HABER

Lenfoma kanseri hakkında ne biliyoruz?

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Ali, lenfomanın erişkinlerde yüzde 80, çocuklarda ise yüzde 90 oranında tedavi edilebildiğini söyledi.

Lenfoma kanseri hakkında ne biliyoruz?

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Ali, Bursa Sağlık Müdürlüğü tarafından "Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü" çerçevesinde düzenlenen "Lenfoma Nedir" konulu toplantıda, lenf sisteminin vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Lenf sisteminin, mikrobik ve diğer birçok hastalıklarla mücadele eden akyuvarları ürettiğini anlatan Ali, "Lenfoid sistem, tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Lenfatik ağ, lenf düğümleri, dalak, karaciğer ve kemik iliğinden oluşur. Lenf düğümlerini vücudun ilk karakol noktaları olarak nitelendirebiliriz. Pirinç tanesi büyüklüğündeki bu küçük organlar, vücudun savunmasında karakol görevi yaparlar" dedi.

"LENFOMANIN TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR"

Ali, lenf bezlerinin boyun, koltuk altları, kasıklar, göğüs kafesinin içi ve karın içi gibi vücudun belli bölgelerinde kümeler halinde bulunduğunu ifade etti. Lenf sistemi içinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kanserlerin genel adının "lenfoma" olduğunu dile getiren Ali, şunları kaydetti:

"Lenfomanın tedavisi mümkündür. Bulaşıcı değildir. Bu kanser türü erişkinlerde yüzde 80, çocuklarda ise yüzde 90 oranında tedavi edilebiliyor. Lenfomayı iki gruba ayırabiliriz. (Hodgkin) olarak bilinen türü yıllık 100 binde 2-4 oranında görülüyor. Ayrıca, erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanıyor. (Hodgkin) dışı lenfomalar olarak adlandırılan grup ise biyolojik ve klinik özellikleri açısından daha karmaşıktır. Yaşla görülme sıklığı artar."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler