Son dönemde hamleleri sık sık haber olan THY, yurt dışında da dikkat çekiyor. Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Avrupa’daki hava trafiği geçen yıl yüzde 6 gerilerken THY’nin yolcu sayısını yüzde 11’lik bir artışla 25.1 milyona çıkarttığına işaret ederek “Avrupa’nın 4. büyük havayolu şirketi kriz tanımıyor” ifadesini kullandı.
Le Monde gazetesi, Türkiye muhabiri Guillaume Perrier imzası ile yayımladığı , “Avrupa’nın 4. büyük havayolu şirketi kriz tanımıyor” başlıklı haberinde Avrupa’da hava trafiğinin geçen yıl yüzde 6 gerilediğini anımsatarak “2009 yılında krizin vurduğu havayolu sektöründe Türk ulusal şirketi Türk Havayolları, çok parlak bir ilerleme gösterdi. Taşıdığı yolcu sayısını yüzde 11 artarak 25.1 milyona çıkartan THY, ayrıca Avrupa’nın 4. büyük havayolu şirketi haline geldi” diye yazdı.
THY Genel Müdürü Temel Kotil’in şirketin son 5 yılda faaliyetlerini yüzde 44 artırdığı yönündeki açıklamasına yer verilen haberde ayrıca THY’nın uçtuğu yabancı kentlere, Sao Paulo gibi 9 yeni kent eklediğine, 20 yeni Airbus uçağını ısmarladığına, 2023 yılına kadar ek 85 uçağın alımını da öngördüğüne dikkat çekildi. Haberde şöyle denildi:
“Bu hızlı büyüme, Türkiye’deki havayolu sektörünün gelişimine eşlik ediyor. Turizm büyüyor. 2008 yılında 26 milyon yabancı turisti ağırlandı. Türk hükümeti, 2010’da 30, 2020’de ise 50 milyon turisti hedefliyor.”
-“BARCELONA VE MANCHESTER’İN SPONSORLARINDAN BİRİ OLDU”
Ankara ve Antalya gibi uluslar arası havaalanlarının modernize edildiği, İstanbul Havaalanında açılacak yeni terminalin kapasiteye 60 milyon yolcuya çıkartacağı, yüzde 49’u devlete ait THY’nin çok yoğun bir reklam kampanyasını yürüttüğü kaydedilde haberde şöyle devam edildi:
“Büyükelçi olarak aktör Kevin Kostner’in yer aldığı dünya çapındaki bir kampanyadan sonra Türk Havayolları gezegenin en medyatik iki futbol klubü olan Bercelona ve Manchester’in sponsorlarından biri olmak amacıyla birkaç milyon euroluk yatırımı yaptı.”
-“ÇOK KARLI BİR ŞİRKET”
Le Monde, THY’nın faaliyetlerin hacmini artırabilmek amacıyla “Türk ekonomisinin güçlü noktalardan yararlandığı”nı belirtirken de “Ankara nerede yatırım yapıyorsa, ortaklıklar kuruyorsa ve büyükelçilikler açıyorsa, Türk Havayolları İstanbul ile aralarında sefer başlatıyor. Birkaç aydan beri yeni müşterileri çekmek amacıyla Türkiye’de sağlık turizmi promosyonunu da yapıyor. 2008 yılında Star Alliance’ya katılarak Lufhansa ile ortaklıklarını kurdu ve yapısal maliyetlerini düşürdü” diye yazdı.
Transit yolcu sayısının geçen yılda yüzde 40 arttığına da dikkat çekildiği haberde yatırım bankası Morgan Stanley’in yeni bir analizine gönderme yapılarak THY’nın, servis kalitesinde kısıntıya gitmeden bugün bölgesel alanda en karlı şirketlerden biri olduğu da vurgulandı.
Sadece bütçe şirketlerinden Ryan Air’in koltuk başına daha düşük bir maliyetini sağlamayı başardığına işaret eden Le Monde, bunun kısmi bir izahı olarak da “Türkiye’deki zayıf sendika hakları” ile şirketin 12 bin 500 çalışanın maaşları düzeyini gösterdi. “Sağlanan karlara rağmen, büyüme yıllarında maaşların pek artırılmadığını, 11 eylül 2001’in ardından da krizin etkilerini azatlamak amacıyla maaşlarda yüzde 10’luk bir indirime gidilmesine kabul edildiğini” kaydeden gazete, THY çalışanlarını örgütleyen Hava İş Sendikası’nın durumdan memnun olmadığını, yeni bir toplu sözleşmesini talep ettiğini yazdı. (ANKA)