HABER

Libya'yla savaşa kimler gidiyor?

Fransa, Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyonun "birkaç saat içinde" başlayabileceğini açıkladı.

Almanya, operasyona katılmayacağını bildirdi. Fransa ve Norveç ise operasyona katılacağını duyurdu.

Almanya:
Karar tasarısının gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı askeri birliklere karşı güç kullanılmasını öngören kısmına katılmadıklarını belirten Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yayımladığı yazılı açıklamada, "Askeri müdahale açısından risk ve tehlikeler görüyoruz" ifadesini kullandı.

Westerwelle, "Alman ordusunun Libya'ya karşı düzenlenecek herhangi bir muhtemel askeri müdahaleye katılmayacağının" altını çizdi.

Norveç:
BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Norveç, Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi.

Norveç Savunma Bakanı Grete Faremo, "Operasyona katkı sağlayacağız. Ancak bu katkının ne şekilde olacağı konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken. Hava yeteneklerimizi göndermemiz doğal olacaktır" ifadelerini kullandı.

Faremo, Libya'ya avcı savaş uçağı göndermenin ihtimallerden biri olduğunu, bunun dışında havadan nakliye gerektiren insani operasyonlara da katılabileceklerini ifade etti.

Fransa:
BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Fransa, Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi.

Hükümet sözcüsü Francois Baroin, Kaddafi güçlerine yönelik uluslararası askeri operasyonda yer alacağını ifade ederek, "hava operasyonu çok kısa zamanda, birkaç saat içinde başlayabilir"dedi.

Baroin, "hava operasyonunun, Libya hava sahasını işgal anlamına gelmeyeceğini, sadece Libya halkını korumak ve acılarına son vermeyi amaçladığını" ifade etti.

İngiltere:
İngiltere Başbakanlığının, bu ülkeye uçaklarını birkaç saat içinde gönderebileceği konusuna ihtiyatlı yaklaştığı bildiriliyor.

Kanada:
Kanada hükümeti, bu ülkeye 6 avcı uçağı yollamaya hazır olduğunu belirtti.

Katar:
Katar, Libya'da "sivilleri korumak için uluslararası çaba"nın içinde yer alabileceğini bildirdi.

Çin:
Çin yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararı hakkında "ciddi çekinceleri olduğunu" yineledi.

Arap Birliği:
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının sivilleri korumayı amaçladığını, ancak Libya'nın işgaline destek vermediğini söyledi.

Türkiye'nin tavrı

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Ankara'nın Libya'da yabancı müdahaleye karşı olduğu yönündeki duruşu vurgulandı. Ancak, "Sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulması için adım atılmasını ve halkın değişim taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz" denildi.

Açıklamada, kararın tüm ülkeler bakımından uygulanması zorunlu hükümler içerdiği belirtildi, "Kararda, Libya'daki taraflara derhal ateşkes çağrısı yapılarak şiddetin ve sivillere yönelik saldırıların tamamen sonlandırılması talep edilmektedir" denildi.

Bu amaçla hava sahasının tüm uçuşlara kapatılması hükümlerine yer verildiği, yabancı işgal güçlerinin herhangi bir şekilde Libya topraklarının herhangi bir bölümünde bulunamayacaklarının vurgulandığı hatırlatıldı.

Açıklamada "Akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin biran önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz" ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, ''Şimdi uluslararası meşruiyet sözkonusu, bu çerçevede hareket edilmesinin doğru olduğu kanaatindeyiz" dedi. Gül, Libya'da kan dökülmemesini temenni ettiklerini de dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Libya'nın derdi bizim derdimizdir. Libya'da devam eden çatışmaların derhal durmasını, masum insanlara karşı orantısız güç kullanımına derhal son verilmesini istiyoruz. Libya'da tarafların, ellerini vicdanına koyup tekrar ve tekrar düşünmesini istiyoruz. Allah aşkına daha ne kadar kan akacak, daha ne kadar insan ölecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, BM'nin son kararının gerek Libya gerek bölge için hayırlı olmasını dileyerek, "Sivil katliamların, kayıpların bir an önce sona ermesi yönünde atılacak her adımı olumlu telakki ederiz" diye konuştu.

DÜNYADAN LİBYA DEĞERLENDİRMELERİ

Obama, Sarkozy ve Cameron ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam Fransız mevkidaşı Nicolas Sarkozy ve İngiliz Başbakanı David Cameron ile Libya'ya ilişkin bir strateji konusunda karar kılmak için ayrı ayrı telefonda görüştüğü bildirildi.

Obama, Sarkozy ve Cameron'un Libya rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin kararının içeriğine hemen uyması, sivil halka karşı şiddetin son bulması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Obama ayrıca, üç liderin, Arap liderler ve diğer uluslararası ortaklarıyla Libya konusunda birlikte çalışmaya devam edeceği konusunda da hemfikir olduklarını vurguladı.

ABD'li 3 senatörün açıklaması

ABD'de önemli nüfusa sahip olan 3 senatör, yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, BM kararının "bir an önce uygulamaya" konulmasını istedi.

Cumhuriyetçi John McCain, Bağımsız Joe Lieberman ve Demokrat John Kerry, Obama yönetimini ve BM'yi Libya ile ilgili bu kararlı inisiyatifinden dolayı kutladı ve Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ve Libyalı sivilleri Kaddafi birliklerinin saldırılarına karşı korumaya yönelik önemlerin bir an önce alınmasını istedi.

AB BM kararını 'hemen uygulamaya' hazır

Yayımladıkları yazılı açıklamada, BM kararını memnuniyet ile karşıladıklarını bildiren Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin, kendi imkanları dahilinde, kararın içeriğini "hemen uygulamaya" koymaya hazır olduğunu kaydetti.

NATO BM'nin kararını görüşecek

NATO'ya üye 28 ülkenin temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısını bugün inceleyecek.

Adını açıklamak istemeyen bir diplomat, üye ülkelerin temsilcilerinin, karar çerçevesinde örgütün nasıl bir tavır takınacağını görüşeceklerini bildirdi.

Avustralya'nın tavrı

Avustralya Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin kararının "çok geç" alınmış bir karar olmadığını umduğunu ifade etti.

KADDAFİ'NİN OĞLU: ''KORKMUYORUZ"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ülkesinin BM kararından korkmadığını söyledi.

Al Arabiya televizyonunun bugünkü haberinde, Seyfülislam'ın açıklamasından alıntı yapıldı, ancak konuşmanın nerede ve ne zaman yapıldığına ilişkin bilgi verilmedi.

Libya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamalarda, Libya'ya yönelik bir askeri müdahaleye karşı, derhal Libya sınırları dışını da içine alacak şekilde misillemede bulunulacağı bildiriliyor.

Avrupa hava trafiği kontrolü örgütü Eurocontrol de, Libya'nın hava sahasını her türlü uçuş trafiğine kapattığını bildirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler