Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediye Başkanlığı ve ÇEKÜL'ün işbirliğinde gerçekleştirilen 'Havza Boyutunda Korumada Kaş-Kalkan-Patara ve Geleceği' konulu yuvarlak masa toplatısı 28 Haziran 2005 tarihinde Kaş'da gerçekleştirildi. ÇEKÜL Başkanı Sn. Prof.Dr. Metin Sözen'in başkanlık ettiği oturuma, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi, Sn. Hasan Özgen, Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi Sn. Prof Dr. Fahri Işık, ÇEKÜL Batı Akdeniz Bölge Koordinatörü Sn. Recep Esengül ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Sn. Giray Ercenk katıldı.
HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL
"Havza Boyutunda Korumada Kaş-Kalkan-Patara ve Geleceği" konulu Yuvarlak Masa Toplantısı, Kaş Belediye Başkanı Sn. Halil Kocaer'in "Hiçbir Şey İçin Geç Değil" temalı konuşması ile açıldı. Kaş Kaymakamı Sn. Nurullah Çakır ise açılışta yaptığı konuşmada, Kültürel ve Doğal varlıklarımızın korunmasının havza boyutunda ele alınması ve bu anlamda ÇEKÜL'ün desteğinin yüksek önemi üzerinde durdu.
YAŞADIĞIMIZ KENTİ GELENEKSELDEN GELECEĞE NASIL TAŞIYACAĞIZ?
Açılış konuşmalarının ardından, Kaş'ı tüm boyutları ile ele alan bir Kaş sunumu gerçekleştirildi. Sunumda merkezi ve yerel yönetimin sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak, Üniversiteler, ÇEKÜL, Mimarlar Odası gibi kurumların da desteği ile, "Yaşadığımız kenti gelenekselden geleceğe nasıl taşıyabileceğimiz?" sorusuna cevap arandı. Problemlerin çözüm önerileri ve şu an Belediye ile geliştirilen ortak projeler ile birlikte ele alındığı sunumda, Belediye tarafından tahsis edilen evin restore edilerek "Kültür Evi"ne dönüştürülmesi projesi, ihtiyaçlar doğrultusunda "Kent Merkezinin Yeniden Tasarımı" projesi ve "Kent Estetiği" üzerine geliştirilen projeler detaylı olarak ele alındı.
SORUNLAR VE KAZANIMLAR SADECE BÖLGE İLE SINIRLI DEĞİL
Kalkan sunumunda; Eski Nahiye Binasının "Kültür Evi" ne dönüştürülmesi çalışmaları ve Mustafa Kocakaya İlkokulu'nun kültür alanında hizmete geçirilmesi projesi detaylı olarak ele alındı. Projelerin, sadece Kalkan'a hizmet etmek için değil, Likya bölgesinin tüm kültürel değerlerinin bir arada bulunacağı "Enstitü - Müze" kimliğinde işlerlik kazanması gerektiği yönündeki düşünce ve çalışmalar anlatıldı.
Patara sunumunda ise Patara'nın sadece Likya bölgesi ve Türkiye için değil tüm dünya için önemli bir merkez olduğuna değinilerek imar problemlerinin üzerinde duruldu.
KÜLTÜR TURİZMİ GELİŞMELİ
Likya bölgesini anlatan ve projeleri tanıtan sunumların ardından toplantıya katılan konuk konuşmacılar bölge ile ilgili düşüncelerini ve çözüm önerilerini katılımcılara aktardılar. Bu oturumda bölgede sadece 3S (deniz,güneş,kum) turizminin değil kültür turizminin gelişmesi için de potansiyelin mevcut olduğu ve bu konu üzerinde yoğunlaşılmasının gerekliliği üzerinde fikir birliğine varıldı. Toplantıda, kültür turizmine katkı sağlamak amacıyla yörenin tarihi ve kültürel değerleri, doğa sporları ve sanat etkinliklerinin vurgulanması, turizm müşteri profilinin özellikleri üzerine değerlendirmeler yapıldı. Özgün bir coğrafyada nitelikli turizm ortamının oluşacağı düşüncesinden hareketle, yapılaşma ile ilgili olarak yörenin karakteristik ve mimari özelliklerinin modern yaşama entegre edilmesi ve şehir planlamalarının bölgenin kimliğine zarar vermemesi gerektiği konularında fikir birliğine varıldı.
Bölgedeki kültürel ve doğal varlıkların korumasının havza boyutunda ele alınması ve ÇEKÜL'ün bu konudaki desteğinin önemini içeren toplantının sonucunda Kalkan ve Kaş belediyeleri, tarihi kent dokularının yaşatılmasına yönelik planlamalar yapan "Tarihi Kentler Birliği" ne en kısa sürede üye olmaya karar verdiklerini açıkladılar.