HABER

LCD ekran nedir? LCD ekran özellikleri, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Liquid crystal display olarak adlandırılan LCD ekran teknolojisinin elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı olarak geçirmesiyle çalıştığı görülür. Hesap makinesinden akıllı saat ve cep telefonuna varan sayısız cihazda kullanılan LCD ekranlar günümüze kadar değişim geçirmiştir. Dolayısıyla bu ekran türünün çalışma prensipleri ve özellikleri açıklanırken farklı LCD türlerinden söz edilmesi önemlidir.

LCD ekran nedir? LCD ekran özellikleri, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Günümüzde gelişmiş türlerinin akıllı telefon, televizyon gibi cihazlarda sıklıkla kullanıldığı bilinen LCD ekranların daha basit teknolojiye sahip olanları ise genellikle hesap makinesi ve dijital saatlerde kullanılır. İngilizcede açılımı liquid crystal display olan LCD ekranlar IPS ve TFT gibi türlere sahiptir. LCD ekran özellikleri arasında düşük sıcaklık üretme gibi hususlar öne çıkarken bu teknolojinin dezavantajlarından biri ise mat ve sönük bir görüntü sunma olarak belirtilebilir.

LCD ekran nedir?

İngilizce bir kısaltma olan LCD’nin açılımı liquid crystal display olarak belirtilmelidir. Yani “LCD ekran ne demek?” diyenler için bu teknolojinin Türkçede sıvı (akışkan) kristal ekran olarak adlandırıldığı söylenebilir. Bu ekran türünün elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı olarak geçirmesiyle çalıştığı bilinir. Ön panelinde yer alan kutuplanma filtresi ile gözle görülebilir bir görüntü oluşturan LCD ekranın ışığın polarize edilmesiyle üretildiği hatırlatılmalıdır. Yaygın olarak kullanılan bir teknoloji olan LCD ekranlara bilgisayar, dijital saat, tablet ve akıllı telefon gibi pek çok cihazda rastlanır.

LCD ekran özellikleri nelerdir?

Birden çok türü bulunan ve günümüze kadar gelişen teknolojiyle birlikte değişen LCD ekranlar temelde pasif matris sistemiyle çalışır. Bu tür LCD ekranlar genelde hesap makinesi, dijital saat ve çalar saat gibi daha basit donanıma sahip olan cihazlarda kullanılır. Pasif matris özelliğindeki LCD ekranların yavaş tepki hızı ve karartma sistemine sahip olduğu bilinir. Buna ek olarak söz edilen LCD ekran türünde dar görüş açısı mevcuttur.

Aktif matris özelliği gösteren LCD’ler ise genellikle ince film transistör adı verilen gelişmiş bir teknolojiye sahiptir. Bu tür LCD ekranlarin geliştirilmesi sayesinde günümüzde de yaygın olarak kullanılan daha verimli bir LCD ekran türü olan IPS’ler ortaya çıkmıştır. IPS yani düzlem içi geçiş türündeki LCD ekranlar daha net bir görüntü kalitesi, geniş görüş açısı ve yüksek kontrast sunmasıyla öne çıkar. Yine bu tür LCD ekranların daha hızlı bir tepki özelliğine ve daha düşük yanma riskine sahip olduğu bilinir. Söz edilen bu gelişmiş LCD ekranlara tablet, akıllı saat, dokunmatik cep telefonu ve televizyon gibi pek çok cihazın tasarımında rastlanabilir.

LCD ekran avantajları nelerdir?

Zaman içerisinde geliştirilerek akıllı telefon gibi cihazların tasarımında yaygın olarak kullanılan LCD ekranların ne gibi avantajları beraberinde getirdiği merak edilir. Bu ekran türünün OLED, QLED, AMOLED ekran gibi teknolojilerle de karşılaştırıldığı bilinir. Bu bağlamda LCD ekran avantajları kullanıldığı cihazlar da göz önünde bulundurularak şu şekilde sıralanmalıdır:

  • LCD ekranlar kullanıldığı cihazlarda daha hafif ve ince bir tasarım elde edilmesini sağlar.
  • Bu ekran türünün daha düşük güç tüketimini mümkün kıldığı görülür.
  • Yüksek sıcaklık üretmeyen bu ekran türünün yanma olasılığının diğer ekran teknolojilerine göre daha düşük olduğu belirtilir.
  • LCD ekran teknolojisinde renklerin diğer ekran türlerinin bir kısmına göre daha gerçekçi olduğu söylenir.

LCD ekran dezavantajları nelerdir?

Günümüzde akıllı cihazların üretiminde kullanılan pek çok ekran türü mevcut iken LCD ekranların hangi özellikleriyle dezavantaj sunduğu sorgulanır. Bu ekran türü enerji tasarrufu sağlaması ve yüksek sıcaklık üretmemesi gibi avantajlarıyla öne çıkarken bazı özellikleriyle ise gelişmiş teknolojiye sahip olan ekranlara göre dezavantajlı bulunur. LCD ekran dezavantajları olarak sıralanabilen temel detaylara aşağıdaki listede yer verilmiştir:

  • Bu ekran türü AMOLED teknolojisine göre daha mat ve sönük bir görüntü sunar.
  • LCD ekranların kontrast seviyeleri OLED gibi gelişmiş teknolojilere göre daha düşüktür.
  • Özellikle TFT türündeki LCD ekran teknolojilerinde renk kayması ve parlaklığın düşmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.

En Çok Aranan Haberler