Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan yoğurtlu ve soslu mantı sadece görüntüsü ile insanın iştahını kabartır. Türkiye’de mantıya özel lokantalar vardır ama ev mantısının tadı bir başkadır. Kolay mantı tarifi ile lezzetli, herkesin kaşık kaşık yiyeceği bir mantı yapabilirsiniz. Peki mantı nasıl yapılır?
Pek çok farklı türü, yapılış şekli olan mantının en klasik çeşidini detaylıca anlattık. Haberimizdeki bağlantılardan diğer mantı çeşitlerinin yapılışlarını da öğrenebilirsiniz. Ayırca yazımında hazırladığınız mantıları daha sonra pişirmek üzere buzlukta nasıl saklayabileceğinizi de paylaştık. Böylece bir seferde çokça mantı hazırlayıp sonra yemek üzere buzluğa kaldırabilirsiniz. Şimdi gelelim klasik ev mantısına...
Bu mantı tarifi ile 6 ila 8 kişiye nefis bir mantı hazırlayabilirsiniz. Klasik mantı tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:
Piyasada mantıyı farklı şekillerde kapatan aletler de bulunmaktadır.
DİKKAT: Mantının belki de en önemli kısmı kapama aşamasıdır. Mantıları kapatırken açıklık kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Yoksa kaynatmak için suya attığınızda iç malzeme suya karışır.
Ayrıca bu sosu salçalı olarak da yapabilirsiniz. Salçalı tereyağlı sos için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
Mantı kapama biraz el oyalayıcı ve meşakkatli bir iştir. Eli çok alışık olmayan biri için 1 kilo mantı kapatmak epey uzun sürebilir. Bu yüzden kimleri bir seferde bolca mantı kapatıp daha sonra kullanmak üzere buzlukta saklamaktadır. Peki mantı buzlukta nasıl saklanır?
Mantının buzlukta saklanabilmesi için yapılması gereken yaş hamurun kurutulmasıdır. Bunun için farklı yöntemler tavsiye edilmektedir.
En yaygın mantı saklama yöntemi mantıların unla kurutulmasıdır. Bir tepsiye un serpin ve mantıları da üstüne koyun. Tepsiyi yarım saat 1 saat buzdolabında beklettikten sonra buzdolabı poşetine koyup kaldırabilirsiniz. Daha sonra buzluktan çıkartıp suya atıp mantı yapabilirsiniz.
Mantıları kurutmak için tavsiye edilen diğer yöntem ise fırınlamaktır. Kimileri mantıları buzluğa kaldırmadan önce kısa bir süre fırınlayarak kuruturlar. Ancak bu yöntemde mantıların fırında kalma süresine dikkat edilmeli, yoksa mantılar fazlaca sert olabilir.
Mantıları ısıyla kurutacaksanız fırın yerine bir teflon tava da kullanabilirsiniz. Mantıları teflon bir tavada kısa bir süre kavurarak kurutabilir, ondan sonra buzluğa kaldırabilirsiniz.
Mantı Orta ve Güney Asya’dan Anadolu’ya pek çok coğrafyada farklı şekillerde yapılmaktadır. Zaten Türkiye’de farklı yörelerde farklı mantı tarifleri uygulanmaktadır. Örneğin klasik mantıdan sonra akla gelen meşhur mantı, Kayseri mantısıdır. Aşağıdaki bağlantılardan gerek Türkiye gerekse de başka yerlerdeki mantıların nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.