İZMİR (İHA) - Uşakizade Latife Hanım Köşkü gelen bağışlarla zenginleşiyor. Kastamonu Mebusu Saadettin Serim'in eşi Merzuka Serim tarafından halası Sancar Maruflu'ya hatıra olarak bırakılan, 1934-1937 yılları arasında Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın ışığında aydınlandığı 2 gaz lambası ve müzik dinlediği gramafon, Sancar Maruflu tarafından Uşakizade Latife Hanım Köşkü'ne hediye edildi.
Sancar Maruflu, 1930'lu yıllarda halasının eşinin Kastamonu Mebusu olması nedeniyle Latife Hanım ile çok iyi görüştüklerini, Latife Hanım'ın halası Merzuka Serim'in evinde konakladığı dönemlerde bu gaz lambalarının ışığında aydınlandığını söyledi. Daha sonraları Deniz Yolları Umum Müdürü olan eniştesi Sadettin Serim'in evinde Latife Hanım'ın, 1934-37 yılları arasında iki ayrı yakada oturduğundan sık sık konakladığını belirten Maruflu, "O dönemde eniştem mebus olduğu için Latife Hanım Sıraselviler'deki köşkünden, halamın Kızıltoprak'taki köşküne gelir ve o dönemin ulaşım imkanları nedeniyle konaklardı. Bu iki gaz lambası ışığında oturur, sohbet eder ve bu gramafonla müzik dinlerlerdi. Bende Tatış ailesine duyduğum güvenden dolayı halamdan kalan bu emanetleri, Uşakizade Latife Hanım Köşkü'ne bağışlıyorum" diye konuştu.
Köşke Atatürk'ün yemek yediği iki yemek tabağını hediye eden Şefik Özuyguntaş ise, tabakların hikayesini şöyle dile getirdi:
"Eşim Gülten Özuyguntaş'ın annesi İskenderun- Dörtyol'da oturduğu dönemde, Atatürk'ün kardeşi Makbule Atadan ile iyi komşuluk edermiş. Atatürk yerli malı haftasını hayata geçirdiği dönemde, yerli malı kullanmaya yönelik bir çaba içine girmiş ve bu dönemde kullandığı yabancı markalı giysi ve eşyaları akrabaları, arkadaşları ve dostlarına dağıtmış. Bu esnada kardeşi Makbule Atadan'a verdiği bu iki tabak, zaman içinde Makbule Atadan tarafından Atatürk'ten bir hatıra olarak eşimin ailesi hatıra edilmiş. Birgün İTK'da okuyan torunlarım ile köşke geldiğimde çok etkilendim ve bu tabakların Tatış ailesinin gözü gibi baktığı köşke yakışacağına kanaat getirdim. Herkesi köşkü müzeye dönüştürmek için Ata'ya ait hatıralarını bağışlamaya çağırıyorum."
Atatürk'e ve Latife Hanım'a ait hatıraların bağışı için önce İzmir Türk Koleji kurucusu Bahattin Tatış'ı odasında ziyaret eden Maruflu ve Özuyguntaş, daha sonra köşke geçerek hatıraları köşk müdürü Ahmet Gürel'e teslim etti. Törende konuşan Gürel, bağışlarla giderek zenginleşen Uşakizade Latife Hanım Köşkü'nün yakında müzeye dönüşeceğini müjdeleyerek, herkesi Atatürk'e Latife Hanım'a ve o döneme ait eşyaları bağışlamaya çağırdı.