Bilgisayarlar zaman için kullanıcı hatasına, kullanım süresine ya da yoğunluğuna göre çeşitli arızalar yaşayabilir. Donanımsal ya da yazılım kaynaklı yaşanabilecek olan bu sorunlar sorunun kaynağına göre çeşitli çözümlere sahiptir. Genel olarak özellikle hız ile ilgili yaşanan bu sorunlar RAM kaynaklı olur. Eğer bir bilgisayarın RAM’i düşükse ve çalıştırma performansını karşılamıyorsa RAM’in yükseltilmesi gerekebilir.
İngilizce olarak karşılığı Random Access Memory olan ve kısaca RAM olarak anılan parça Türkçede Rastgele Erişimli Hafıza olarak karşılık bulur. Mikro işlemcili tüm sistemlerde bulunur ve sisteme ulaştırılan bilgilerin geçici olarak saklandığı yerdir. Donanımsal bir parça olduğu için RAM kaynaklı arızalar da donanım arızası olarak anılır. Dizüstü bir bilgisayarın performansı düşmeye başladıysa, bazı programları açmakta, yüklemekte sorun yaşıyor ya da çok belirgin bir yavaşlık gözleniyorsa RAM’inde sıkıntı var demektir. Laptop RAM hızı yükseltme işlemi yapılarak cihazın performansı arttırılabilir.
Bir bilgisayarda RAM arttırma işlemi yapmak o bilgisayarın da performansını arttıracak ve onu hızlandıracaktır. Aynı anda çalıştırılan birkaç program ya da uygulama bu sayede sorunsuz olarak ve yeterince bir hızda çalışabilir. Eğer internet sayfalarına girerken aynı anda oyun oynamak ya da video izlemek gibi farklı şeyler yapmak isteniyorsa RAM’in bilgisayara uygun bir yükseklikte olması önemlidir.
Yeni bir RAM almadan ya da RAM yükseltme işlemi yapılmadan önce dizüstü ya da masaüstü bilgisayarın başka bir RAM takılmasını destekleyip desteklemeyeceğini tespit etmek gerekir. Bu kontrolü yapabilmek için şu adımlar uygulanır:
Bir dizüstü bilgisayara ya da diğer adı ile laptopa RAM eklemek o cihazın hem hızını hem de buna bağlı olarak performansını arttıracaktır. Ancak öncelikli işlem bilgisayarın bunu kaldırıp kaldırmayacağı bilgisidir. Görev Yöneticisi menüsünden bu kontrol yapıldıktan sonra eğer bilgisayar RAM yükseltmeye müsait görünüyorsa RAM ekleme işlemi yapılır. Laptopa RAM eklendiğinde artan performanslardan bazıları şunlardır:
RAM’ler üzerindeki Mega hertz birimi RAM’in çalışma hızını ifade eder. Bir RAM’in MHZ değeri ne kadar yüksek olursa veri alımı ve gönderimi de o kadar hızlı olur. RAM hızları 1033 ile 3000 Mhz arasında olabilir. Bios RAM MHZ yükseltme işlemi için öncelikle anakart BİOS ayarlarına ulaşılmalıdır. Bu işlem için gerekli adımlar şunlardır:
Laptop RAM MHZ artırma işlemi bilgisayara herhangi bir zarar vermez. Ancak cihazın RAM yükseltmeye uygun olup olmaması önemli bir detaydır. Bu nedenle öncelikle bu ayarların yapılması ve RAM yükseltmeye uygun bir cihaza sahip olunduğunun teyit edilmesi gerekir. RAM yükseltme işlemini kullanıcının yapması eğer konuya hakim ya da bilgili değilse cihaza zarar verebilir. Performans yükseltme amacı ile yapılan bu işlem yetkili bir kişi ya da servis tarafından yapılırsa daha sağlıklı ve hızlı şekilde işlem gerçekleştirmek mümkün olabilir.