DENİZLİ (İHA) - Antik Laodikya Kenti'nin işletmesinin Denizli Belediyesi'ne devri törenle yapıldı.
Laodikya Antik Kenti'nde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Salih Erdoğan, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve çok sayıda davetli katıldı. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla tören başladı. Prof.Dr. Celal Şimşek katılımcılara bölgede yapılan kazı çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.
Antik çağ kıyafeti giyen bayanlar tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç'a Laodikya uygarlığı ve kalıntılarının ortaya çıkarılmasında, kazı heyetine her türlü imkanları sağlamasından dolayı dostluk, barış, kardeşlik ve başarı sembolü olan defne çelengi takıldı, beratları verildi.
PAÜ Rektörü Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Denizli Valisi Yavuz Erkmen'in birer konuşma yaptığı törende, Laodikya Antik Kenti'nde kullanılmak üzere 703 bin YTL'ye mal olan vinci hediye eden TÜRSAB adına bir konuşma yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bölgede bir gayret olduğunu belirterek, "En önemlisi sabır var. Bu sabır neticesinde sadece Denizli ve Türkiye'nin değil, Dünya mirası ortaya çıkıyor" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Türkiye'de turizmde, kültürde, gelişmede kalkınmada, her alanda bir adım atılacaksa, bunun sadece Ankara'nın emir komutasıyla, Ankara'nın bakışıyla, Ankara'nın planlaması ve yönlendirilmesiyle yapılamayacağını söyledi. Günay, bunun yerelden sahiplenilmesi için bizzat o bölgede, o yörede yaşayanlar tarafından sahiplenilmesi ve bu gelişmenin, kalkınmanın ayağa kalkmanın bir ortak heyecanla paylaşılmasının işin sonuca ulaşmasının sırrı olduğunu belirtti. Bugün bunu yapmaya çalıştıklarını anlatan Günay, "Bugün burada hem bir gelir paylaşımı hem de görev ve yetki paylaşımı yapıyoruz. Bundan daha önce Hierapolis'de yaptığmız gibi" dedi.
Türkiye'de unutulmuş kültür mirasını ayağa kaldırmak konusunda yeni bir çığır başlattıklarını belirten Günay, şöyle konuştu: "Böyle yaptığımız takdirde, Türkiye'de yerel halkın sahip çıkması halinde bütün bu yörelerdeki geç ve geri kalmışlığımızı aşabileceğimizi düşünüyorum. Bütün bunları yaparken tek bir güvencemiz ve dayanağımız var. Biz halka güveniyoruz, halktan güç alıyoruz. Yaptığımız işin arkasındaki temel felsefe budur. Sadece halka güveniyor ve ondan güç alıyoruz. Bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Türkiye'de bu tür kültür varlıklarını, ören yerlerini, sivil mimarlık örneklerini, Anadolu'nun tüm uygarlık ayak izlerini ortaya çıkarabildiğimiz kendi insanımıza ve dünyaya duyurabildiğimiz takdirde, Türkiye dünya turizminde farklı ve prestijli bir ülke haline gelecektir."
Şu an Türkiye'nin dünyada turizm açısından ilk 10 ülke arasında olduğunu belirten Ertuğrul Günay, şunları söyledi: "Bizim önümüzdeki yıllarda Türkiye turizminde bir nitelik sıçraması oluşturması açısından en önemli ve acil gördüğümüz alanlardan birisi Denizli. Denizli'de kültür turizminin yanında termal turizmin kaynak potansiyeli var. Denizli, Türkiye'nin yakın geleceğinde bir büyük yıldız olmaya aday önemli merkezlerinden birisidir."
Yapılan konuşmaların ardından Laodikya Antik Kenti'ne katkılarından dolayı PAÜ Rektörü Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç tarafından TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a plaket verildi. TÜRSAB tarafından antik kentin kazı çalışmalarında kullanılmak üzere hediye edilen vincin kurdelesini protokol üyeleri ile birlikte kesen Bakan Günay daha sonra vincin üzerine çıkarak kabinde bir süre oturdu.
Törenin sonunda ise Laodikya Antik Kenti'nin işletmesinin Denizli Belediyesi'ne devri ile ilgili protokol Bakan Ertuğrul Günay ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci tarafından imzalandı.
İmzalanan protokolle, Denizli Belediyesi tarafından, Pamukkale Üniversitesi'ndeki kazı ekibiyle beraber antik kentin komple aydınlatılması, güvenliği, etrafının kontrol altına alınması, yangın mücadelesine uygun hale getirilmesi ve kazı faaliyetlerinin çok hızlı hale getirilmesi sağlanacak.