerir?

Ülkemizde bolca bulunur ve sevilerek tüketilir. Tadının yanında vücuda birçok yararı vardır. Beyaz, kırmızı ve kara çeşitleri bulunur. Büyük ve kat kat bir yapıya sahiptir. Kalori bakımından en düşük sebzeler arasında ilk sıradadır. Vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı antioksidan özelliği taşır. Sindirim kolaylığı ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.

Kilo kontrolüne ve zayıflamaya yardımcı bir besindir. Bu özellikleri sebebiyle diyet yapanların gözdesi haline gelmiştir. Sofralarımızda genellikle salata şeklinde tüketilir. Salatanın yanında sulu yemekleri, turşuları ve dolmaları yapılır. Her gıda da olduğu gibi tüketiminin aşırıya kaçması durumunda vücutta bazı istenmeyen reaksiyonlar verebilir. Bu yüzden yeteri kadar ve düzenli tüketmek önemli bir konudur.

Lahananın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 100 gr

Kalori (kcal) : 25

Yağ (g) : 0,2

Karbonhidrat (mg) : 4,16

Protein (g) : 1,37

Lahananın Faydaları

Lahana birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Cildin güzelleşmesi, saç sağlığı, vücut direncinin artması ve vücuttaki ağrıların azalması için kullanılır.

1. Cildi onarır

iStock-913090502

Cildiniz gün içinde rüzgar ve kir gibi birçok dış etkiyle karşı karşıyadır. Bu etkiler cildinizde; sivilce, siyah nokta, kuruluk ve kızarıklık gibi etkilere sebep olabilir. Lahana içeriğindeki yararlı maddelerle, cildinizde dış etkilerin yarattığı zararları onarma gücüne sahiptir. Lahana önemli bir C vitamini kaynağıdır. Düzenli tükettiğiniz zaman cilt sağlınız üzerinde olumlu etki yapar. Yemenin yanında maskesi yapılıp cilde uygulanabilir. Cildinizin daha pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cilt üzerinde oluşan enfeksiyonların iyileşmesini sağlar.

2. Saçların doğal parlaklık kazanmasını sağlar

Dışarıdan bakıldığında ilk dikkat çeken şey saçlardır. Yapılan araştırmalarla lahana suyunun faydaları saçları onarır niteliktedir. Besin olarak düzenli tüketilmesi sonucunda saç uçlarında kırıkları onarır. Her insanın damak tadı farklılık gösterir. Tadını sevmiyorsanız, su içinde haşlayıp suyunu saçlarınıza maske şeklinde de uygulayabilirsiniz. Hiçbir kimyasal madde kullanmadan saçınız doğal olarak parlak, yumuşak bir görüntüye sahip olacaktır. Saç diplerinde kepek oluşumunun da engellemesi lahana suyunun saça faydaları arasındadır.

3. Göğüs ağrılarını dindirir

iStock-577651036

Lahananın çoğu hastalığa şifa olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlar için doğal ağrı kesici özelliği gösterir. Özellikle emziren annelerde süt göğüste biriktiği zaman ağrı yapar. Lahananın yapraklarını soğuk suyla yıkayıp göğüslerinize sarabilirsiniz. 20 dakika sonra çıkartırsanız ağrılarınızın hafiflediğini göreceksiniz. Ayrıca baş ağrısını geçirmesi, çarpmaya bağlı olarak oluşan morlukları iyileştirmesi lahana yaprağı neye iyi gelir, sorusunun diğer cevaplarıdır.

4. Bağışıklık sistemini güçlendirir

iStock-1205199983

Antioksidan vücudumuza zararlı olan maddelere adete bir kalkan görevi gören bir maddedir. Vücudumuz bu maddeyi sentezleyebildiği gibi dışarıdan hazır da alınabilir. Lahana güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Kış aylarının getirdiği soğuklarla beraber bağışıklık sistemimiz zayıflar. Karşılaştığı hastalık yapıcı maddelere karşı kendini koruyamaz. Bunun sonucunda hasta oluruz. Bu nedenle bol bol lahana tüketmeliyiz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korumak çiğ beyaz lahananın faydaları arasındadır.

5. Bağırsak sağlığını korur

iStock-1176735683 (1)

Bağırsaklar vücutta 2. beyin olarak tabir edilir. Yani beynimizin gerçekleştirdiği faaliyetler kadar önemli görevleri vardır. Yediğimiz besinlerden aldığımız bakteriler sindirim olayı sırasında bağırsaklara geçer. Bağırsakta bulunan yararlı bakteriler, dışarıdan aldığımız zararlı bakterilerle savaş haline girerek onların yaşamsal faaliyetlerini durdurur.

Hastalandığımız sırada zararlı bakteriler etkinliği arttırabilir. Lahananın içinde bulunan A ve C vitamini bağırsak sağlığımızı korur. Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin etkinliğini artırır. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da lahananın iyi yıkanmasıdır. Bol suyla ve itinayla yıkamak gerekir.

6. Yanık tedavisinde kullanılır

Yanık tedavisinde alternatif bir tedavi olarak kullanılabilir. Kaynatıp suyunu yumurta beyazı ile karıştırdığınızda mucizevi bir etki ortaya çıkar. Yanık bölgenin üzerine sürüldüğü zaman ağrı ve acı hissini ortadan kaldırır.

7. Zayıflamaya yardımcı olur

iStock-965531848

Lahana en düşük kalorili sebzeler arasındadır. 100 gramında yaklaşık 25 gram kalori bulunur. Bu özelliğiyle diyet yapanlara bolca önerilir. İçeriğindeki karbonhidrat miktarının yüksek olması sebebiyle kişilerde uzun süre tokluk sağlar. Lahananın çorbası aynı zamanda sıvı atımını sağlar. Çiğ olarak ara öğünde salatasını yaparak yiyebilirsiniz. Ayrıca insanlar için hem iyi bir vitamin kaynağı hem de tok tutma özelliğiyle; çiğ lahana yemek zayıflatır mı, sorusunun en iyi cevabıdır.

8. Kalp dostudur

iStock-1031840682

Kalp göğsün ortasında bulunan, kanı vücudun diğer bölgelerine göndermekle görevli organımızdır. Kanın taşınması esnasında damar duvarlarında basınç meydana gelir. Meydana gelen basınç da tansiyon olarak adlandırılır. Sağlıklı bir yaşam için kalbe iyi bakmak gerekir. Lahana yüksek potasyum içeriğinden dolayı kalp dostudur. Yüksek tansiyonun zararlı etkilerine karşı damarların tıkanmasını engeller. Kalp hastalıklarına karşı korur. Haşlarken suyunu dökmek yerine içebilirsiniz, kalbiniz için yararlı olur.

9. Kansere karşı etkilidir

Ülkemizde lahana genellikle dolma şeklinde tüketilen bir yemektir. Lupeol, sülforatan ve sinigri anti-kanser bileşikleri uyaran bir maddedir. Yani vücudumuzda kanser yapıcı bileşikler olduğu zaman bu maddeler enzim aktivitesini düşürerek kanserli hücrenin çoğalmasını engeller. Lahanada bahsedilen maddeler bolca bulunur. Yapılan araştırmalar sonucu düzenli olarak tüketildiği zaman meme kanserinde azalma gözlenmiştir. Özellikle kadınların düzenli olarak tüketmesi gereken bir besindir. Ayrıca göz sağlığının korunması ve yaşlanmayı önlemesi kara lahananın faydaları arasındadır.

10. K vitamini desteği sağlar

Turpgiller ailesinden kat kat kırmızı-mor yapraklı sebzedir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kemikleri güçlendirir. Bağırsak florasında bulunarak patojen bakterilerin çoğalmasını engeller. Sindirim sistemi için önemli bir vitamindir. Çoğu sebzede bulunduğu için eksiklikleri pek görülmez. Kırmızı çeşidi de K vitamini yönünden zengin bir sebzedir. Vücudumuzun direncini arttırır. Ayrıca sinir sistemini korumak ve konsantrasyonu arttırmak kırmızı lahananın faydaları arasındadır.

Lahananın Zararları

  • Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle vücutta sindirilemeyen bazı bileşikler içerir. Sindirilemediği için midede şişliğe yol açar ve karın ağrısı yapabilir.
  • İçerisinde lif bulundurur. Lifler sindirim atıklarının çoğalmasını sağlar. Atığın çoğalmasıyla birlikte kişide ishal yapabilir.
  • Lahana K vitamini ile kanı pıhtılaştırır. Bazı hastalıklarda hastaların kanı inceltici ilaçlar kullanması gerekir. Böyle durumlarla ilaç kullanılırken tüketilmemesi tavsiye edilir.
  • Hipotiroid hastalığında, hastalarda yeterli olarak tiroid hormonu salgılanamaz. Yüksek miktarda yenmesi durumunda vücutta iyot miktarı artar ve tiroid hormonunun salgılanmasını engeller.
  • Kat kat bir yapıya sahip olması nedeniyle içerisinde birçok zararlı mikroorganizma barındırabilir. Bu zararlı mikroorganizmalar da hastalık yapabilir.
  • Aşırı tüketimi sonucu, idrar söktürücü etkiye sahip olduğundan dolayı vücutta sıvı eksikliğine neden olabilir.
  • Hamile kadınlarda fazla tüketim sonucu 'kolik' adı verilen bağırsak iltihabına neden olabilir.

En Çok Aranan Haberler