ANKARA (ANKA) – Dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda Alevi temsilcisi Cumhuriyetçi Eğitim Vakfı (CEM) Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın çağrısıyla İstanbul'da bir araya geldi.
İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde Anadolu'nun çeşitli illerinin yanı sıra Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Bulgaristan, ve Yunanistan'dan gelen bini aşkın inanç önderi ile Türkiye'nin çok sayıda kentinden 450'yi aşkın Sivil Toplum Kuruluşu yöneticisi ve 5 bin kişinin katılımı ile yapılan toplantıda, yeni Anayasa tasarısı ele alındı.
Toplantıya ilişkin yayınlanan bildiride, "laik Cumhuriyet" vurgusu yapılırken, "Atatürkçü laik, Cumhuriyetin temel değerlerinin" hiçbir bahane ile tartışmaya açılamayacağı kaydedildi.
Bildiride, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ile devletin inançlar ve inanç grupları karşısında tarafsız kalmasını ifade eden ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı olarak kabul edilen laikliğin devlet faaliyetlerinin icrasında hiçbir şekilde tartışmaya açılamayacağına dikkat çekildi.
Bildiride özetle şunlar kaydedildi:
"-Alevi İslam inancını benimseyenler da dahil olmak üzere, tüm inanç gruplarının din ve vicdan özgürlükleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu maddenin yorumlanması vesilesi ile vermiş olduğu kararların özünü yansıtacak şekilde Anayasa taslağında yer almalıdır.
-Din ve vicdan özgürlüğünün özgürce ve yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. Maddesinde sayılan kısıtlamalar dışında, hiçbir kısıtlamaya tabi kılınmaksızın icra edilebilmesi amacı ile devlet bütçesinden bir pay ayrılması kararlaştırılacak ise, bu payın tüm inanç gruplarına hakça ve adaletli bir biçimde paylaştırılmasının hüküm altına alınması gereklidir.
-Dini ibadethane yerinin tanımında hiç bir surette ayrıma gidilmemesi, tanımın grupların gelenekleri ve inançları doğrultusunda yapılarak, tüm ibadethanelerin eşit muameleye tabi tutulması gereklidir.
-İbadethaneleri yönetecek ve din hizmetlerini yerine getirecek olan kimselere kadro tahsisinde her türlü ayrımcılığın yasaklanması, din hizmetlerini yürütecek kişilerin günün ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi ile donatılmaları için gerekli eğitim kurumlarının oluşturulması sağlanmalıdır.
-Din ve Ahlak Bilgisi'nin okullarda ders olarak okutulması faydalı ancak zaruri değildir. Bu itibarla Din ve Ahlak Bilgisi derslerinin okullarda seçmeli ders olarak yer alması daha yararlı olacaktır.
Din ve Ahlak Bilgisi dersleri inanç gruplarının onayını almış kitaplar aracılığı ile okutulmalıdır.