HABER

Laodikya koruma amaçlı imar planı hazırlanıyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli Belediyesi, eski Denizli olarak bilinen Laodekeia Antik Kenti'nin korunarak en güzel şekilde gelecek nesillere aktarılması amacıyla Laodekeia Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlıyor.

Plan öncesi toplantı düzenlenerek kamuoyu görüşleri alınmaya başlandı. Denizli Belediyesi Meclis Salonu'ndaki toplantıya, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yüceliş, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, belediye ve il genel meclisi üyeleri ile antik kent civarında oturan köylerin muhtarları, köy sakinleri ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Laodekeia Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanmasına yönelik belediyenin ihale düzenlediğini, plan hazırlanmasında toplumun birçok kesiminden görüş ve önerileri almak üzere toplantılar yapılacağını söyledi. Herkesin katkısıyla en iyiyi, en doğruyu bularak iyi bir plan hazırlayıp Laodekeia'nın gelecek nesillere en güzel şekilde kültür mirası olarak aktarmayı amaçlandıklarını ifade eden Çınar, "Katılanların görüşlerinin alınması anlamında, gelecek öneri ve tavsiyeleri plana yansıtmak istiyoruz. Hazırlanacak plan, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilecek, kurul sonrası Denizli Belediye Meclisi'nde onaylanarak uygulamaya geçilecek" dedi. Planı hazırlayacak olan Şehir Plancısı Hilmi Oğuz Aldan da, planın kapalı kapılar ardında hazırlanmayıp, geniş katılımlı toplantılar düzenlendikten sonra görüş ve öneriler değerlendirilerek yapılacağını söyledi. Aldan, planının hazırlanmasında PAÜ ve Denizli Belediyesi'yle uyum içinde çalıştıklarını söyledi.

Toplantıda, 1, 2. ve 3. derece sit alanlarının yerleri haritalar yardımıyla katılımcılara anlatılırken, PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mustafa Büyükkolancı, Laodekeia'nın Denizli'nin geçmişine ışık tutup, geleceğe yön verecek büyük bir kültürel miras olduğunu ifade etti. Laodekeia'da geçen yıl yapılan çalışmalarla kentte M.Ö. 3000 yıllarında yaşandığının ortaya çıktığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Büyükkolancı, "Laodekeia'nın eski Denizli olduğunu biliyoruz. Denizli'de şu an ne yapılıyorsa o dönemde Laodekeia'da da aynısı yapılıyordu. Mermercilik ve tekstilin bugün olduğu gibi geçmişte bu topraklarda yapıldığını tespit ettik. Denizli Türkiye için hangi öneme sahipse, Laodekeia da o dönemde Roma İmparatorluğu için aynı öneme sahipti. Antik kentte 1000 yıllık kazılacak kültürel miras var. Geçen yıl köylülerin tarlalarında bulunan kalıntılarla koruma alanının genişletilmesine ihtiyaç duyuldu" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler