İSTANBUL (İHA) - Almanya Parlamento Başkanı Wolfgang Thierse, "Leyla Zana kararını skandal olarak görmekteyim" dedi. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Wolfgang Thierse, Friedrich Ebert Vakfı'nın Hyatt Regency Otel'de düzenlediği toplantıda, "Kültürlerin Hoşgörüsü-Dinlerin Hoşgörüsü" konulu bir konferans verdi.
Toplantıda bir konuşma yapan Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse, Leyla Zana ve diğer eski DEP milletvekillerinin yeniden yargılandıkları davada 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin olarak, "Ben bunu çok hazin; hatta bir skandal olarak görmekteyim. Leyla Zana ve öteki parlamento üyeleri 15 yıllık hapis cezasına çarptırıldılar. Ben bunu çok hazin; hatta bir skandal olarak görmekteyim. Bu tür olaylar, Türkiye'deki hukuk devleti hakkında şüpheler doğurmakta ve önyargıları güçlendirmektedir. Bu ister istemez diğer olumlu adımların arka plana atılmasını beraberinde getirir" dedi.
Türkiye'nin AB'ye girmesi konusuna da değinen Thierse, "Türkiye'nin, laik, demokratik ve Müslüman bir ülke olarak bu birliğin içinde yer alması gerekir. Avrupa, bu birliği tek bir din ve kültür kavramından uzak tutmalıdır. Bunun için de birçok etnik grubu içinde barındıran, hoşgörü kavramına kendini yavaş yavaş hazırlayan Türkiye'yi içine almalıdır" diye konuştu.
Tüm dinlerin barış ve hoşgörü dini olduğunu ifade eden Thierse, İslam dininin de bu kavrama hizmet ettiğini, Türkiye'nin bu bölgede örnek bir Müslüman ülke olarak hakkı olan AB üyeliğine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ekonomideki istikrarsızlığa dayanarak Türkiye'yi 'uslanmaz çocuk' olarak nitelendiren Thierse, "Türkiye ekonomisi geçmişe oranla çok güzel. Tam anlamıyla istikrara kavuşursa, inanıyoruz ki işsizlik de azalacaktır. İnsan hakları, ihlaller, demokrasi ve hoşgörü çerçevesi daha geniş tutulursa, Türkiye önemli bir mesafe almış olur. Türkiye'nin, töre cinayetleri, kadın hakları gibi temel hak ve özgürlüklerin ihlaline bir an önce son vermesi gerekir. Bunun için de kollektif bilince ihtiyaç var. Umarım bu sorulur ve kısa sürede çözüme kavuşur" dedi.
Thierse, bu sorunların aşılması halinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınmama ihtimalini düşünmek istemediğini dile getirerek, "Müslüman bir ülke olarak, Türkiye'nin üyeliği kabul edilmezse, bu ölümcül bir hata olur. Bu üzerinde çok dikkatli bir şekilde durulması gereken hassas bir konu. Bence insan dininin siyasete ve diplomasiye alet edilmemesi gerekir. Türk halkının liberal tutumu, değişime ayak uyduran bir millet olması en önemli aşamalardan biridir. Avrupa Birliği ülkelerinin, bütün bunları göz önünde bulundurması gerekir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin AB'ye alınmamasının, bölgedeki barışa ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurgulayan Alman Parlamento Başkanı, Türkiye'nin AB sürecinde önünün açık olduğunu da sözlerine ekledi.