Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir,
Türkiye'de bugün 3 nükleer santralin konuşulması gerektiğini ifade ederek, "Biz nükleer yapmak zorundayız, hem de bir değil 3 tanesi konuşulmalı" dedi.
Balıkesir Sanayi Odası'nın davetlisi olarak Balıkesir'e gelen Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, iş adamları ve sanayicilere hitap etti. BSO Meclis Başkanı Rona Yırcalı, Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Balıkesir Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı İsa Tamer Çelik'in de katıldığı konferansta konuşan Nihat Özdemir, Türkiye'nin enerji açığına değindi. Türkiye'nin nükleer santrallere ihtiyacı olduğunu ifade eden Özdemir, santrallerin artık üç kat daha güvenli şekilde inşa edildiğini kaydetti. Özdemir, "Türkiye bugün 240 milyar kilowatt saat enerji tüketiyor. Demek ki 10 yılda iki misli enerji tüketeceğiz. Nasıl karşılanacak bu? Tüm hidrolikleri yaptık, tüm kömürleri yaktık, rüzgarı, jeotermalleri yaptık. Güneşi de yaptık. Görüyoruz ki açık var. Bunun tek çaresi var, ya doğalgaz yapacak yani dışarıdan alacak. Bu çok büyük bir intihar, bunu yapmamız söz konusu değil. Bizim nükleer yapmamız şart. Korkmayacağız nükleerden. Bulgaristan'da sınırımızın hemen ötesinde nükleer santral var. Ermenistan'da da var, İran yapıyor. Biz nükleer santral yapmak mecburiyetindeyiz. Hem de bir değil, bugün 3 tanesi birden konuşulmalı. Akkuyu'ya ne zaman başlamışız, 1975'de. Daha 1 metreküp beton dökülmemiş. Ne zaman olacak? 2023'de belki bir üniteyi devreye alabiliriz diyorlar. İkincisi için Sinop'ta görüşmeler yapılıyor. Yetmez, üçüncüyü de yapmamız gerekiyor. Bugünden konuşacağız ki 2023'e yetişsin" dedi.
Özdemir, Türkiye ile Almanya'yı rüzgar enerjisi sektöründe de karşılaştırdı. Özdemir, "Bu yıl 4 bin 5 bin megawatt kurulu gücümüzün fazla olduğu konuşuluyor. Bu sene kış ılıman geçti ve yılın ilk 3 ayında sanayide enerji kullanımı düştü. Bu hızla gidersek 2017'de, 2018'de, yani 2023'e kalmadan Türkiye'de enerji sıkıntısı olacağını tahmin ediyorum. Bu yüzden enerji yatırımları önemli. Sanayici arkadaşlarımız iyi baksın, jeotermal önemli, rüzgar önemli. Biz rüzgar yapamadık, yapamadığımız için üzüntü içindeyim. Bakın Türkiye güneş enerjisi yönünden çok şanslı bir ülke. Mesela Almanya ile Türkiye rüzgar enerjisine yatırım yapmaya aynı anda karar vermişiz. Türkiye 2 bin 500 megawatt rüzgar yapabilmişiz, Almanya 26 bin megawaat yapabilmiş" diye konuştu.
“YATIRIMIN SIRRI ANKARA”
Birçok sektörde birbirinden büyük yatırımlar yapan ve Türkiye'de yaptığı yatırımların ardından dünyanın çeşitli ülkelerinde yatırımlarını sürdüren Limak, şirketi hakkında bilgi veren Özdemir, Ankara'nın önemine vurgu yaptı. Nihat Özdemir, "Bizim sırlarımızdan bir tanesini size söyleyeyim. Biz hala Ankara'dayız, çocuklarım da Ankara'da. Mesleğe aynı anda başladığımız arkadaşlarımıza bakıyorum, onlar İstanbul'a taşındılar. Biz hala Ankara'dayız, suyun başındayız. Ben çimentocuyum değil mi, özel sektör yani bakanlıklar Ankara'da, Maliye Bakanlığı Ankara'da, her şey Ankara'da. Enerji dağılımı işindeyiz, EPDK Ankara'da, Enerji Bakanlığı Ankara'da. Bunların hepsi benim evimin yolu üzerinde. Türkiye'de en önemli şey bürokrasidir. Türkiye'de iktidarlar gelir, gider, değişir ama Türkiye'yi bürokrasi idare eder. Bürokraside Ankara'da kümelenmiş vaziyette. Yabancı ortağımız İstanbul'a geliyor, Ankara'ya getiremiyoruz. İstanbul-Ankara yakın oldu, gidip geliyoruz" dedi.
Sanayici Nihat Özdemir, Balıkesirli sanayici ve iş adamlarına Limak'ın faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Limak tarafından yapılan baraj, inşaat, yol ve stadyumlar hakkında sılyat gösteri eşliğinde bilgi veren Özdemir, Balıkesir'de bulunan Limak Çimento'nun da kapasitesinin iki kat arttırılacağını söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz