YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Leylekler Akıma Kapılarak Telef Olmasın" Diye

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Türkiye'de leylek yavrularının en az yüzde

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Türkiye'de leylek yavrularının en az yüzde 10'unun, elektrik çarpması ve trafo patlamaları nedeniyle telef olduğunu belirterek, bunun önlenmesi amacıyla çalışma başlatıldığını bildirdi.

Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "baharın müjdecisi" diye bilinen leyleklerin, Türk kültüründe önemli bir yeri bulunduğunu söyledi. Doğal dengede önemli rol alan leyleklerin, özellikle çiftçilerin dostu olduğunu dile getiren Sıkı, bu kanatlıların, fare ve çekirge gibi zararlılarla beslendiğini anlattı.

Çıyan ve yılan da yiyen leyleklerin, sürüler halinde bile zararsız olduğuna dikkati çeken Sıkı, "Serçeler küçüktür ancak sürüler halinde dolaştıklarında özellikle tarım ürünlerine zarar verir. Sürü halindeki serçeler, bir pirinç ya da buğday tarlasına girdiğinde büyük zarara yol açabilir. Leyleklerin sayısı kaç olursa olsun bu şekilde zararları dokunmaz. Osmanlı döneminde dernekleri bile kurulan, özellikle korunan leylekler, sadece insanoğlu yüzünden zarar görüyor" diye konuştu.

Sıkı, leyleklerin ilkbahar mevsiminde Türkiye'ye göç ettiğini ve yuvalarına yerleştiğini, büyük çoğunluğunun elektrik direklerine yuva yaptığını vurguladı. Elektrik direklerindeki yuvaların hem leylekler hem de yumurtadan çıkacak yavruları için risk oluşturduğuna işaret eden Sıkı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de leylek yavrularının en az yüzde 10'u, elektrik çarpmaları ve trafo patlamaları yüzünden telef oluyor. Yavruların ilk kanat çırpmalarında tellere çarpması sonucu da bu olaylar yaşanabiliyor. Yetişkinlerin de aynı şekilde telef olduğunu göz önüne alırsak kayıplar çok ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Leylek yuvası bulunan yerlerde mutlaka yangın çıkar. Biz bunları önlemeye çalışıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi arasında imzalanan protokolle hem leyleklerin telef olmasının önüne geçilmesi hem de onların izlenmesi hedefleniyor."

-Leylekler için paslanmaz demir profilden yuva-

1 Nisan'da başlayan ve 3 yıl sürecek proje kapsamında ilk etapta İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak ve Denizli'de kuluçkaya yatan leyleklerin araştırılacağını belirten Sıkı, leyleklerin, elektrik çarpmalarından telef olmasını önlemek amacıyla direklerin üzerine 1-1,5 metre yukarıda olacak şekilde paslanmaz demir profilden yuvalar monte edileceğini söyledi.

Sıkı, leylek yavrularının bacaklarına halka takma çalışmalarının da daha geniş bölgede uygulamaya konulacağını anlattı.

Leyleklerin her yıl aynı yere gelip gelmediği ve yavrularının nerelerde ürediğinin bilinemediğini dile getiren Sıkı, "Göç yolları, beslenme ve üreme alanlarını belirleyebileceğiz. Yavrular, yumurtadan çıktıkları yere dönüyor mu- Bunu da göreceğiz" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler