Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, Türkiye'de yılda yaklaşık 4 milyon ton turunçgil üretiminin gerçekleştirildiğini anlatan ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, "Toplam narenciye üretiminin 750 bin tonu limona ait. Bu rakamın 400 bin tonunu yurtdışına ihraç edip ülke olarak 300 milyon dolarlık bir gelir elde ediyoruz" dedi. Son dönemde limon gibi bazı narenciye ürünlerinde 'tarımsal ilaç kalıntısı' ve 'kimyasal madde' bulunduğuna yönelik iddiaların gündeme geldiğini aktaran Karademir, "Limon veya başka bir tarımsal ürünü elinize alıp bakarak, dokunarak 'Bunda ilaç var, kanser yapıyor' diyemezsiniz. Çünkü bilimsel inceleme olmadan bu sonuca varılmaz" diye konuştu.
'ÜRETİCİ VE EKONOMİYE ZARAR VERİYOR'
Üzerinde ilaç kalıntısı veya zararlı bir kimyasal madde bulunan ürünün yurtdışına ihraç edilemeyeceğini vurgulayan Semih Karademir, şunları kaydetti:
"Tarımsal üretimde zirai ilaç kullanılıyor. Ama ilaç kalıntısı kabul edilebilecek şekilde belirli bir limitin altında olmazsa, o ürünü ihraç edemezsiniz. İspanya ve Arjantin ile birlikte en çok limon ihraç eden ülkeyiz. Dışarıya sattığımız limonu eğer üzerinde ilaç kalıntısı olsa zaten Avrupa'ya veya Rusya'ya satamayız. Türkiye'nin 300 milyon dolarlık bir geliri var limon ihracatından. Tarımsal ürünlerle ilgili bilimsel temeli olmayan suçlayıcı ifadeler kullanılmamalı. Çünkü bu bilimsellikten uzak yaklaşım üretici ve ülke ekonomisine zarar veriyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz