Ankara (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğunu belirterek, "Laik, demokratik hukuk devleti içinde artık
geri vitese takamayız. Her geçen gün daha ileri gitmeliyiz"dedi.
Samanyolu TV'de canlı yayına katılarak soruları yanıtlayan Erdoğan, ABD'ye yapacağı ziyarette "Stratejik ortaklığın gereği neyse bunları görüşeceklerini" belirtti.
Bunun yanı sıra bölgesel sorunlar üzerinde ısrarla duracaklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderilmesine olanak tanıyan tezkerenin kabul edilmiş olmasının, bölgeye bir rahatlık getirdiğini ifade etti. ABD'den terörle mücadelede somut adımlar bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bu konuların konuşulacağını, Türkiye'nin bazı somut teklifleri olacağını bildirdi.
Erdoğan, "Süreci daha da hızlandırmaktan yana olduğumuzu tekrar hatırlatacağız. Çünkü artık bunlara tahammül noktasında değiliz. Biran önce terör örgütünün silahı bırakmasının gereği üzerinde ısrarla duracağız. İnanıyorum ki bu konuda bir netice alacağız" diye konuştu.
Terörle mücadele
Başbakan Erdoğan, "güvenlik güçlerinin terörle mücadele konusunda yasal açıdan bazı sıkıntıları olduğunun söylendiğinin" ifade edilmesi üzerine, bu tür dedikodulardan üzüntü duyduklarını ifade etti. Terörle Mücadele ve Ceza Kanunlarının güvenlik güçleriyle görüşülerek, konuşularak hazırlandığını anlatan Erdoğan, kendilerine bir talep gelse ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Ancak bir şeyi unutmayalım. Biz laik, demokratik bir hukuk devletiyiz. Laik, demokratik hukuk devleti içinde biz artık geri vitese takamayız. Her geçen gün daha ileri gitmeliyiz. Demokratikleşme süreci içinde olan Türkiye, bu kazanımlarından kayba uğrarsa, o zaman sadece gelecek nesillerimiz için değil, dünyanın bize, bizim dünyaya bakışımız açısından da herhalde olumlu bir gelişim olmaz."
Erdoğan, Türk askerinin Lübnan'a gitmesi konusunda hazırlıkların devam ettiğini, Birleşmiş Milletler'deki ve Lübnan'daki çalışmaların tamamlanmasının ardından Türk askerinin bölgeye gideceğini söyledi. Irak'ın polis ve asker konusunda henüz kurulmuş bir düzeni olmadığına dikkati çeken Erdoğan, bu nedenle koalisyon güçlerinin şu anda Irak'tan çekilmesinin gelecek açısından sıkıntı yaratabileceğine işaret etti. Erdoğan, Kerkük'ün özel bir statüye tabi tutulması gerektiğini vurgulayarak,
"Eğer (Kerkük petrolleri benimdir) derseniz diğer etnik unsurları tahrik edersiniz" diye konuştu.
Talabani'ye yanıt
Başbakan Erdoğan, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin açıklamalarıyla ilgili olarak da, "Açıklamalarını talihsiz açıklamamalar olarak görüyorum, bulunduğu makam itibariyle. Çok çirkin açıklamalar. Özellikle de Türkiye'yi çok iyi bilen, Türkiye'yle geçmişteki münasebetleri çok iyi yaşayan birinin böyle açıklamaları geçmişine ters düşen, geçmişi unutan ifade tarzı... Sayın Talabani Irak devlet başkanı, sözleri haddini ve maksadını aşıyor"dedi.
Ateş kesmenin devletler arasında olabileceğine dikkati çeken Erdoğan, terör örgütünün "ancak silah bırakabileceğini" kaydetti. Erdoğan, "Ateşkes ifadesi yanlış bir şey. Silahı terör örgütünün bırakması gerekir. Temennimiz odur ki bu silahlar bırakılır. Ülkede özellikle bölgede barış tesis edilmiş olur" dedi. Başörtüsü konusundaki bir soru üzerine Erdoğan, başörtüsü konusunda "toplumsal mutabakat" olduğunu, ancak "kurumlar arası mutabakatın" istenilen ölçüde oluşmadığını kaydetti.
Türkiye'nin bu sorunu çözeceğini ifade eden Erdoğan, "Biz de bunu çözen aktörler olarak bunu yapacağız. Buna inanıyorum. Ama burada sabırlı olmanın da faydasına inanıyorum. Her şey yerli yerine oturacaktır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, devletin üst kademesinde kavganın, gerilimin olmasını istemediklerini de belirtti.