HABER

Limon ve dana eti Ramazan’a önde giriyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB), Ramazan Ayında yaş meyve ve sebzede fiyat artışı beklenmediğini belirterek, ancak et fiyatlarındaki artış konusunda uyardı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketlilik başladığına dikkat çekerek, bu hareketliliğin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesi, piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Aylık fiyat değerlendirmesini yapıldığında, 30 Temmuz’dan bu yana son bir haftadaki fiyat değişimine bakıldığında, market fiyatlarında 10 üründe fiyat değişimi olmazken, 10 üründe azalma, 9 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, “Havuç, limon, kavun, nohut, kırmızı mercimek, pirinç, yumurta, süt, tavuk eti ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, kuru incirde yüzde 0,7, yeşil fasulyede yüzde 1,2, kuru fasulyede yüzde 1,5, kuru üzümde yüzde 4,2, sivri biberde yüzde 4,4, fındıkta yüzde 4,9, soğanda yüzde 6,5, patateste yüzde 8,2, patlıcanda yüzde 8,4 ve armutta yüzde 12,9 fiyat düşüşleri görülmüştür. Buna karşılık, salatalıkta yüzde 18,1, elmada yüzde 6,3, ette yüzde 5,9, karpuzda yüzde 3,6, kuru kayısıda yüzde 3,3, şeftalide yüzde 3,2, kuzu etinde yüzde 2,8 domateste yüzde 0.87 ve yeşil mercimekte yüzde 0,8 fiyat artışları olmuştur” dedi.

Üretici fiyatlarında ise patlıcan, kavun, karpuz, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç gibi 15 üründe fiyat değişmezken, sivri biberde yüzde 15, elmada yüzde 14,8, salatalıkta yüzde 10,7, havuçta yüzde 6,1, patateste yüzde 4,9 ve kuru üzümde yüzde 2,1 olmak üzere 6 üründe fiyat artışları olduğunu kaydetti.

Son bir haftadaki market ve üretici fiyatlarını birlikte değerlendirildiğinde karpuz, yeşil mercimek, kuru kayısı, dana eti ve kuzu etinde üretici fiyatı değişmezken, market fiyatlarının arttığına dikkat çeken Bayraktar, üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yansımadığını belirtti.

-ÜRETİCİ VE MARKET FİYATLARI ARASINDAKİ FARK GEÇEN YILA GÖRE TAVAN YAPTI-

Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 322’lere ulaştığını kaydeden Bayraktar, ürün grupları açısından bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 322,5 kurutulmuş ürünlerde yüzde 279,1, baklagillerde yüzde 269,4, pirinçte yüzde 166,5’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 203’lere kadar çıktığını ifade etti.

Marketlerde ve üreticide geçen yıl ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünlerin ise limon, dana eti, fındık, kuzu eti ve kuru kayısı olurken, fiyatı en çok düşen ürününü ise patates olduğunu açıklayan Bayraktar, “Geçen yıl ramazan öncesine göre fiyat değişimine baktığımızda, market fiyatlarında sadece şeftalide fiyat değişimi görülmezken, 13 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Limonda yüzde 76,7, dana etinde yüzde 41,7, fındıkta yüzde 25,4, kuzu etinde yüzde 25,1, kuru kayısıda yüzde 18,2, kuru üzümde yüzde 15,6, sütte yüzde 15,2, kuru incirde yüzde 12, salatalıkta yüzde 10,9, tavuk etinde yüzde 6,7, kuru fasulyede yüzde 6,3, toz şekerde yüzde 2,6, yumurtada yüzde 2,3, yeşil mercimekte yüzde 2,3 ve nohutta yüzde 1,4 fiyat artışları olmuştur. Geçen yıl Ramazan öncesine göre, üretici fiyatlarında ise yine şeftalide fiyat değişimi görülmezken, 11 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olmuştur” dedi.

-YAŞ SEBZE VE MEYVEDE ARTIŞ BEKLENMİYOR, KURUTULMUŞ ÜRÜNLERE DİKKAT

Bayraktar, vatandaşın Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alabileceği ürün grubunun yine yaş sebze ve meyveler olduğunu vurgulayarak, ayrıca “fakirin eti” olan baklagillere de hasat dönemi olması sebebiyle kolaylıkla erişim sağlanabileceğini ifade etti.

Geçen yıl Ramazan ayı öncesi ile kıyaslandığında kurutulmuş ürünlerde(kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve fındık) geçen yıla göre marketlerde ortalama yüzde 18 fiyat artış görüldüğünü belirten Bayraktar, “Özellikle Ramazan ayında halkımızın bu ürün grubuna talebi artmaktadır. Talep artışı suiistimal edilmemelidir” dedi.

-ET FİYATLARINDA SPEKÜLASYON OLUŞUYOR

Yumurta, süt ve et market fiyatlarının geçen yıl Ramazan öncesine göre artış gösterdiğini, hayvansal ürünlerde en fazla artış kuzu eti ve dana etinde görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, ithalatın kısa bir süre et fiyatlarını kontrol altında tutabileceğini ancak uzun sürede fiyatların ucuzlamasının yurt içinde hayvancılığın geliştirilmesi, üretimin ve verimliliğin artırılmasıyla mümkün olacağını vurguladı. Bayraktar, “Kamuoyunda et fiyatlarının Ramazan ayında daha da artacağı yönünde söylemler yer almakta, et fiyatlarında spekülasyonun zemini oluşturulmaya çalışılmaktadır. Kamuoyunda bu tarz söylemleri yok etmek için yurt dışından hayvan ithal etmek yerine, ülkemizdeki hayvancılığın geliştirilmesi ve et üretimini artırılması hususunda kalıcı önlemler üzerinde durulmalıdır” dedi.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler