Zeki Levent Kırca, 28 Eylül 1948 yılında Samsun'un Ladik İlçesi'nde dünyaya geldi.
OYUNCULUK KARİYERİ
Levent Kırca ilk kez sahneye 1968 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştı. Nasreddin Hoca Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlenen usta tiyarocu Levent Kırca sinemaya 1978 yılında adımını attı. Altınşehir adlı filmle sinemaya geçen Levent Kırca Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde rol aldı. Hodri Meydan Topluluğu adında tiyatro grubunu kuran Levent Kırca, Oya Başar ile birlikte Güzel ve Çirkin ile Sefiller adlı oyunları sergiledi. Yine Üç Baba Hasan ve Kadıncıklar adlı oyunları da sergileyen Levent Kırca, daha sonra 22 yıl boyunca ekranların vazgeçilmezlerinden olacak olan bir programa imza attı: Olacak O Kadar. 1988 yılında Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırlayan Levent Kırca, ilk sinema yönetmenliği deneyimini ise 2010 yılında Son İstasyon filmiyle yaşadı. Ardından Şeytan Bunun Neresinde adlı filmle bir kez daha yönetmen koltuğuna oturdu.
1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü. Ayrıca Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan ender Türk sanatçılar arasına girmeyi başardı. 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas adlı televiyon dizisine başlasa da beklenen reytingleri alamayınca dizi dört bölüm sonra yayından kaldırıldı. 2015 yılında ise kendisine verilen Devlet Sanatçısı ünvanı geri alındı.
Levent Kırca; Ateşin Düştüğü Yer, Toros Canavarı, Kadıncıklar, Üç Baba Hasan, Sefiller, Güzel ve Çirkin, Oyun Nasıl Oynanmalı adlı tiyatro oyunlarında rol aldı. 1978 yılında Taşı Toprağı Altın Şehir, 1979 yılında N'Olacak Şimdi, 1985 yılında Mavi Muammer, 2000 yılında Ölürsün Gülmekten, 2001 yılında Son, 2002 yılında Şeytan Bunun Neresinde, 2004 yılında Kendini Bırak Gitsin ve Ağa Kızı, 2010 yılında Son İstasyon ve 2011 yılında ise Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas'ta rol aldı.
Levent Kırca bir dönem Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptı.
SİYASİ KARİYERİ
2009 yılında Demokratik Sol Parti'den (DSP) Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday olan Levent Kırca, seçimler sonucunda 4. sırayı alarak kazanamadı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimi'nde İstanbul Büyükşehir Başkanlığı'na İşçi Partisi'nden aday olan Levent Kırca, 15 bin 232 (%0.2) oy alarak 8. sırada yer aldı.
Levent Kırca ayrıca 2011 yılından itibaren Aydınlık Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaya başladı. 2013 yılında Ulusal Kanal Genel Müdürlüğü görevine getirilen Levent Kırca daha sonra ise Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.
ÖLÜMÜ
Türk sanatının unutulmazları arasında yer alan Levent Kırca, 2015 yılında Marmara Üniversitesi Pendik Araştırma Hastanesi'nde karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmeye başladı. 12 Ekim 2015'te hayatını yitiren Levent Kırca, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.