TRABZON (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'deki limanların özelleştirilmesinin ihracat açısından fevkalade önemli olduğunu, ihracatçı birliklerinin de özelleştirmeleriyle ilgili ihalelere yerli ve yabancı sermayenin oluşturduğu bir konsorsiyumla gireceklerini söyledi.
TİM Temmuz ayı ihracat rakamları Trabzon'da Liman Bölgesi'nde yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile birlikte Vali Hüseyin Yavuzdemir, Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şadan Eren, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sebahattin Aslantürk, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, AK Parti Milletvekili Cevdet Erdöl, TİM Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, Mehmet Büyükekşi, TİM yöneticilerinden İsmail Gülle, Mustafa Köse, TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Turgut Doyran, katıldı.
Trabzon Liman Bölgesi'nde Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıklayan Oğuz Satıcı konuşmasının sonunda soruları cevaplandırdı. İhracatçı Birlikleri seçimlerinin kanun çıkıncaya kadar 1 yıllığına ertelendiğini belirten Satıcı, "Kanunun yetişmemesinin sebebi Meclis'in tatile girmesi. Meclis açıldıktan sonra kanun yasalaşacak. Kanunla ihracatçılar ile birlikte ithalatçılar bu kanunda birleştiriliyor. Dünyada da bunun örneği var. İş adamlarının ve ihracatçıların ekonominin gidişini takip edebilmesi ve ihracatın planını görebilmesi için bunu takip edebilmesi gerekiyor. Şu anda günümüz şartlarında ithalat rakamlarını 1 yıl arkadan takip ediyoruz. Projeksiyonları hep gecikmiş şekilde yapıyoruz. İthalat ile ihracat birbirinin kardeşi. Bu ithalatı yapan yine ihracatçılar" dedi.
"BÜYÜME İSTİHDAMA NEDEN YANSIMIYOR" İhracatın ve Türk ekonomisinin büyüdüğü halde istihdamın büyümediği yolunda iddiaların olduğunu belirten Oğuz Satıcı, "El yordamıyla yaptığımız örneklere göre, bugün hammadde ve aramalı ithalatı, bugün yatırım mallarıyla birlikte yüzde 90'ı bulmuş vaziyette. Bu da şu demek, hammadde ve aramalındaki rekabetçi olmayan alanlar kapanıyor, onun yerine ithal ürünler ikame ediliyor. Belki ihracat rakamlarımız büyüyor, ithalat rakamımız da büyüyor ama aramalı hammadde, yatırım malı üreticisi olan firmalar kapanıyor ve burada çalışan insanlar işsiz kalıyor. Ekonominin büyüyüp istihdam oluşturamamasının temel sebebi bu. Bunları daha net görebilirsek daha hızlı ve daha gerçekçi çözümler üretebiliriz diye düşünüyorum. Hiçbirimizin kendine başka meşgale araması diye bir şey yok" diye konuştu.
"LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİNE TALİBİZ"
Türkiye'deki limanların özelleştirmelerine katılmak üzere hem yerli ve hem de yabancı firmalarla görüş alışverişinde bulunarak bir konsorsiyum oluşturduklarını hatırlatan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, görüşmelerde bulundukları firmaların halka açık şirketler olduğunu ve isim olarak açıklamanın mümkün olmadığını bildirdi.
Limanların özelleştirme ihalelerine girme gayelerini de açıklayan Oğuz Satıcı, "Hedefimiz Türkiye'deki limanların ticaret hacmini tetiklemesi ve ateşleyebilmesidir. Batum - Hopa arasındaki demiryolu ortada. Türkiye'deki birçok liman Deniz ve Demiryolları işletmelerine ait. Aslında kurulurken çok doğru kurulmuş ama zaman içerisinde deniz ve demiryolları bir boğuntuya gelmiş. Denizlerdeki limanlarımızla demiryollarının bağlanmasıyla Türkiye'nin kendi içerisinde ve uluslararası alandaki mal akışı sağlanacak.. Batum - Hopa arasındaki gibi limanlarla organize sanayi bölgeleri arasında oluşturulacak demiryollarıyla Türkiye'nin nakliye avantajlarıyla Türkiye'nin rekabetçiliğini ileriye götürmesi mümkün olacak" ifadelerini kullandı.
Toplantının sonunda Trabzon'da ihracatta ilk sıralarda yer alan firmalara TİM tarafından plaketler verildi. Trabzon'da Oltan Gıda ihracat şampiyonu, ikinci Sabırlar Fındık oldu. Diğer firmalar da, Beşyıldız, Başaran Gıda, Kalyoncu Nakliyat, Lider Gıda, Özgün Gıda, Aslantürk olarak sıralandı. AK Parti Milletvekili Cevdet Erdöl de, TİM Başkanı Oğuz Satıcı'ya günün anısına bir yelkenli maketi takdim etti.