YEMEK

Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Çorum ili ile özdeşleşmiş olan leblebi, kuruyemişçilerde bulunan ve çokça tercih edilen bir üründür.

Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Tadı ve kıvamı ile tüketenlerin favorisi haline gelmiştir. İlk olarak leblebinin nasıl üretildiğinden bahsedelim. Leblebi, nohudun kavrulmuş haline verilen isimdir.

Çeşitli fırınlarda kavrulan nohutlar, hafif sert bir doku ile birlikte günümüzde atıştırmalık haline gelmiş ve bu şekilde tüketilmektedir. Sarı leblebi, beyaz leblebi, sakız leblebisi ve Girit leblebisi gibi çeşitlere sahiptir

. Ayrıca günümüzde leblebinin türevlerini arttırmak için acı sos, tatlı sos, şekerli sos ve çeşnili sos gibi çeşitler de raflardaki yerini almıştır. Leblebi aynı zamanda çeşitli faydalar içeren bir çerezdir.

İçerisinde protein ve lif yer almaktadır. Ayrıca magnezyum, sodyum, potasyum ve kalsiyum minerallerinin yanında karbonhidrat içeriğine de sahiptir. Bir porsiyon leblebi yalnızca 130 kaloridir. Leblebinin faydalarını daha ayrıntılı bir şekilde açıklayacak olursak;

Leblebinin Faydaları

İçerisinde bol miktarda bulunan lifler sayesinde leblebi, sindirim sisteminin daha aktif ve hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Nohudun kavrulması ile elde edilen leblebi, nohutta bulunan faydaları da kapsar. Bu faydalar arasında kalp sağlığını koruma da yer almaktadır. Ayrıca leblebi, açlığın önüne geçerek, uzun bir süre tok hissetmenizi sağlar. Leblebinin asıl faydaları arasında;

1. Kötü Kolesterol

Kolesterol-Tinggi

Vücutta sentezlenen 2 çeşit kolesterol vardır. Bunlardan ilki iyi kolesterol olan HDL ve diğeri ise kötü kolesterol olan LDL'dir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere kötü kolesterol, vücutta istenmemektedir.

Bu yüzden LDL'nin yüksek olması durumunda, düşürülmesi gerekir. Çünkü kolesterol kalp hastalıkları riskini arttırıcı bir etki yapar. Kötü kolesterolü düşürmede leblebi önemli bir görev almaktadır.

Günde 2-3 fincan leblebi tüketmek, LDL seviyesinin daha aşağılara çekilmesine sebep olacak ve kalp hastalıkları riskini de düşürmüş olacaktır.

2. Kalp Sağlığı

b2

Leblebi ayrıca kalp sağlığını koruyucu bir etki de yapmaktadır. Bu özelliğini ise kökeni olan nohuttan almaktadır. Gerçekleştirilen çeşitli bilimsel araştırmalara göre leblebinin içerisinde bulunan lifler kalp sağlığını korumaktadır.

Bunun yanı sıra daha önce de bahsettiğimiz gibi LDL yani kötü kolesterol seviyesini düşüren leblebi, olası kalp sorunları risklerini de minimum seviyelere çekmektedir.

3. Açlık Giderici

c3

Özellikle rejim yapan kişilerin ilgileneceği konu açlıktır. Zayıflayarak kilo vermek isteyen kişiler düşük kalorili ve uzun süre tokluk sağlayan besinler tüketmelidir. Bu ihtiyaca yönelik olarak leblebi hem düşük kalori içermekte hem de düzenli olarak tüketildiğinde, kişilerin tokluk sürelerini arttırıcı bir etki oluşturmaktadır.

Bu sayede daha az yemek yeme isteği duyar ve bununla paralel olarak kilo vermeye başlarsınız. Ayrıca tamamen sağlıklı olduğu için aşırı miktarlarda tüketmediğiniz sürece herhangi bir yan etki oluşturmayacaktır.

4. Saç ve Cilt Sağlığı

m5

Leblebinin bir diğer faydası da saç ve cilt sağlığını arttırmaya yönelik olacaktır. Leblebi yenilerek tüketilen bir çerez olduğu için direk cildinize uygulama imkanı bulamazsınız. Ancak su ile lapa haline getirerek cildinize sürebilirsiniz.

Ancak leblebi kavrularak elde edildiği için çok faydalı olmayacaktır. Bunun yerine nohut kullanabilirsiniz. Böylece cilt hücrelerinizi besleyerek, kırışıklık oluşumunu önleyebilir ve yara izlerinin daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Leblebi ayrıca saç dökülmesini durdurucu bir etki yapar.

5. Sinir Sistemi

c5

Leblebinin içerisinde bulunan triptofan, amino asitler ve seratonin gibi bir takım etmenleri içermektedir. Bu maddeler sinir sistemi sağlığı için faydalı etkiler oluşturmaktadır.

Başta stres yaşayan kişiler olmak üzere, depresyon için de oldukça etkilidir. Bu tip sorunların en kısa sürede giderilmesini sağlamaktadır. Hafızayı güçlendirir ve daha uzun süreli bir belleğinizin olmasını sağlar.

Stres ile birlikte oluşan negatif etkileri de ortadan kaldırır. Böylece daha olumlu bir beyin yapısına sahip olmanızda yardımcı bir rol oynar.

6. Enerji Verici

a2

Leblebi ayrıca harika bir enerji verici özelliğe sahiptir. Leblebinin içerisinde bulunan demir, özellikle hamilelik sırasındaki bayanlara enerji verici olarak kullanılır. Bunun yanında içerdiği manganez ve kalsiyum elementleri de enerji verici özelliklere sahiptir.

Kemik yapısını kuvvetlendirmek için de kalsiyuma ihtiyaç duyacaksınız. Böylece hem enerji seviyenizi yüksek tutmuş olacak hem de kemiklerinizi güçlendirerek, çeşitli kemik hastalıklarından da korunmuş olacaksınız.

7. Diyabet

c6

Leblebinin bir diğer görevi de kan şekeri seviyesini korumaktır. Şeker içeriği yüksek olan besinleri sürekli olarak tüketen kişilerin kan şekeri seviyesi yüksek miktarlara çıkmakta ve ilerleyen seviyelerde diyabet yani şeker hastalığı oluşmaktadır.

Bu durumun önüne geçmek için ise şeker seviyesini düşürmek yada alınan şeker miktarını azaltmak gereklidir. Bunu sağlamak adına leblebi tüketimi kan şekeri seviyenizi düşürücü bir etki yapacağından diyabet hastalığının da oluşma riski azalacaktır. İçerdiği bol miktarda lif ile, besinler daha kolay bir şekilde parçalanarak sindirilme imkanı bulur.

Ayrıca kan hücrelerini koruyarak, kan hücrelerinin sayılarını arttırmada etkili olabilmektedir. Tüm bu faydalar düşünülecek olduğunda leblebinin ne kadar faydalı bir atıştırmalık olduğunu görmek oldukça kolaydır. Ancak olası yan etkilere karşı aşırı miktardaki tüketimlerden kaçınmak en doğru tercih olacaktır.

BONUS: YAŞLANMA KARŞITI İKSİR

En Çok Aranan Haberler