MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Fethiye İlçesi Kumluova Beldesi yakınlarındaki Letoon Antik Kenti içinde yer alan Leto Tapınağı'nın restore edilmesine başlandı.
Letoon Ören yerinin ve ören yerindeki tarihi eserlerin 1988 yılında UNESCO tarafından "Korunması Gerekli Dünya Kültür Mirası" olarak ilan edilmesinin ardından, Fransız Arkeolog Prof. Dr. Didier Laroche başkanlığında çalışmalar başlatıldı. Restorasyon çalışmalarının 2002 yılı sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini belirten Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, restorasyon için 250 bin Euro harcama yapılacağını söyledi.
M.Ö. 4. yüzyılda kurulan Letoon Antik Kenti ve Leto tapınağının çevre düzeni çalışmalarının da kademeli olarak yapılacağı belirtilirken, restorasyon çalışmalarında çalışan Fransız ve Yunanlı taş ustalarıyla birlikte, eğitim amaçlı Türk taş ustaları da görev yapıyor. Uygulamalı olarak eğitim gören yöredeki taş ustalarının gelecekte yöredeki diğer antik kentlerdeki restorasyon çalışmalarında da görev almalarının amaçlandığı bildirildi.
Yetkililer, Leto Tapınağı ile ilgili tarihi mimari parçaların yüzde 80'inin Letoon Ören yerinde bulunduğunu, olmayan mimari parçaların da taş ustaları tarafından aslına uygun olarak işlendikten sonra tapınak restorasyonunda kullanılacağını söylediler. Leto Tapınağı restorasyonunda kullanılan taşların ise tapınağın orjinal taşlarına uygun bulunduğu için Antalya'nın Finike İlçesi'nden getiriliyor. Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Leto Tapınağı restorasyonu tamamlandığında Muğla ve yöresindeki tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek için gelen yabancı turist sayısında önemli artış kaydedileceğini dikkat çekerek, Letoon Antik Kenti'nin ve Leto Tapınağı'nın gelecekte kültür turizmi için önemli bir cazibe merkezi haline geleceğini kaydetti.