HABER

Latin Amerika ülkeleri, AB'yle ekonomik anlaşma peşinde

Bazı Latin Amerika ülkelerinin kurduğu Mercosur Birliği, Avrupa Birliği'nin tarım sübvansiyonlarının giderek artması sebebiyle kendi tarım ürünlerinin baskı altında kalmasından şikayetçi. Bu nedenle birlik, ekonomik çıkmazdan kurtulabilmek için Avrupa Birliği ile bir serbest ticaret anlaşmasını hayata geçirmek istiyor.

Latin Amerika ülkeleri, AB'yle ekonomik anlaşma peşinde

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 11 yıl önce Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'ın katılımıyla kurulan ve 1996 yılında Şili, 1997 yılında da Bolivya'nın üye olduğu Mercosur, bölgedeki ekonomik durgunluk, enflasyon ve siyasi çalkantılar girdabında, büyük zorluklarla mücadele ediyor. O günden beri birçok kriz atlatan Mercosur üye ülkeleri, Avrupa Birliği'yle yapılacak bir anlaşmanın, kendilerini ekonomik çıkmazdan kurtaracağını umuyor. Bu nedenle Mercosur temsilcileri, Avrupa Birliği komiserleri Chris Patten ve Pascal Lamy ile geçen Mayıs ayında yaptıkları görüşmelerde, Avrupa Birliği'ne tarım ürünlerinin girmesinin kolaylaştırılmasını talep etmişti. Ancak görüşmeler, başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

DÜNYANIN 4. BÜYÜK EKONOMİK BLOKU Dünyanın 4. büyük ekonomik bloku durumundaki Mercosur, Avrupa Birliği'ne başta hammadde olmak üzere ağaç ürünleri ve çay satıyor. Üye ülkeler, Avrupa Birliği'nin tarım sübvansiyonlarının giderek artması sebebiyle kendi tarım ürünlerinin baskı altında kalmasından şikayetçi. Örneğin, Avrupa Birliği, kotalar ve gümrüklerle, Arjantin'den daha fazla et ithalini engelliyor. Avrupa Birliği'ndeki tarım lobisi, kendi satışlarını düşüreceğinden bu alanda kolaylıklara karşı çıkıyor.

Bu arada, Alman Sanayiciler Birliği'nin Güney Amerika Uzmanı Sigrid Zirbel ise birlik konusunda umutsuz olmadığını ifade ederek, "İşin, Mercosur'un lağvedilmesine kadar varacağını sanmıyorum. Ama son aylarda bir yıpranmadan söz edilebilir. Entegrasyon bölgesini aşındıran gelişmeler oluyor" dedi.

Zirbel, bir ticaret reformunun Alman sanayiine büyük avantajlar sağlayacağını savunarak, "Mercosur, Latin Amerika'daki en önemli ticaret ortağımız. Bu sebeple, bu anlaşmanın imzalanmasının, Almanya ve Avrupa Birliği'yle Mercosur arasındaki ticarete kayda değer bir katkıda bulunacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Zirbel, bu konunun Dünya Ticaret Örgütü'nde çözülmesi gerektiğini kaydederek, "Biz, Avrupa Birliği'nde süratle ve geniş çaplı bir tarım reformu yapılmasını talep ediyoruz. Çünkü var olan tarım sisteminin verimsiz, rekabeti engelleyen ve çağdışı olduğu görüşündeyiz" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler