Lazer epilasyon işlemi uzun zamandır çeşitli gerek rahatlık gerekse de bazı hallerde zorunluluk nedeniyle yaptırılan bir uygulama. Ancak sağlık konusunda endişeleleri olanlar arasında epilasyon işleminin zararlı olup olmadığı merak ediliyor. Aslında lazer epilasyon zararlı mıdır sorusu, belki de internet dünyasının ve sağlık dünyasının en eski sorularından bir tanesi. Lazer epilasyon zararlı mıdır sorusunu, epilasyon iz bırakır mı, benlere dokunması zararlı olur mu, erkekler nasıl epilasyon yaptırabilir gibi sorular da takip ediyor. İşte lazer epilasyon ile ilgil imerak edilenler...
Çeşitli sağlık uzmanları; lazer epilasyonun zararlı olup olamayacağı ile ilgili net bir cevabını göremiyoruz. Ancak çeşitli alternatif yanıtlar da yok. Kızarıklıklar, derinin yanma ihtimali, kabuklanma gibi ihtimaller de göz önünde bulunduruluyor. Lazer epilasyon zararlı mıdır sorusuna yeni bir cevap da ortaya çıktı; Laser epilasyonda kullanılan Laser sistemleri oldukça sık değiştiriliyor, her yıl yeni formatta makineler piyasaya sürülüyor. Epilasyon amacıyla kullanılan en başarılı laserler Alexander laser, Nd yag laser ve day laser olarak adlandırılıyor.
Bu konuyla ilgili en çok 'genital bölgeye lazer epilasyon' detayı dikkat çekici. Zira halk arasında genital bölgeye yapılan lazer epilasyonun zararlı olduğu ile ilgili bir bilgi bulunuyor fakat uzmanlarca bu bilgi yalanlandı. İncelendiği zaman bünyeden bünyeye, ciltler arası fark olabilir ve bu farklılıkları doktorunuz göz önünde bulunduracaktır.
Lazer epilasyon zararlı mıdır sorusuyla ilgili cildin bakımı nasıl olmalı detayının da çok önemli olduğu belirtiliyor. Epilasyon işleminin ardından cilt kuruma eğiliminde olacağı dolayısıyla gün aşırı nemlendiriciler ve yatıştırıcılar aracılığı ile vücudu bakımda tutmak gerekiyor.
Sağlık dünyası bu konuda da ikiye bölünmüş şekilde; bir tarafta 'yaptırmayın' bir tarafta da 'yaptırın, kanser yapmaz' diyen sağlık uzmanları etrafı sardı. Diyet konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, lazer epilasyon sektöründe de yaşanıyor. İşte bazı sağlık uzmanlarından çeşitli görüşler:
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr.MERİÇ AKSOY:
Lazer epilasyonla da ilgili lazer ışınlarına eleştiriler geliyor, bu ışınların hiçbir zararı yok denemez ama zararlı olduğu da ispatlanmadı, direk bu ışınlardan hasta olan bir vaka görmedik henüz. Lazer epilasyonda ışınlar nereye programlanmışsa oraya etki eder, dozunu iyi ayarladıkça bu ve bunun gibi modern yöntemlerin solaryumun, epilasyonun, botoksun, mezoterapinin hiçbir zararı yoktur. İnsanlar bu sayede daha genç, daha güzel gözüküyor, eleştirmek yersiz.
Dermatoloji Uzm. Dr. ZERRİN BAYSAL:
Lazer epilasyon yaklaşık 20 küsur yıldır dünyanın her yerinde uygulanan bir tedavi yöntemi. Özellikle kişiye uygun lazer sistemiyle, hekim kontrolü altında sorun teşkil etmiyor. Son zamanlarda lazerli güzelleşme yöntemlerinin kanser yapıyor, lenf bezlerini şişiriyor söylentilerinin tıbbi bir çalışma sonrası çıkmış söylentiler olması söz konusu değil. Bunlar halk arasında nasıl bir şekilde yayılmışsa “Kanser yapar” demek de yanlış, “Kanser yapmaz” demek de yanlış. Bu yöntemler Türkiye’de yaklaşık 15 senedir uygulanıyor, herhangi bir şekilde lenfoma olmuş kişilerde epilasyon etkili diye bir tespit yok. Bu “Mangal eti yemeyin, mide kanseri yapar” demek gibi bir şey.
Dermatolog Dr. EDA KUMBASAR:
İstenmeyen tüylerden kurtulmak için kullanılan lazer epilasyon ile ilgil bilinen bir tehlike yok ama burada da cihaz seçimi ile hekimin bu konuda bilgili olması çok önemli. Cihaz doğru kişiler tarafından kullanılmazsa ve doğru aletler kullanılmazsa hastalarda deride yanıklar olabilir, ciltte bunlara bağlı lekeler oluşabilir. Her şey doğru yapılırsa bir tehlike söz konusu olmaz. Bu gibi güzelleşme icatları için dermatoloji uzmanlarına başvurursak, doğru bilgiyi verecektir. Çünkü bu gibi konularda önemli olan, emin ellerde, doğru uzmanlarla, dermatologlarla, plastik cerrahlarla görüşüp sonradan işlemleri yaptırmaya karar vermek gerekmektedir.
Aslında uzmanların görüşleriyle de öğreniyoruz ki; bu durum tamamen doktorun tecrübesi ve hastayı nasıl tanıdığı ile ilgili detaylı bir durum. Yani, 'epilasyon zararlıdır' veya 'epilasyon tamamiyle zararsızdır' cümlesini tamamen kurabilen kişiler yok.