İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Hoşsu ve su ürünleri yüksek mühendisi Semih Salnur'un, lahoz balığının ülke koşullarında yetiştirilmesi için verdikleri çabalar olumlu sonuç verdi.
Çipura ve levrekten sonra lahoz balığı yetiştiriciliğinin de alternatif bir tür olarak artık Türkiye'de yapılabileceğini açıklayan Prof. Dr. Belgin Hoşsu, üreticiler için yeni bir gelir kapısı olacak lahoz balığı yetiştiriciliğinin dünyada da yeni keşfedilmeye başlandığını söyledi. Prof. Dr. Hoşsu, "Tüm çabalar üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde insanların çok çeşit balığı uygun fiyata yiyebilmesine katkıda bulunabilmektir" dedi.
Endonezya'nın Bali Adası'nda gerçekleştirilen Dünya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kongresi'nde Türkiye'yi başarıyla temsil etmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Hoşsu, "Burada bir Akdeniz türü olan çipura balığı yemlerinde Alltech firmasının ürettiği Bio-Mos adlı maya ürününü kullanımı konusunda araştırma görevlisi Nejdet Gültepe ile birlikte yapmış olduğumuz denemenin olumlu sonuçlarını sunduk. Dünyada ilk kez yapılan böyle bir çalışmanın Türkiye'de gerçekleştirilmesi bizim için büyük onur oldu. Kongre sırasında gerçekleştirilen fuar kapsamında lahoz balığı yetiştiriciliğinde öncü olan kuluçkahane yetkililerinden davet alarak bilgi alışverişinde bulunduk, lahoz yavrusu yetiştiriciliği çalışmalarına bizzat katıldık" diye konuştu.
Burada edindikleri bilgiler ışığında Türkiye'de deneme çalışmalarına başladıklarını ve birçok çalışmada 3 günden fazla yaşatılamayan lahoz balığı yavrularının bugün 2 aylık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hoşsu, "Haziran ayı başında Kılıç Su Ürünleri Bafa tesislerinde yumurta vermeye başlayan lahoz balıklarından elde edilen yavrular bugün ikinci ayını doldurdu. Bu alanda Türkiye'de bir ilke imza attık" şeklinde konuştu.
Lahoz balığının Türkiye'de de yetiştirilebileceğini gözler önüne sunulmasının tüm su ürünleri üreticileri için bir umut ışığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hoşsu, "Bugün deniz balıkları yetiştiriciliğinin 80'li yıllardaki ilk günlerinde çipura ve levrek balıklarında yaşanan emekleme süreci artık lahoz balığı içinde başlamış oldu. Bilim adamlarıyla üreticilerin işbirliği ve özeniyle kısa süre içinde kolaylıkla yoğun üretimin yapılabileceği düşünülen lahoz balığı sofralarımıza önemli bir zenginlik katacaktır" dedi.
Lahoz balıkları taşlık, kayalık, kum ve çamurlu diplerde yaşamlarını sürdürmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında 20-300 metre derinlikte yaşarlar. Levrekle aynı familyada bulunmasına rağmen lahoz hızlı bir büyüme potansiyeline sahiptir. Larva döneminde ağız açıklığının küçük olması sebebiyle doğru beslenme yapılması sonucunda kısa sürede hasat boyuna ulaşabilirler.