Küçük bir ağaç türü olan limon bitkisi genellikle ilkbahar aylarında çiçek açar. Ayrıca limon ağacı yaprak dökmeyen özelliğiyle de ön plana çıkar. Bazı limon ağaçları ise ilk çiçeklenmeden iki ay sonra tekrar çiçek oluşturur. Limon meyvesi içinde ise karbonhidrat, sodyum, potasyum, demir, kalsiyum ve farklı vitaminler bulunur. Tüketim sonrası bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olan limon meyvesi, ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilir. Ayrıca limon ağaçları kokuları ve görünümleriyle bulundukları ortama farklı bir hava katar.
Limon ağacı ilk çiçeklerini ilkbahar ayları içinde açar. Limon ağacı çiçekleri beyaz ve mor renkli olabilir. Türlerine göre bazı ağaçlar aynı dönem içinde birden fazla çiçek oluşturabilir. Ağacın bulunduğu iklim koşulları ve toprak özellikleri de limonların çiçeklenme süresi üzerinde etkilidir. Açan çiçeklerin limon meyvesine dönüşmesi sonrasında hasat edilen mahsul, mutfaklarda veya mutfak dışı birçok alanda kullanıma hazır özelliktedir.
Limon ağacının çiçek açması için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanır:
Limon ağaçları türüne göre farklı sürelerde meyve verir. Limon ağaçlarının ortalama meyve verme süresi yaklaşık 2-4 yıl arasındadır. Meyve alma süresini kısaltmak ve ağacın kısa sürede olgunluğa erişmesini sağlamak için bitki bakımının ihmal edilmeden yapılması önemlidir. Limon ağacının düzenli periyotlarla sulanması ve toprak analizlerinin doğru şekilde uygulanması da meyve oluşum sürecini hızlandırmaya katkı sağlar.
Ortam sıcaklığının 12-23 derece arasında olması, ağaç gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur. İklim koşullarını dikkate alarak hazırlanacak önlemler de ağacın meyve kalitesini yükseltmek için etkili yöntemdir. Ayrıca yabani otların ağaç çevresinden temizlenmesi, bitkinin zarar görmesini engeller. Böylece limon ağacının kısa sürede çiçek açması ve meyve oluşturması sağlanabilir.
Limon ağaçlarında irili ufaklı dikenler bulunabilir. Diken oluşumunun gözlenmesi meyve oluşumuna engel değildir. Dikenli limon ağacı türleri de ortalama sürede meyve oluşturabilir. Burada dikkat edilmesi gereken ağaç toprağının havalandırılması ve düzenli şekilde sulama yapılmasıdır. Aksi halde zararlı otların da etkisiyle limon ağacında sararma ve çürüme görülebilir.
Ekim ve Kasım aylarında limon ağaçlarında budama işlemi yapılabilir. Budama işlemi ile ağacın üretim kalitesini yükseltmeye yardımcı olmak mümkündür. Ayrıca ağacın doğru şekilde büyümesi ve güçlenmesi için de budama işlemi yapmak gerekir. Budama işlemine başlamadan önce ağaç üzerindeki meyvelerin toplanmış olmasına dikkat etmek önemlidir. Ağacın her dalının güneş alması için budama işlemi uygulamak, meyve kalitesinin artmasında da etkilidir. Bunun yanı sıra çiçeklenme dönemi başlangıcında budama işlemi yapılması ağaca zarar verebilir. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra budamanın yapılması ağaç sağlığını korumaya destek verir.